Comey kommer att utfrågas om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

"Jag hoppas att den tidigare FBI-chefen Comeys vittnesbörd kommer att hjälpa till att svara på några av de frågor som har uppkommit sedan Comey så plötsligt avskedades av presidenten", säger Mark Warner, den högst uppsatte demokraten i underrättelseutskott, i ett uttalande.

"Comey tjänade sitt land i många år med stor ära och han förtjänar en möjlighet att berätta sin historia. Dessutom förtjänar det amerikanska folket möjligheten att höra den", fortsätter Warner.

Inget datum satt

Det har ännu inte bestämts något datum för utfrågningen, men den kommer att ske efter den 29 maj.

Under ett möte som hölls i Vita huset den 10 maj, dagen efter Comey sparkades, med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, pratade Trump om FBI-chefen.

"Han var en riktig knäppskalle", ska Trump ha sagt enligt mötesanteckningar som kommit till New York Times kännedom.

Trump sade att han sparkade Comey för att minska pressen på sig själv.

Trump under press

"Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det har lättat", fortsatte Trump enligt dokumenten.

En särskild åklagare har utsetts för att utreda Rysslands inblandning i fjolårets presidentval och huruvida Moskva agerade i maskopi med Trumps kampanj.

Tidigare i veckan rapporterade The New York Times att Trump vid ett möte med FBI-chefen i februari försökt få honom att lägga ner utredningen mot Michael Flynn. Uppgiften om detta kommer från en minnesanteckning som Comey skrev efteråt, enligt källor inom FBI som fått se dokumentet.

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari, enligt Vita huset på grund av att han ljög om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.