Hårt arbete på Strebelverken

Det finns mer att berätta om Strebelverken i Västervik.

1937 arbetade de här personerna på Strebelverken i Västervik. Ingenjör Schreyer är fjärde från vänster på första raden. Känner du igen någon av de andra?

1937 arbetade de här personerna på Strebelverken i Västervik. Ingenjör Schreyer är fjärde från vänster på första raden. Känner du igen någon av de andra?

Foto:

Västervik2009-05-13 00:07

För en månad sedan kunde du läsa i VT om Verkstadsaktiebolaget Tjust, som låg där Järnet nu ligger, i hörnet av Lindhultsgatan och Södra Bangatan. Roland Nilsson och Bengt Andersson berättade om företaget.

Se gruppbilden i större format.

1932 köptes det av det tyska företaget Strebelwerk i Mannheim och fick då heta Svenska Strebelverken. Chef för Strebelverken blev ingenjör Schreyer från Mannheim. Han var 31 år, nygift och kom hit tillsammans med sin fru. En av parets barn, sonen Hans Schreyer, bor kvar i Västervik och berättar: - Pappa var nyutbildad ingenjör inom gjutning. Det var meningen att han skulle till Monza i Italien men i stället blev det Västervik. Pappa blev vicekonsul här. 1947 lämnade de Sverige och pappa dog 1950. Familjen hade fyra barn. De övriga är Gretel, Ingrid och Karl-Heinz. - Gretel, mamma och jag återvände sedan till Sverige och bodde i Århus. 1959 kom jag tillbaka till Västervik. Jag trivdes så bra här som barn och ville hit igen, berättar Hans idag. Han vet att Strebelverken i Mannheim var en stor fabrik med omkring 5000 anställda. I dag finns inget längre kvar av detta. Från Strebelverken i Västervik har Hans Schreyer sparat de här fotografierna. I en uppsats i historia från Linköpings Universitet våren 2005 berättas om en långvarig strejk vid Strebelverken i Västervik 1934-35. Då arbetade här 157 personer. Konflikten grundade sig i missnöje med hög arbetstakt, brister i säkerheten, ackorden med mera. Man hade också varslats om permitteringar en eller två dagar per vecka. Då var de flesta arbetarna organiserade i Syndikalisterna, som hade en stark ställning i Västervik. Strejken utbröt den 12 mars 1934. Den kom till Arbetsdomstolen där den dömdes som avtalsstridig men fortsatte fram till mars 1935. Uppsatsen bygger till stor del på protokoll från den här tiden.
Folkets bilder
Har du en gammal bild som du vill visa i VT? Ring eller skicka e-post till Eva Johansson på e-postadress eva.johansson@vt.se eller telefon 0490-666 21.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om