För dyra dammsugare i Västervik
Vår utvärdering av och eventuella flytt av dammsugartillverkingen från Västervik till Ungern har av naturliga skäl väckt stor uppmärksamhet. Jag vill därför förklara hur jag och företaget resonerar.
Tillverkningen av dammsugare för Electrolux har flyttat förut. Även då handlade det om att minska kostnaderna. Det var 1968 som Electrolux flyttade tillverkningen av dammsugare från Lilla Essingen i Stockholm till Västervik. Även det beslutet var inte okontroversiellt.
Det var rätt beslut för sedan dess har fabriken haft en fantastisk utveckling. Vi har investerat i ny teknik. Vi tillverkar produkter av hög kvalitet och har mycket duktiga och lojala medarbetare. De har verkligen ställt upp genom åren och företaget har i hög grad bidragit till Västerviksregionens utveckling. Få vet det bättre än jag. Jag hade förmånen att få leda verksamheten i Västervik mellan 1992 och 1995, vilket var en period när produktionen nära fördubblades. Och sedan följa den mycket nära som globalt ansvarig för dammsugare inom Electrolux mellan 1997 och 2002.
Men, mycket har förändrats sedan jag var platschef i Västervik. Och det har gått fort. Då hade nyss Berlinmuren fallit, internet var något för väldigt få och mobiltelefonen var ännu ej var mans egendom. Många tullar och andra handelshinder har sedan dess försvunnit. Nya länder har byggt upp konkurrenskraftig tillverkning. Sverige handlar och konkurrerar med många av dessa nya länder. Vi har fått en verkligt global marknad med många nya möjligheter och naturligtvis också nya utmaningar.
När vi handlar kläder väljer vi ofta de som är sydda i Asien (inte som tidigare från Borås) eller tv-apparater från Korea (inte från Luxor i Motala). Som konsumenter förväntar vi oss god kvalitet till låga priser. Det är få som numera betalar extra för att en produkt är tillverkad i ett visst land.
Detta gäller även dammsugare. Det räcker att titta på veckobladen från de stora affärskedjorna ofta ser man extrapriser på dammsugare under 500 kronor. Visst vet vi att dessa knappast är mera än leksaker i jämförelse med vad som tillverkas i Västervik, men genomsnittspriset på alla typer av dammsugare minskar och även produkter med hög kvalitet blir billigare och billigare varje år. Denna prisutveckling har accelererat under senare år.
Enligt våra kalkyler så blir i genomsnitt en dammsugare med samma kvalitet cirka 150 kronor billigare att tillverka i Ungern jämfört med Västervik. Vi tillverkar nästan en miljon dammsugare om året, så det handlar om cirka 150 miljoner kronor per år. I längden kan vi inte ha högre kostnader än våra konkurrenter, som nästan alla numera tillverkar sina produkter i länder med lägre kostnader. I Ungern har vi redan en fabrik som fungerar bra och tillverkar närmare 2 miljoner dammsugare, så vi behöver bara små investeringar för att expandera där.
Det handlar inte om att kortsiktigt öka vår lönsamhet. Jag har tidigare sagt att jag är nöjd om Electrolux under de kommande åren behåller sina marginaler på dagens nivå. Det vi sparar och som inte "försvinner" i lägre priser måste vi investera i produktutveckling. Redan nu har vi tvingats att lägga flera nya dammsugarmodeller i Ungern för att klara kostnadspressen och det gör att volymerna minskar i Västervik i år och kommande år.
Det är därför vi beslutat att utreda en eventuell nedläggning av verksamheten i Västervik och flytt till Ungern. Vi kommer att lyssna till alla argument och förslag som kommer, men självklart inser alla att vi inte presenterar detta och gör så många människor oroliga om det inte finns en uppenbar risk att det blir en nedläggning.
Nästa steg är att arbetstagarkonsulten redovisar sina slutsatser. Vi ska utvärdera detta noga innan beslut fattas av styrelsen för dammsugarverksamheten, någon gång under april-maj. Beslutet ska konfirmeras av koncernstyrelsen och om beslutet blir nedläggning inleds därefter förhandlingar om genomförandet och villkoren för avveckling.
Jag är mycket medveten om hur mycket oro detta skapar och förstår vilka problem det skulle innebära. Jag om någon vet vilka lojala medarbetare vi har i Västervik som i sådana fall skulle drabbas. Om det blir så att att vi tvingas lägga ned verksamheten kommer vi att diskutera med arbetstagarrepresentanterna hur vi kan hjälpa till med den svåra omställningen.
Jag är både förvånad och bekymrad över uppmärksamheten kring en koppling till Jas. Det är inget hemligt eller underligt. Min uppdragsgivare är Electrolux och ingen annan. Jag står fast vid vad jag svarat ett otal gånger, beslutet har inget samband med Jas. Även om Jas-affären med Ungern inte fanns skulle vi ha utrett en flytt av dammsugarna till vår ungerska fabrik.
Vad som också är sant är att Electrolux tillsammans med 50 andra företag finns med i ett avtal med den ungerska staten som Saab skrev redan 1995. Sedan dess har investeringar och export från Ungern av dessa företag anmälts som så kallade motköp. Varje år har vårt ungerska bolag rapporterat sina investeringar och export. Det kostar oss inget, och kan vi på detta sätt hjälpa svensk exportindustri (Volvo tillverkar motorn till Jas, Ericsson elektronik, Saab monterar med mera) så gör vi det gärna. Givet att vi har investerat i och exporterat från Ungern, skulle vi då vägra att detta skulle anmälas som motköp? Det tycker jag skulle vara ett underligare beslut. Jag beklagar om detta har varit otydligt. Det är inget nytt eller avslöjande, utan något som offentliggjorts tidigare och som jag på eget initiativ redogjorde för i Dagens Nyheter.
Beslutet om Västervik kommer att bli svårt att fatta. Vi är alla medvetna om att en eventuell nedläggning skulle drabba många. Jag förstår också alla bittra känslor, den osäkerhet och de svåra problem detta skulle skapa för våra anställda, deras familjer och bygden.
Jag hoppas att jag med denna artikel gav ökad klarhet i en mycket svår fråga.
DEBATT
Hans Stråberg är vd och koncernchef för AB Electrolux.
Hans Stråberg är vd och koncernchef för AB Electrolux.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!