Loppet, som arrangeras för 37:e gången, gick tidigare mellan Överum och Gamleby, men sedan den nya vägen byggdes, har sträckningen ändrats. Nu springer deltagarna en runda på Norrlandet, med start och mål vid Gamleby centrum.

Nytt från och med förra året är att man kan välja på tre olika längder: tolv, sex och tre kilometer. Många som varit med länge i evenemanget, och börjar bli till åren, tyckte att tolv kilometer var för långt. Nu kan de välja mellan två kortare banor. Den kortaste är också tänkt för de minsta deltagarna, som halvvägs in i tävlingen – vid folkparken – får träffa två troll (Catharina Pettersson och Maria Nilsson) och ett lejon (Irma Nilsson), för att göra det hela lite roligare.

Årets konstnär, Sofie Rudebeck från Västervik, gick rundan till Tjustfejden på vårvintern i år, för att få inspiration till målningen. Det är nämligen sagt att motivet gärna ska vara hämtat längs banan.

Artikelbild

| Konstnären. Sofie Rudebeck, från Västervik, har gjort årets målning till Tjustfejden.

– Det var en fantastiskt vacker dag, med blå himmel. Jag kom till en salixplantering och där var några videkissar utslagna redan, berättar hon.

Sofie tycker om att vistas i skog och mark och i trädgården, och hämtar ofta inspiration därifrån till sitt måleri.

Alla deltagare i Tjustfejden får varsin kopia av årets konstverk. Originalet skänks denna gång till ett av gruppboendena i Gamleby, där Eva-Lena Djerf är områdeschef.

Alla deltagare startar samtidigt i Tjustfejden. Man anmäler sig och betalar startavgift på plats. I avgiften ingår fika och frukt vid de matstationer som finns längs banan, med vatten, saft, kaffe och bullar. En nyhet för i år är att hälften av apelsinerna har bytts ut mot bananer, efter önskemål från deltagarna.