Strävar efter köfri sjukvård

För första gången presenterar de rödgröna i Kalmar län en gemensam plattform inför höstens val till landstinget.

Kortare köer är ett av de rödgröna landstingspolitikernas mål, från vänster Anders Henriksson (s), Lena Segerberg (s), Linda Fleetwood (v) och Ann Y Hellenborg (mp).Foto: Anders Steiner

Kortare köer är ett av de rödgröna landstingspolitikernas mål, från vänster Anders Henriksson (s), Lena Segerberg (s), Linda Fleetwood (v) och Ann Y Hellenborg (mp).Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-04-14 15:21
Bland ett tiotal punkter kan nämnas strävan efter en köfri sjukvård, ännu säkrare sjukvård, nöjdare patienter, ordning på ekonomin och vård efter behov - inte plånboken.Men är inte mycket av det ni tar upp sådant som ni är överens om i landstinget?
- Visst, en del, till exempel att korta köerna, men kanske inte hur det ska göras, säger landstingsrådet Anders Henriksson (s).De rödgröna, som styrt Landstinget i Kalmar län den senaste mandatperioden, framställer sig gärna som det rödgröna föredömet i Sverige och motsatsen till den borgerliga alliansens Stockholm, där det skett en betydande privatisering av hälso- och sjukvården. I valplattformen varnar man för en liknande utveckling i Kalmar län om det blir ett maktskifte:"Även i Kalmar län har borgerliga partier aktualiserat frågan om försäljning av sjukhus och nationellt införs möjligheten till gräddfiler/förtur för personer med privata sjukförsäkringar. Här är vårt budskap tydligt: Storleken på plånboken får aldrig avgöra vem som ska få vård."Det man hänvisar till är de borgerliga försöken för några år sedan att privatisera hela eller delar av Västerviks sjukhus.Men nu har ju de borgerliga partierna lovat att det inte ska bli någon privatisering?
- Det litar vi inte på, säger landstingsrådet Lena Segerberg (s). Att det inte blev någon privatisering förra gången berodde på att intresserade företag inte trodde på någon lönsamhet i Västervik.- De borgerliga partierna har en dold agenda och är inte trovärdiga, anser Anders Henriksson.I valplattformen framhåller de rödgröna att de varit framgångsrika när de lett landstinget under perioden 2006-2010 och de bockar av nästan 30 viktiga beslut, bland annat utbyggnad av de tre sjukhusen, förbättrad vårdgaranti, nya akutgaranti, handlingsplan mot cancer, kortare köer till barn- och ungdomspsykiatri, avgiftsfri sjukvård för barn och ungdomar under 20 år, kvalitetslyft för vården av äldre, ökat anslag till länskulturen, ny bussupphandling och inköp av nya tåg mellan Västervik och Linköping.Ni verkar så nöjda så finns det något mer att göra?
- Det gör det alltid. Ökad tillgänglighet och kvalitet, förbättrad cancersjukvård och vård för svårt sjuka äldre än några exempel, säger Henriksson.Han framhåller också det systematiska förbättringsarbetet, där man försöker nå alla anställda.- Vi vill använda kraften från medarbetarna, säger Henriksson. De borgerliga partierna trodde inte riktigt på vår modell men nu tycker de att den är bra.Tidigare låg utvecklingsarbetet vid sidan av och politiken kom in sent.- Nyckeln är att alla ska känna delaktighet, och att framsteg ska komma patienterna till godo, säger Lena Segerberg.
Landstings-fullmäktige
Landstingsfullmäktige består av 67 ledamöter. De utses i val, närmast i september i år.Mandatfördelning i föregående val (2006):Socialdemokraterna: 28Vänsterpartiet: 4Miljöpartiet: 2Moderaterna: 13Centerpartiet: 9Kristdemokraterna: 7Folkpartiet: 4De rödgröna har 34 mandat och den borgerliga alliansen 33 mandat.Första valkretsen (Västerviks kommun) har nio fasta mandat och fick i föregående val dessutom två utjämningsmandat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om