Full fart i landets största fiskehamn

- Många vet inte om att Swe-Dan Seafood finns, men det är faktiskt Sveriges största fiskehamn, i volym räknat. Det säger platschefen på Lucernafabriken, Peter Sjöholm.

"Carmona" från Göteborg lossade 300 ton fisk i Västervik under måndagen.

"Carmona" från Göteborg lossade 300 ton fisk i Västervik under måndagen.

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-02-22 00:00

Såhär under högsäsong är det 25 personer som jobbar på fiskfabriken, fast inte alla samtidigt. Omräknat i årsarbetare blir det 14. Det är treskift som gäller, sju dagar i veckan, för att hinna ta hand om all fisk som kommer in.

Högsäsongen varar från mitten av oktober till slutet av april.

- Det styrs av kvalitén på fisken. Det måste vara tillräckligt kallt i vattnet, säger Peter Sjöholm.

Vintertid lever fisken främst av sin fettreserv, som den har byggt upp under den varma årstiden. Det är också på vintern som fisken smakar som bäst.

- Det ska inte vara en massa mat i magen på den när den läggs in, för då får den en besk smak, säger Peter Sjöholm.

Sex fiskebåtar lämnar fisk till fabriken i Västervik. Det är fyra svenska fartyg, varav "Skanö" från Händelöp är det enda från ostkusten. Övriga är från västkusten. Sedan är det också ett tyskt och ett polskt.

När västkustbåtarna återvänder hem i slutet av april är det polacker och estländare som levererar fisk i stället.

Under lågsäsongen, som varar fram till midsommar, är det "bara" 400-500 ton fisk i veckan som lossas i hamnen vid Swe-Dan Seafood, mot 1 000 ton under högsäsong.

Sedan är det helt uppehåll från midsommar till den 1 september.

Ett bekymmer är att efterfrågan varierar, beroende på konjunkturen. Det ledde till att fabriken förra vintern inte kunde få avsättning för sin fisk i önskad takt, utan tvingades stoppa produktionen, eftersom man inte hade plats att lagra mer fisk.

För att slippa hamna i den situationen igen byggs ett nytt fryslager för 5 000 ton. Sedan tidigare finns två lager med plats för sammanlagt 9 500 ton.

Kapaciteten har också utökats i ett tidigare led i produktionen: när fisken kommer in i fabriken. Fartygen vill inte ligga en minut längre än nödvändigt vid kaj, och då är det viktigt att det finns plats att ta emot den fisk som pumpas in. Två nya lagringstankar kommer därför väl till pass.

I och med att fabriken kan hantera större volymer, kan det också behövas fler anställda, men i så fall är det sannolikt bara tillfälliga jobb som det handlar om.

En annan nyhet på fabriksområdet är den stora silo som snart ska börja ta emot slam, som sedan ska pumpas till reningsverket, där det rötas till biogas. Restprodukten blir gödning till åkermark.

I Västervik sorteras fisken och fryses in i block. Det är inte aktuellt att förädla den. Det kostar för mycket. I stället hamnar den i utländska konservfabriker, där kvinnor i långa rader lägger in den i burkar, som man gjorde förr i Sverige.

Swe-Dan Seafood

Fiskfabriken på Lucerna byggdes 1997 och hette då Astrid Seafood.

År 1999 bytte fabriken både namn och ägare. Swe-Dan Seafood AB heter företaget nu, och ägs till 50 procent vardera av Västkustfisk SVC AB och Fiskernes Fiskeindustri, FF Skagen. Enligt Peter Sjöholm har ägarna tillsammans en årsomsättning på 2,5 miljarder kronor.

Swe-Dan Seafood har också en anläggning i Ronehamn på Gotland. Där jobbar sex personer i tvåskift. Fyra gotländska fartyg levererar till den fabriken.

Mellan 50 och 80 procent av den fisk som levereras till fabriken i Västervik blir människomat i slutänden. I nedfryst skick körs fisken iväg antingen med lastbil eller båt. Ryssland är en stor kund, liksom Baltikum och Skottland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om