På fredagen anordnade EU-kommissionen ett möte med flera berörda parter för att diskutera problemen i medlemsländerna med de stora rovdjuren, bland andra varg.
Från Sverige deltog bland andra representanter för samerna, Jägareförbundet och Jordägareförbundet.
Johan Nordenfalk, Jordägareförbundet, skriver i ett pressmeddelande att det vid mötet var en allmän uppfattning att beslut om vargen bör tas nationellt och lokalt, inte i Bryssel.
Han föreslog att Sverige skulle beviljas undantag från regelverket och få tillstånd att sköta vargfrågan på nationell nivå.
– Då vi ansökte om medlemskap hade vi nästan inga vargar och det är därför en ny situation som måste hanteras, skriver han.
Vid mötet framförde han att det upplevs som om omsorgen om rovdjuren ges större tyngd i beslutsprocessen än omsorgen om landsbygden.
Hans uppfattning är att glesbygdsbonden borde värnas, då den är betydligt mer utrotningshotad än vargen.
Från samernas sida yrkades på en kraftig nedbantning av vargstammen.
En fråga som diskuterades var hotet från EU-kommissionen att dra Sverige inför domstol på grund av beslutet att tillåta jakt på varg.
Slutligen framhölls att ekonomisk ersättning för vargskador, som för närvarande utgår då boskap rivs, måste utsträckas till att omfatta även andra förluster som uppstår då varg etablerar sig i ett område. Som exempel nämndes att det kan bli svårare att hyra ut hus till exempelvis familjer med småbarn eller hund och svårare arrendera ut jakt.
Johan Nordenfalk säger till VT att de inte fick något svar på sina synpunkter under själva mötet, men de blev lovade att de åsikter som framförts skulle tas upp med kommisionären på måndagen (–läs i dag).
Det återstår att se om det ger någon effekt, men hans förhoppning är att gräsrötternas synpunkter ska få gehör.