Det är ett nyckfullt sommarväder, denna första dag på sommarens första ridläger på Stall Sten, strax utanför Loftahammar. När ryttarna sadlar och tränsar hästarna inne i stallet, smattrar regnet mot rutan.
Men när vi kommer ut, är solen framme igen. Det ångar från den våta vägbanan. Hästarna står på rad framför stallet och ryttarna ser till att allt är som det ska. Innan de sitter upp, passar de på att dra åt sadelgjorden lite till. Många hästar spänner nämligen ut magen, när gjorden dras åt, vilket gör att sadeln plötsligt kan sitta ganska löst, när det väl är dags att sitta upp.
När alla är klara, skrittar de i samlad tropp iväg mot ridbanan. Ridläraren, Carina Kind, låter eleverna prova hästar detta första ridpass, för att se vilka som passar.
Men Alice Enwall, 11 år, från Västervik, vet redan vilken häst hon ska ha på lägret, eftersom hon har med sin egen. Han heter Navajo och kommer från Irland. Hon har haft honom i knappt ett år och tävlar lite med honom, i hoppning.
Alice har, precis som alla andra här, varit på ridläger i Loftahammar även tidigare.
– Förra året var jag med för att min kompis tipsade mig om det här, och då tyckte jag att det var så roligt att jag ville vara med i år igen.
Hon tycker att det är bra att allt ligger på samma ställe, så att det är nära till hästarna.
Carina Kind har haft ridläger på Stall Sten i 20 år ungefär. Många av ryttarna återvänder år från år, och hon tvingas säga nej till en del, för att hon inte kan ta emot fler.
På lägret som VT besöker är det nio elever. Ofta delar hon in dem i två grupper, för att hinna med att se alla. Till sin hjälp har hon två äldre tjejer som assisterar, Elin Karlsson och Emma Andersson Berg.
Totalt blir det fyra ridläger under sommaren.
– Det är intensivt, men roligt och stimulerande, säger Carina.
Även vår och höst är det verksamhet med grupper på ridskolan, men inte på vintern, då ridhus saknas.
Som dressyrintresserad jobbar Carina mycket med sits och hjälper hos ryttarna. Alla får individuella tips på hur de kan göra och tänka, så att det blir rätt. Med rätt sits, blir det lättare att få hästen att förstå vad man vill.
Eftersom en del elever inte vill ha hopptävling med publik som avslutning, har Carina i stället valt att ha en tävling i teori, som pågår hela veckan, för att uppmuntra eleverna att lära sig mer om hästar. Som avslutning blir det prisutdelning.
– Alla får pris, men den som vinner, får välja först.