Mygginvasion i Västervik

Från en i stort sett myggfri sommar dök de blodtörstande insekterna plötsligt upp i stan.  - De har väntat på fukten, säger kommunekologen Gun Lindberg.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Västervik2010-09-14 11:26
Årets sommar har varit torr, solig och någorlunda myggfri. En dröm för många som förmodligen har njutit lite extra av semestern 2010. Nu har hösten kommit och till mångas förvåning även myggen. - Det är inga konstigheter egentligen. Vädret har varit väldigt fuktigt sista tiden och det är fortfarande ganska varmt. Myggen trivs som bäst när det har regnat mycket och bildats vattensamlingar, förklarar Gun Lindberg som själv inte har sett överdrivet många myggor. - Det är väl mest när man plockar bär och svamp i skogen. Men det är något vi får leva med och så fort frosten kommer försvinner dem. Gun funderar på om klimatförändringen med längre höstar och mer nederbörd har något med myggens levnadsperiod att göra. - Det är klart att det ekologiska systemet påverkas, men det där varierar med åren och jag är ingen expert. Den här sommaren var torr och då är det inte lika lätt för myggen att överleva. Dessutom får de flesta insektsätande fåglarna ungar under sommaren och då går många åt som mat vid den tiden. Att myggen har kommit nu är inget att oroa sig för, de lever ändå inte särskilt länge, säger Gun.
Kortfakta om stickmyggor
Det är enbart honmyggorna som sticks och suger blod. Det finns över 3 500 arter av stickmygg i världen och i Sverige förekommer 47av dessa arter. Hanmyggorna kläcks före honorna och har dessutom en kortare livstid (några veckor till skillnad från honmyggorna som kan leva upp till två månader). Mygg är mest aktiva i skymningen, även om det finns de arter som är aktiva dygnet runt. Myggbettet är en allergisk reaktion på stickmyggans saliv. Hur stor reaktionen blir är individuell. Myggor attraheras av olika saker bland annat värme, koldioxid och olika luktämnen. Det bästa skyddet mot stickmygg är ljust lössittande och heltäckande kläder samt att använda repellenter på de oskyddade hudytorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om