Praktiskt kunnande får stryka på foten

Att kunna skriva vetenskapliga rapporter är nog bra. Men landstingsrådet Gudrun Brunegård förfasas över att kraven på akademiska meriter gjort att många nyutexaminerade sjuksköterskor inte längre klarar de praktiska uppgifterna. Nu vill hon att utbildningen kvalitetssäkras.

Gudrun Brunegård efterlyser kvalitetssäkring av sjuksköterskeutbildning.Arkivbild: Karin Hertz

Gudrun Brunegård efterlyser kvalitetssäkring av sjuksköterskeutbildning.Arkivbild: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-03-16 13:11

Enligt Brunegård var det när sjuksköterskeutbildningen gjordes om för att motsvara de akademiska kraven inom EU, som en stor del av praktiktiden försvann. Det har gjort att det har blivit stora skillnader i hur mycket de färdiga sjuksköterskorna kan när de tagit sin examen.

På vissa håll löser arbetsgivaren problemet genom att hålla en internutbildning för de nyutexaminerade sjuksköterskorna. Därefter bedömer man om man kan låta sjuksköterskan utföra arbetsuppgifterna på egen hand.

Enligt Brunegård är det inte rimligt att utbildningen inte garanterar att sjuksköterskan efter examen har den kompetens som krävs för jobbet.

- Det kan knappast ha varit avsikten att förändra en yrkesutbildning på ett sätt så att en nyutexaminerad sjuksköterska är fulländad i att skriva rapporter och göra vetenskapligt upplagda studier, men inte kan sätta nål eller kateter, skriver hon i en motion till Kristdemokraternas riksting.

Hon vill nu se en ändring på detta och hoppas att partistyrelsen ska verka för en kvalitetssäkring av sjuksköterskeutbildningarnas praktiska del.

Distriktsstämman ska yttra sig över motionen i nästa vecka och distriktsstyrelsen har redan föreslagit bifall till den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om