Värmeverket går på knä i vinterkylan

Ihållande kyla gör att fjärrvärmen i Västervik har svårt att räcka. De fyra pannorna på Stegeholmsverket eldas just nu maximalt, men de 65 megawatt (MW) de producerar förslår inte. Därför tvingades man på fredagen starta även det oljeeldade reservverket vid Karstorp.

På fredagsmorgonen stod det klart att reservvärmeverket vid Karstorp måste snabbstartas för att fjärrvärmen i Västervik skulle räcka till i den bistra kylan.

På fredagsmorgonen stod det klart att reservvärmeverket vid Karstorp måste snabbstartas för att fjärrvärmen i Västervik skulle räcka till i den bistra kylan.

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-01-08 15:26
- Det är en unik situation och skarpt läge. Stegeholmsverket förmår inte längre leverera tillräckligt med fjärrvärme. Mätarna står i botten. Det finns inte mer att ge där, säger Västerviks kommuns tekniske chef Per Allerth.Stegeholmsverket, nere vid Skeppsbrofjärdens strand, eldas med enbart sopavfall den varma delen av året för att producera fjärrvärme för uppvärmning och varmvatten.Fram i oktober räcker det dock inte längre med bara avfall. Då ökar man hetvattenproduktionen genom att börja elda även biobränsle i form av flis.-  Fastbränsle, avfall plus flis, ger ihop max 45 MW. Det brukar räcka så länge det inte blir alltför många minusgrader, säger Bengt Ankarvall, (bilden), affärsområdeschef för Västervik Miljö & Energi. Den milda vintern 2007-2008 räckte det med i stort sett fastbränsle.Om effektuttaget, som för närvarande, överskrider 45 MW måste även olja börja eldas på Stegeholmsverket för att krama ur ytterligare 20 MW upp till 65 MW. - Nu när vi för första gången på flera år startar även Karstorpsverket får vi ett effektillskott på ytterligare 25 MW, alltså totalt 90 MW.När VT besöker Karstorpsverket levererar just två tankbilar med släp totalt hundratusen liter olja, till ett pris av 700 000-800 000 kronor.Effektbehovet på fjärrvärmenätet i Västervik låg på eftermiddagen på nära 70 MW, varav 10-15 MW togs ut från Karstorpsverket.- Gällande rekord för Västerviks fjärrvärme är 72 MW under en kortare tid. Det är små marginaler just nu eftersom vi "kör med gasen i botten" på alla fyra pannorna, säger Bengt Ankarvall.När Stegeholmsverket byggdes för 25 år sedan ansåg vissa kritiker att verket var överdimensionerat.- En sådan här dag får vi bekräftat att så inte alls var fallet. Tvärtom visar det här att vi ligger helt i linje med våra framtidsplaner, som går ut på att vi snarast måste bygga ytterligare en fastbränslepanna med en kapacitet på 18-20 MW för billiga bränslen som gör att vi slipper oljan. Den nya pannan ska även kunna producera elkraft, ungefär 30 GWh per år.Beslut om den nya pannan, en investering på 300 miljoner kronor, ska fattas av politikerna under våren.Även värmeverken i Gamleby och Ankarsrum går just nu för fullt. Där finns det dock betydligt större marginaler om det skulle bli ännu kallare.
Mycket olja nu
På årsbasis eldar Stegeholmsverket 60 procent avfall, 38 procent flis samt 2 procent olja. I den stränga kylan just nu är fördelningen 30 procent avfall, 40 procent flis samt 30 procent olja.Västerviks Värmeverk har i dag 2 500 abonnenter. För åtta år sedan var antalet bara 1 500.Fjärrvärmebehovet i Västerviks tätort ökar tillfälligt med 4-5 MW några timmar varje morgon då folk duschar. För att klara den "morgonrusningen" har Stegeholmsverket en gigantisk ackumulatortank på 900 000 liter hetvatten med ett energiinnehåll av cirka 50 MWh.Hetvattnet i fjärrvärmenätet är 115 grader varmt. Att vattnet inte kokar vid den temperaturen beror på att det är under tryck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om