Nya jobb för luxarna

Drygt 20 nya jobb har projektet Vägar Framåt bidragit till i höst. Projektet syftar till att hjälpa före detta Electroluxanställda till nya jobb.

Fortsätter leta jobb. Åse Ljungberg och Bert Gustafsson fortsätter sitt arbete med att leta efter jobb åt sina före detta arbetskamrater, tillsammans med Gunnar Jansson. Hittills har det gett drygt 20 nya anställningar. Foto: ANDERS STEINER

Fortsätter leta jobb. Åse Ljungberg och Bert Gustafsson fortsätter sitt arbete med att leta efter jobb åt sina före detta arbetskamrater, tillsammans med Gunnar Jansson. Hittills har det gett drygt 20 nya anställningar. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-11-12 00:25
De tre tidigare Electroluxanställda Gunnar Jansson, Bert Gustafsson och Åse Ljungberg arbetar sedan i somras i projektet. I detta ingår att besöka 250 företag i kommunen för att kartlägga behovet av arbetskraft.
- Hittills har vi besökt 95 företag, berättar Bert Gustafsson.
- På företagen är man positiva när vi tar kontakt och när vi träffas, men de har ju som regel inga jobb att plocka fram direkt bara för att vi kommer, konstaterar Gunnar Jansson.
Men 20 till 25 nya jobb har det lett till.

Det som för arbetsgivaren är en fördel med det uppsökande projektarbetet är att rätt person kan lotsas till rätt jobb. De lediga jobb som utannonseras i dag leder ofta till en stor anhopning av ansökningar för arbetsgivaren att ta sig igenom, och det kan vara svårt att hitta rätt person i mängden.
- De som är arbetslösa har gått på kurs och lärt sig skriva CV så de ser ju ofta likartade ut, det kan var svårt att se skillnad, berättar Bert Gustafsson.
- När vi kommer ut på företagen är det ofta som man är nyfikna på vilka de arbetslösa luxarna är, vilken kompetens som finns, så att arbetsgivaren kan hitta rätt. Då kan vi ge tipsa om dem som kan vara lämpliga och ge referenser.
Att vara en sådan mellanhand har blivit en viktig del av projektarbetet.
Arbetet med att hitta jobb åt de före detta Electroluxanställda fortsätter troligen ett år till. Projektpengar har sökts från näringsdepartementet för ytterligare ett år.
Hittills har cirka 200 av de 511 som blev arbetslösa vid nedläggningen fått nytt jobb; vikariat eller fast anställning. Omkring 80 personer studerar och ungefär 150 är fortfarande utan sysselsättning. Ett fåtal har startat eget, andra har flyttat och alla över 60 år erbjöds pension.
Medelåldern för de anställda på Electrolux var relativt hög för en industri, 41 år. I medeltal hade de arbetat i 20 år på fabriken.
Av de drygt 500 anställda tillhörde ett 70-tal SIF-klubben. 50 av dessa var kvar till slutet. Idag har 55 av de ursprungliga 70 fått nytt jobb. Tio av dessa arbetar kvar i koncernen, de flesta pendlar mellan jobbet och Västervik. Två tjänstemän flyttade med till Ungern, två personer som inte hade någon anknytning till Västervik.
Ingen erbjöds nya tjänster utan de fick söka.
Tolv SIF-are gick en kurs i personlig utveckling i samband med Electrolux avveckling. De tolv har bildat nätverk och träffas ibland.
Bert Gustafsson var ordförande i SIF-klubben:
- SIF-klubben är nedlagd men det fanns lite pengar kvar. För dem ska vi ordna en aktivitet för alla gamla medlemmar längre fram.
Tre av de tidigare medlemmarna gick i pension och en handfull är fortfarande arbetslösa, huvudsakligen de äldre medlemmarna.
Arbetslöshet
Arbetslösa i Västerviks kommun: 2060 personer, 9,3 procent
varav öppet arbetslösa:
1 281 personer, 5,8 procent
i arbetsmarknadspolitiska åtgärder: 779 personer, 3,5 procent
Kvinnor: 912 personer
Män: 1148 personer
Totalt Kalmar län: 6,7 procent
Totalt riket: 6,3 procent
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om