Lodjuren kan ha ökat i norra länet

Mitt på blanka dagen fick Pelle Johansson i Hallingeberg se ett lodjur utanför fönstret. Det finns tecken som tyder på att lodjuren har ökat.

Lodjuret. Här är lodjuret, som Pelle Johansson fick se hemma på sin mammas gräsmatta i Hallingeberg på påskafton.

Lodjuret. Här är lodjuret, som Pelle Johansson fick se hemma på sin mammas gräsmatta i Hallingeberg på påskafton.

Foto: Pelle Johansson

Rovdjur2015-04-16 14:25

Det var på påskaftons eftermiddag, närmare bestämt klockan kvart över fyra, som Pelle Johanssons bror ropade till:

– Ett lodjur!

Alla tittade ut. De satt hemma hos sin mamma i Hallingeberg och åt mat, när det plötsligt stod ett högväxt lodjur mitt ute på gräsmattan.

Pelle, som hade telefonen i fickan, tog snabbt en bild. Även om den blev lite suddig, är det ett omisskänneligt lodjur som står där. Friskt och fint såg det också ut att vara, tyckte Pelle, som sett lodjur en gång tidigare. Det var för 20 år sedan, i samband med en älgjakt.

Den här gången fick sällskapet god chans att studera lodjuret i trädgården.

– Han gick bara och lufsade, men var inte skrämd, berättar Pelle.

Det var däremot katten. Dess svans var tjock i flera timmar efter den omskakande upplevelsen, och den uppträdde reserverat hela eftermiddagen och kvällen sedan.

Robert Briland jobbar som besiktningsman och kvalitetssäkrare av rovdjursobservationer i Kalmar län. Han konstaterar att det har varit fler personer som rapporterat observationer av lodjur i norra länsdelen, vilket kan tyda på att lodjuren har ökat i antal. Men det kan också vara så att folk har blivit mer benägna att rapportera vad de ser.

Den gångna vintern har fem föryngringar av lodjur konstaterats i Kalmar län, vilket är mer än i Östergötland, Kronoberg och Jönköping. Med föryngring avses en hona med unge eller ungar.

– Det är honorna som styr hela stammen. Där det finns honor, finns det alltid hanar, säger Robert Briland.

Men för att kunna ge en mer exakt bild av antalet lodjur behövs bättre spårsnö än vad det har varit de två senaste vintrarna.

– Vi skulle vilja ha en redig snövinter, säger Briland.

På hemsidan "Rovdjur i Kalmar och Östergötlands län", som sköts av Conny Johansson i Gullringen, kan man se observationer som har gjorts av allmänheten, både synobservationer och spår. Där kan man se att lodjur, eller spår av lodjur, har iakttagits under våren och vårvintern på flera håll i våra trakter: Odensvi, Gamleby, Hjorted och Blankaholm.

Ingen av dessa observationer har dock bekräftats av en kvalitetssäkrare. När så inte har skett, beror det ofta på att det är barmark eller att rapporten kommit in för sent. Därför är det viktigt att rapportera in sina observationer så fort som möjligt.

Normalt sett står inte lodjuren i en trädgård fullt synliga, som i Hallingeberg, men Robert Briland tror att det beror på att det just har varit parningstid för dem. Då kan de bete sig så.

– Hanarna hinner inte äta då, för de har fullt sjå att jaga flickor.

Lodjur

Lodjuret (Lynx Lynx) är så sällsynt att det är rödlistat i kategorin nära hotat.

Ett vuxet lodjur är 80–130 centimeter långt och väger 18–24 kilo. Det kan bli 17 år gammalt. Stapelfödan består av rådjur, men också bland annat hare.

Parningstiden infaller i mars. Honan föder 1–4 ungar, som följer henne i tio månader, till nästa parningstid.

De fem föryngringar som konstaterats den gångna vintern i vårt län finns i anslutning till följande orter: Påryd, Alsterbro, Bockara, Mörlunda och Locknevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om