För någon månad sedan siktades en varg i Vimmerby kommun, och en hel rad vargobservationer har gjorts i Småland, Skåne och Halland den senaste tiden. Flera verkar ha vandrat söderut väster om Vättern.
Några viltexperter tror att det bara är en tidsfråga innan vargen är etablerad här på allvar. Bengt Andersson, pensionerad jaktvårdskonsulent från Västerviks kommun, är en av dem.
– Ja, det är förmodligen rätt sannolikt att det blir så. Det är gott om bytesdjur här, vilket kommer att underlätta för dem.
Orsaken till att fler och fler vargar vandrar söderut är att stammarna växer. I första hand är det hanar som inte accepteras i den egna flocken som vandrar i väg. De söker sig i alla riktningar.
– Etableringen står för dörren. Kommer honor ner också så är chansen stor att det blir kullar, säger Bengt Andersson.
Vargen river gärna rådjur, hjort och älg, men mer sällan vildsvin – de är för farliga.
– De brukar vara försiktiga med grisar. Det är lättare att ta en älg en ett vuxet vildsvin. Jag kan tänka mig att de i så fall tar kultingar.
Bengt Andersson tror att vargen kan skapa problem, särskilt i vår region. Här finns ovanligt många betesdjur, mestadels nötboskap och får. Vargen tar gärna tamdjur framför vilda djur – vilket till exempel påverkat fäbodbruket i södra Norrland. Där har man inte tamdjur ute i skogen på samma sätt som tidigare, utan håller dem nära gården för att ha dem inom synhåll.
– Vi kan få bekymmer i Kalmar län. De som har fårbesättningar vill inte se sina får bli rivna och ihjälbitna, och kanske slutar med sin verksamhet. Då blir det granskog i hela regionen. Det kommer att förändra landskapsbilden.
Att vargen skulle attackera människor är dock inget man behöver vara orolig för, enligt Bengt Andersson. Händelsen i Kolmården, där en skötare revs ihjäl av vargar, är ett tragiskt undantag.