- Det här är fjärde gången som jag är med om att skolan hotas, men det har blivit allt kortare mellan gångerna, säger Inger Wiman, från Ukna intresseförening.
För två år sedan var det dåvarande barn- och utbildningschefen Kjell Fernandi som redogjorde för ett sparförslag där skolan skulle läggas ner. Den här gången heter skolchefen Kalle Söderberg.
Det kan också tilläggas att för ungefär tio år sedan fanns det en skolutredning där Ukna hotades, och då hette barn- och utbildningsnämndens ordförande Inger Wiman. Hon har med andra ord sett problematiken från flera håll.
De täta hoten mot skolan och förskolan tycktes inte ha gjort invånarna runt Ukna resignerade. Ett 50-tal personer från bygden mötte upp när intresseföreningen och skolans barn- och föräldraförening kallade till möte på tisdagskvällen.
Mötet var tänkt som en information från förvaltningschefen Kalle Söderberg om utredningen. Längre fram kommer ett större möte att hållas där även politiker finns med.
Under den timme som VT satt med var det ett möte då Uknaborna verkade helt inriktade på att få reda på hur barn- och utbildningsförvaltningen hade räknat när man kommit fram till att det var lönsamt att lägga skolan och förskolan.
I några fall fick förvaltningschefen Kalle Söderberg erkänna att man inte utrett frågan färdigt än, och att det finns osäkerhetsmoment.
Några av diskussionspunkterna var:
Lokalkostnaderna. Hur mycket sparar kommunen på att avveckla skolan? Inte så mycket var Kalle Söderbergs svar. Skolorna på landsbygden är ofta äldre och har förhållandevis låga hyror. Den stora besparingen ligger mindre personalkostnader.
Centrala besparingar. Förvaltningen ska spara drygt tio miljoner centralt. Det innebär nerdragningar på många stödfunktioner som hörsel och talpedagoger.
- Hur mycket har ni sparat på den centrala administrationen, undrade Inger Wiman.
- Den har också fått spara. Vi kommer att gå från 11,5 till åtta tjänster, berättade Kalle Söderberg.
Skolskjutsarna. Kostnaderna kommer att öka. Hur mycket är inte utrett än för alla skolor. Hittills har man hunnit utreda Blackstad. Där kostar skolskjutsarna 110 000 kronor i månaden i dag. Den siffran kommer att stiga till 130 000 kronor vid en nedläggning. I Ukna är det bara tre skolbarn som inte har skolskjuts i dag.
Säkerheten. Vem ansvarar för de minsta barnens säkerhet när de väntar på skolskjutsen?
Hur går Ukna skola ekonomiskt i dag?
- I år kommer vi i princip att gå jämnt upp, men då lever vi väldigt mycket på lager. Vi hade egentligen behövt göra fler inköp till exempel på IT, svarade rektorn Roger Strandberg, och tillade att om elevpengen skulle minska nästa år skulle det bli svårt att få det att gå runt.
Vet man hur många föräldrar som kommer att skicka sina barn till Åtvidabergs kommun istället? Många pendlar i riktning mot Åtvidaberg. I Falerum som ligger knappt en mil från Ukna finns förskolan kvar. Wolter Stackelberg gjorde ett snabbt överslag och hävdade att om mer än 28 barn placeras utanför kommunen så har besparingen ätits upp.
Den 19 november kommer nästa möte att hållas i Ukna. Möten kommer att hållas även på de övriga berörda orterna.
- Vi håller på och bokar in dem nu. Målsättningen är att vi ska vara så öppna som möjligt i vårt arbete, säger Kalle Söderberg.