Ätstörningsenhet dröjer - trots beslut om satsning

Vad händer med den planerade ätstörningsenheten i Västervik? Det frågar sig landstingsalliansen som kräver att den genast kommer i gång.

Starta omedelbart ätstörningsenheten i norra Kalmar län! Det kräver från vänster Pierre Edström (FP), HenrikYngvesson (M), Gudrun Brunegård (KD) och Christer Jonsson (C) i Alliansen i Kalmar läns landsting.
Foto: Karin Hertz

Starta omedelbart ätstörningsenheten i norra Kalmar län! Det kräver från vänster Pierre Edström (FP), HenrikYngvesson (M), Gudrun Brunegård (KD) och Christer Jonsson (C) i Alliansen i Kalmar läns landsting. Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-04-20 16:39
Landstingsalliansen har i tre år aktivt drivit frågan om inrättandet av en särskild ätstörningsenhet i norra länsdelen. Den ska ligga i Västervik.- I årets budget gick den rödgröna majoriteten oss till mötes och redan i november tillsköt landstinget 1 miljon kronor för att möjliggöra en start av verksamheten i Västervik. Mycket lite har emellertid ha hänt, säger Christer Jonsson (C).- Ännu, efter fem månader, pågår fortfarande bara planeringsarbete. Nu måste något snabbt göras. Både beslut och pengar finns. Vi har en sedan länge väl fungerande verksamhet för behandling av olika ätstörningar i södra länsdelen. Det är viktigt att vi kan tillgodose även de behov som finns i norr, säger Gudrun Brunegård (KD).Christer Jonsson betonar att det är hög tid att verksamheten startas om personer med ätstörningar ska kunna få en jämlik vård i hela länet:- En miljon kronor är en grundplåt för att starta arbetet, men man behöver också samla de resurser som redan i dag används för dessa patienter så att man får en mer sammanhållen vård i norra länet.Majoriteten av ätstörningspatienter är unga kvinnor, ofta högpresterande och med stora krav på sig själva.Tanken med den nya ätstörningsenheten i Västervik är att samla olika kompetenser, exempelvis läkare, sjuksköterska, dietist och kurator, för att erbjuda de sjuka en tillgänglig vård med hög kvalitet .- Då denna grupp har mycket komplexa behov är det särskilt viktigt att vi samlar vården kring patienten, säger Henrik Yngvesson (M).Folkpartisten Pierre Edström, som specialiserat sig på psykiatrifrågor, berättar att ätstörningar ett stort problem för många unga:- Antalet ungdomar som drabbas av anorexi och bulimi ligger på en relativt oförändrad nivå, medan antalet i den mer okända gruppen ortorektiker ökar. Vårdbehovet är väl dokumenterat.- En fungerande ätstörningsenhet för norra Kalmar län i Västervik kan möta denna nya och växande patientgrupp, säger Pierre Edström.De fyra allianspolitikerna kräver att någon tar ansvar för att ätstörningsenheten i Västervik snarast startas. Ett samarbete måste också inledas med skolorna, där de första signalerna på ätstörningar märks.- Proppen måste dras ur. Nu.
Ny grupp
En ortorektiker är en person som fixerats av "extrem renlevnad". Livsstilen präglas ofta av en överdriven fysisk träning i kombination med ett lågt näringsintag. Inte sällan undviker ortorektikern helt all föda som innehåller till exempel fett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om