Hon har vridit på befolkningsstatistiken och tittat på den från ett annat håll - med häpnadsväckande resultat. Siffrorna kan inte tolkas på annat sätt än att de är tätorterna som står för befolkningstappet i kommunen.
– Som landsbygdsutvecklare är jag förstås extra nyfiken på hur det har gått för de olika delarna i kommunen.
Statistiken från scb delar upp befolkningen på församlingsnivå, men inte på enskilda orter.
– Detta blir ju lite klumpigt när man exempelvis tittar på Ankarsrum, som tillhör Hallingeberg-Blackstad församling. Då kan vi i nuläget inte säga om förändringen skett på orten eller på landsbygden
Befolkningen minskade i kommunen med 123 personer mellan första januari 2011 och samma datum 2012. Ljuspunkterna var Gladhammar-Västrum, Västra Ed, Loftahammar, Lofta och Odensvi. De ökade tillsammans med 46 .
–Varifrån dessa personer kommer vet vi inte, kanske är de nyfödda, kanske inflyttade från annan kommun, eller från annan del av Västerviks kommun. Men upp går det. Härligt!
LottiJilsmo har tittat på hela landsbygden med undantag för orterna Västervik, Gamleby, Överum och Ankarsrum (där också Blackstad och Hallingeberg ingår). Där ökade befolkningen med fyra personer.
– Tappet har därmed skett i våra tätorter, vilket kanske inte är så konstigt då de har flest invånare, men för mig är det tydligt att trenden har vänt för landsbygden. Folk flyttar in och de som bor där skaffar barn. Detta skulle inte ske om man inte tror på och värdesätter det som våra bygder har att erbjuda.
Mellan 2006 och 2012 minskade kommunen med 508 personer. 384 av dessa var från det som LottiJilsmo valt ut som "landsbygd".
– Nu bidrar samma område till en ökad befolkning. Landsbygden har en dragningskraft och nu hoppas jag att det håller framöver.