Ridklubben var nära konkurs – vände trenden

För några år sedan var Gamleby ridklubb nära en konkurs. Men tack vare bidrag från Sparbanksstiftelsen lyckades klubben vända trenden.

Redo. Jennifer Tilly och Tyra Ljundahl med hästen Frezia gör sig klara inför ridlektionen.

Redo. Jennifer Tilly och Tyra Ljundahl med hästen Frezia gör sig klara inför ridlektionen.

Foto: Karin Hertz/VT

Gamleby2017-10-24 07:30

Det är fredag eftermiddag och dags för ridfritids. Deltagarna, som varierar från gång till gång, samlas med sina hästar utanför stallet.

En del får hjälp upp, andra klarar sig själva.

– Vi ska hålla ihop hela gänget, men vi ska ändå hålla avstånd. Vi ska ha ett, två hästars avstånd framför och är det så att man börjar komma efter. Då ropar man, instruerar ridläraren Agnes Hallberg.

För några år sedan var det nära att Gamleby ridklubb fick lägga ner. Räddningen kom när klubben fick sökta pengar från Sparbanksstiftelsen. Bidraget började betalas ut under 2016.

– Vi sökte pengar för att kunna utveckla ridklubben till en trygg och säker anläggning för alla, säger Jennie Norström, Gamleby ridklubbs ordförande.

Klubben har sedan dess genomfört många säkerhetsåtgärder. Samtliga hästar ska vara säkra utomhusritt. Klubben har därför bytt ut några hästar och köpt fyra nya.

– Vi har också byggt om staketen runt hagarna och anlagt gångar till och från hagarna. Hästarna ska inte behöva ledas på bilvägarna, då blir det säkrare, säger Jennie Norström.

Med tanke på att ridning är en kostsam sport har klubben även satsat på sina medlemmars säkerhet.

– Det är väldigt viktigt med bra utrustning, men samtidigt är det väldigt dyrt och det är inte säkert att alla har råd. Därför har vi köpt in säkerhetsvästar och riktigt bra hjälmar som går att låna. Vi har också köpt stigbyglar, några av de säkraste som finns på marknaden, säger Jennie Norström och berättar att stigbyglarna löses ut om det skulle behövas.

Gamleby ridklubb startade upp sin ridfritidsverksamhet för ett och ett halvt år sedan. Under ridlfritids brukar deltagarna alltid rida ett pass tillsammans med en ridlärare.

– Det ska vara roligt men också lärande. Barnen ska få prova på olika moment. De ställer massor med frågor, det är verkligen kul att ha dem här, säger Jennie Norström.

Klubben har också anställt extra personal som kan ta hand om barnen i stallet, tack vare bidragspengarna.

– Det är viktigt att det finns ett vuxenstöd för alla barn som vistas här. Alla ska kunna vara här, även de med funktionshinder eller andra svårigheter, säger hon och berättar att klubben även har en ridgrupp för funktionshindrade barn.

Senaste tiden har klubben fått fler och fler aktiva medlemmar. Klubbens dressyrlag är framgångsrikt och ponnyryttarna har tävlat i division två.

– Vi har kommit i gång och det går åt rätt håll, säger Jennie Norström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!