Sex månader efter förhören med den våldtäktsmisstänkte Julian Assange kom besked i dag från överåklagare Marianne Ny.

Den rättsprocess som tog sin början efter ett Sverigebesök 2010 har nått sitt slut.

Det är en total seger för Julian Assange. Han är fri att lämna ambassaden när han vill. Vi har vunnit Assange-målet. Han är naturligtvis glad och lättad. Men han är kritisk över att det pågått så här lång tid, säger Assanges svenske advokat Per E Samuelson, till Sveriges Radio Ekot.

I överåklagare Marianne Nys underrättelse till tingsrätten motiveras beslutet så här:

"Med hänsyn till att alla möjligheter att driva utredningen framåt nu är uttömda framstår det [...] inte längre som proportionerligt att upprätthålla beslutet om häktning av Julian Assange i hans frånvaro och att vidhålla den europeiska arresteringsordern".

"Jag har därför i dag upphävt beslutet om häktning av Julian Assange i hans frånvaro".

I ett annat dokument till tingsrätten meddelar hon att förundersökningen läggs ner.

Oklart om fortsättning

Men det är inte säkert att Assange nu tar första bästa plan till Ecuador där han har politisk asyl.

Det första man behöver göra är förmodligen att söka garantier från brittiska myndigheter om att han inte grips av något annat skäl, sade en av Wikileaksgrundarens advokater, Melinda Taylor, tidigare i dag till TT.

Både brittiska och amerikanska myndigheter har "konsekvent vägrat bekräfta eller dementera" om det finns en begäran om utlämning till USA, säger Taylor. Hon påpekar också att Assange beskylls för brott mot villkoren för sin borgen när han gick till Ecuadors ambassad.

Svenska delen över

Turerna kring Assange är alltså långt ifrån över. Men som Per E Samuelson uttrycker det för TT:

Sverige är ute ur leken.

Han ser två förklaringar till varför utredningen läggs ned:

Han lämnade en bra förklaring till vad som verkligen hände den där kvällen. Därmed kan inte åklagaren se fram emot en fällande dom.
Det andra är att vi numera kan bevisa att USA jagar honom. Det kunde vi inte när Högsta domstolen prövade detta 2015.

Per E Samuelson säger att han inte vet när Assange kommer att lämna ambassaden.

Det jag vet är att Sverige lägger inga hinder för att han skulle göra det.

Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA. Där är han brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.