Elis Adolfsson var en av dem som satsade mycket tid för att bruksmuseet, Hammarsmedjan i Överum, skulle kunna hålla öppet, trots att det inte blev några sommarjobbare från kommunen.

– Jag var där i 40 dagar, men det vart lite för mycket, så i år har jag i princip hoppat av, säger han.

Förra året var det två ungdomar som sökte så kallad feriepraktik genom kommunen på bruksmuseet, men de fick senare andra jobb, och då fick föreningen klara sig utan hjälp utifrån.

Nu hoppas Elis Adolfsson att de lokala ungdomarna ska söka sommarjobb på bruksmuseet, så att de blir fler som hjälps åt att hålla öppet.

– Vi har sökt sex stycken, två för varje period. Det är tre perioder.

Vad får ungdomarna göra på museet?

– De ska tjänstgöra som värdar och ta emot besökare. Vi träffar dem innan och lär dem lite om museet och så får de en broschyr, så att de kan svara på lite frågor och visa runt.

Men föreningen får inga feriepraktikanter om inte dessa själva anger att de vill vara just på bruksmuseet.

Ansökan görs via kommunens hemsida senast den 26 mars. Varje period som ungdomarna jobbar är tre veckor lång och timlönen ligger mellan 59 och 64 kronor, beroende på ålder.

Dessa sommarjobb riktar sig till ungdomar som går i nian och årskurs ett på gymnasiet.

Bruksmuseet grundades 1993 i den gamla hammarsmedjan. Huvudman är hembygdsföreningen, och syftet med museet är att visa brukets äldre produktion, från kanoner till plogar.