Efterlängtad invigning för ätstödsenheten

I flera år har politiker och vårdpersonal väntat. Nu är ätstödsenheten i Västervik äntligen verklighet och på fredagen invigdes den. Men gratulanterna önskade - ovanligt nog - att personalen inte skulle få så mycket att göra.

Ätstödsenheten i Västervik invigdes på fredagen. Både politiker och tjänstemän medverkade vid invigningen. Från vänster landstingspolitikern Akko Karlsson (MP), Bo Lundin, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin, Linda Davidsson och Anna-Lena Ljungberg som ska arbeta på enheten, Florence Eddyson-Hägg, psykiatridirektör.  Foto: Sara Winsnes

Ätstödsenheten i Västervik invigdes på fredagen. Både politiker och tjänstemän medverkade vid invigningen. Från vänster landstingspolitikern Akko Karlsson (MP), Bo Lundin, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin, Linda Davidsson och Anna-Lena Ljungberg som ska arbeta på enheten, Florence Eddyson-Hägg, psykiatridirektör. Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2011-12-02 17:05

Att en ätstödsenhet liknande den i Kalmar behövs även i norra länet, har de flesta varit överens om. Bo Lundin, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i länet larmade redan i början av 2008 om problemet med de snedfördelade resurserna i länet.

Risken för patienter med ätstörningar att hamna mellan stolarna och inte få den hjälp de behöver var en aspekt som togs upp. De långa avstånden för att få viss vård, en annan.

Frågan har utretts i flera omgångar och i slutet av 2009 avsatte landstinget äntligen pengar för att starta upp verksamheten.

- Det kan kanske tyckas länge, men det tar tid att få till stånd en enhet som ska bli riktigt bra. Jag är jätteglad att vi äntligen står här, sa psykiatridirektör Florence Eddyson-Hägg, som invigningstalade.

Sjuksköterskan Anna-Lena Ljungberg och socialpedagogen Linda Davidsson är de två som ska jobba på ätstödsenheten och det var också de som fick klippa bandet när deras nya arbetsplats officiellt invigdes. Om en dryg vecka ska de börja ta emot patienter mellan 14 och 35 år med ätstörningar såsom anorexi och bulimi.

Fyra patienter åt gången kommer att tas emot. Under en tvåveckorsperiod ska de äta frukost, mellanmål och lunch på enheten tillsammans med personal och medpatienter. Däremellan ägnar de sig åt vila, mindfulness och lugna aktiviteter.

- Vi kommer även att prata med patienterna och ge dem kunskap om vad ätstörningar gör med kroppen. Det blir förstås mycket ångesthantering också, säger Linda Davidsson.

Under de två veckorna ska patienterna ägna sig åt matplanering och planering av de kommande två veckorna, då de ska öva själva hemma. Därefter återkommer de till enheten för uppföljning. Behövs det fler perioder kan de få det - det är de individuella behoven som styr.

Patienterna har under hela tiden fortsatt kontakt med sin behandlare på den enhet som har remitterat dem. Det kan vara barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin, samrehab, barnkliniken eller någon annan enhet.

Vad krävs för att få komma hit?
- Man måste ha motivation till att delta och faktiskt vilja äta. Sedan kan det förstås vara svårt ändå. Men vi försöker hjälpa patienterna genom att ge dem struktur på måltiden och visa hur ett normalt ätande ser ut, säger Anna-Lena Ljungberg.

Flera landstingspolitiker uttryckte vid invigningen sin glädje över att enheten äntligen kommit till stånd.

- Det är visserligen sorgligt att den ska behövas, men jag hoppas att det kommer att gå väldigt bra för er, sa landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

Moderaten Malin Sjölander uttryckte liknande tankar.

- Ingen är gladare än jag nu. Men jag hoppas att ni får väldigt lite att göra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om