Få soltimmar i november

November anses vara årets mörkaste och dystraste månad. November i år utgör verkligen inget undandag. Längs ostkusten hade vi fram till onsdagen mindre än hälften så många soltimmar som normalt. Bristen på solljus kan bland annat öka risken för diabetes.

- Underbart med lite solsken några dagar före Första advent, tycker Ulrika Hallberg, med dottern Molly, och Christian Eriksson Edvardsson.
Foto: Ellen Kindstrand

- Underbart med lite solsken några dagar före Första advent, tycker Ulrika Hallberg, med dottern Molly, och Christian Eriksson Edvardsson. Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-11-27 00:00
Vi har haft ett bedrövligt, gråmulet väder i många veckor nu. Men på torsdagen sprack det kortvarigt upp och en konstig, stark "lampa" började lysa på himlen.- Helt underbart med lite solsken, säger Ulrika Hallberg som bara för någon vecka sedan återkom från sitt bröllop i ett soligt Thailand.- Det har varit ovanligt mörkt och dystert på de flesta håll. Vi har haft bara hälften så mycket sol som normalt hittills i november, säger meteorolog Anna Österman på SMHI.Solljus gör människor gladare, piggare och även friskare. Det finns dock också en uppenbar konflikt mellan nytta och risk.Samtidigt som många läkare understryker solljusets betydelse för bildandet av D-vitamin framhåller andra grupper riskerna med solljuset i relation till vissa hudtumörer och ögonsjukdomar.80-90 procent av det D-vitamin vi har i människokroppen kommer från solens strålar, resten kommer från födan. När huden bestrålas med uv-ljus, från solen eller från speciella lampor, bildas D-vitamin.Just bristen på vitamin D nämns i dag som en möjlig riskfaktor för typ 1 diabetes. Sjukdomen är betydligt vanligare i områden med få soltimmar och molnig himmel. Sambandet kan ses i hela världen.Runt ekvatorn där soltimmarna är många och himlen oftast molnfri är typ 1 diabetes mycket ovanligt. Närmare polerna blir sjukdomen vanligare. Orsaken, menar forskarna, är bristen på solljus. D-vitaminbrist är vanlig bland vuxna svenskar. På Västerviks sjukhus finns på avdelning 21 ett speciellt rum för ljusterapi. Ljuset efterliknar solljuset och är effektivt i behandling mot depressioner och problem med sömnen. - Ljusterapi används främst mot årstidsbundna depressioner men hjälper även där patienter vänt på dygnet. Personer som jobbat natt i många år och plötsligt slutat med det kan få svårt att sova på nätterna, säger ljusterapiansvariga sjuksköterskan Maria Dahlström.- Vår ljusterapi gör att halterna av hormonet melatonin ökar och det i sin tur gör att de kan få ordning på sin dygnsrytm. Många patienter känner sig påtagligt piggare och gladare efter ljusterapin där de får vistas i ett helvitt och mycket ljust rum.En ljusbehandling är i regel på två veckor, fördelat på ett tiotal behandlingstillfällen med 1-2 timmar per gång.Något soligare väder är enligt SMHI inte i sikte de kvarvarande dagarna i november.
50 timmar normalt
Antalet soltimmar mäts bara på vissa väderstationer i landet.Fram till och med onsdagen hade Norrköping 19 timmar, Växjö 13 timmar och Visby 28 timmar. Just i Västervik görs ingen mätning.Normalsiffran för ostkusten i november är närmare 50 soltimmar, visar SMHI:s väderstatistik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om