Högtid för bokmalar
Först ut var Elisabet Nemert som är aktuell med "Solens dotter", en historisk roman som utspelar sig i Gustaf den III:s Stockholm. Det är en roman som inte bara intresserar sig för de stora historiska händelserna utan också berättar om Maria, en ung kvinna med musikalisk talang som en gåva.
Nemerts anförande kom att handla om hur man med fantasin och konstens hjälp kan förflytta sig i både tid och rum.
Rikard Wolff har nyligen kommit ut med sina memoarer, Rikitikitavi. Västervikspubliken fick inte bara möta den nyblivne författaren Wolff, utan också sångaren. Den första sången som handlade om hur hans föräldrar kom till ett nybyggt miljonprogramsområde kan man säga är ett avstamp för hans historia.
Bestsellerförfattaren Denise Rudberg har gjort det som en etablerad författare inte får göra. Hon har bytt genré. Efter sex böcker, i det som brukar kallas för chick-lit-litteraturen, har hon sadlat om till deckare, men det fick bli deckare på hennes eget vis. Hon har myntat uttrycket Elegant Crime. Spänningsromaner i exklusiv miljö.
Sist ut var Stefan Einhorn, tyvärr hade VT inte möjlighet att höra hans anförande, men tidigare på dagen framträdde han på Västerviks-tidningen och pratade om begreppen snällhet och godhet.
Han tog exempel från vetenskapliga experiment som visade hur människor som mötte vänlighet, som till exempel fick en karamell eller en klapp på axeln, var mer benägna att hjälpa andra.
- Det är ingen överdrift att säga att goda gärningar sprider sig som ringar på vattnet, sade Einhorn.
LÄS MER I TORSDAGENS VT