Bara en tidsfråga innan vargen är etablerad i länet

- Vargen kommer att ställa till det i Kalmar län, så mycket vet vi med säkerhet. Det är en tidsfråga innan vargen är etablerad här. Det sade länsstyrelsens rovdjursexpert Robert Briland vid torsdagskvällens jägarträff i Ankarsrum som samlade ett 50 tal jägare från södra kretsen.

Karl-Erik Gunnarsson, ordförande för Västerviks södra jaktvårdskrets  och länsstyrelsens rovdjursexpert Robert Briland vid torsdagskvällens jägarträff om rovdjursangrepp.Foto: Anders Jacobsson

Karl-Erik Gunnarsson, ordförande för Västerviks södra jaktvårdskrets och länsstyrelsens rovdjursexpert Robert Briland vid torsdagskvällens jägarträff om rovdjursangrepp.Foto: Anders Jacobsson

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2011-09-29 21:03

Intresset är just nu mycket stort kring vargens härjningar med flera attacker i Kalmar län, senast i Ukna. Robert Briland är övertygad, vargen har kommit till Kalmar län för att stanna.

- Det finns varg här hela tiden, men man måste komma ihåg att inte alla går till angrepp mot tambetesdjur. Vargarna lever till 90 procent av älgkött. Kanske mindre här i våra trakter, där det i stället finns gott om hjort och rådjur.

Robert Briland berättade om den så kallade Kynnavargen, en hona som vandrat runt i södra Sverige och som nu är på väg att bilda det första reviret i Götaland. Reviret sträcker sig på 8-10 kvadratmil, och när honan har hitta sin hanne, så blir det så småningom den första vargflocken.

Diskussionen kommer givetvis att ta fart även i södra Sverige, precis som i Värmland och Dalarna där reviren är tätast.

- Intressekonflikter kommer alltid att finnas mellan jägare och så kallade vargkramare. Ytterst är det politikerna som bestämmer hur stor stammen ska vara.

Robert Briland gav med många bilder exempel på hur vargen attackerar tamdjur.

- Det rör sig alltid om en kraftfull attack där vargen hugger mot ryggen eller i halsregionen. En fullvuxen varg är fullt kapabel att döda en vuxen älg. Men i första hand tar de kalvarna först.

Undersökningar visar att det finns 28 bekräftade vargrevir i landet just nu. Antalet djur rör sig mellan 250-300. I Kalmar län registrerades fyra vargangrepp med 25 dödade får under förra året.

En fråga från en mötesdeltagare gällde om det är lämpligt att släppa hunden nu under jakttider om det kan finnas varg i området. Robert Briland kunde inte ge något generellt svar mer än att man inte ska vara särskilt oroad.

- Det man vet är att ju fler hundar och vargar som finns på samma område, desto större är risken att vargen tar hunden. Vargen ser hunden som en konkurrent. Är vargen på väg att bilda revir, ökar givetvis risken.

I Sverige dödades 20 hundar av varg förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om