- Det var den obrutna kapsylen som gjorde att jag såg att det inte var någon vanlig tomflaska, som låg och skräpade berättar Wanja Frykdahl.
Det andra som fångade hans intresse var etiketten som mot alla odds fortfarande satt kvar. Den verkade vara professionellt gjord, men ändå hade man stavat fel till Whisky. ”Hudiks Visky” - stod det på flaskan.
Buteljen härstammade från ett tidigt svenskt försök att göra svensk maltwhisky. ”Visky” var en försvenskning av det engelska ordet. Destilleriet i Hudiksvall kunde 1928 leverera ut sin första årgång med skeppet "s/s Amalia af Gefle".
Målet var spritgrossisten Rönnblom & Krona i Malmö. Det bar sig inte bättre än att fartyget en stormig oktobernatt förliste i Östersjön utanför Västervik.
Besättningen kunde ta sig i land på Idö men lasten följde med i djupet.
De senaste dygnen tycks något ha hänt på botten. Flaska efter flaska har flutit upp till ytan.
Kent Ogebring på kustbevakningen berättar att man hittills fått fem rapporter om upphittade flaskor.
- Efter de första fynden gick vi upp med en helikopter till fyndplatsen. Det var svårt att se enskilda flaskor, men vi tycker oss ha identifierat ett stim på några hundra flaskor som ligger väl samlade, berättar han.
Nu hoppas kustbevakningen på tur. Enligt SMHI:s prognoser är vindarna gynnsamma. Stimmet kommer inte att skingras utan driva iland på kuststräckan mellan Gränsö udde och Lugnet.
Det är nämligen en riktig skatt som just nu guppar runt i vattnen kring Västervik. Efter olyckan 1928 gick destilleriet i konkurs. Det blev inte några fler årgångar av Hudiks Visky. De kvarvarande flaskorna i Hudiksvall slumpades ut till lokala restauranger.
De stora mängder whisky som låg på lagring i ekfat ansågs som värdelös och transporterades till pappersbruket i Iggesund för användning som rengöringsmedel.
Bara något decennium senare började "viskyn" få mytisk status, och eventuella kvarvarande flaskor kan betraktas som mycket värdefulla.
- Jag ringde till en restaurang i Stockholm för att höra om flaskan var värd något. Krögaren blev tyst i telefonen, och sade sedan att han inte kunde göra en värdering. Han bad att få ringa upp senare. Två timmar senare ringde han upp mig igen och erbjöd mig 14 000 kronor, berättar Wanja Frykdahl, som gjorde det ursprungliga fyndet.
Vem tillhör flaskorna?
- Både destilleriet och grossisten har för länge sedan gått i konkurs. Det finns ingen som kan göra anspråk på flaskorna. Bodde jag i Västervik skulle jag definitivt sätta mig i båten eller ta en strandpromenad i dag för att få tag på någon av de fina flaskorna, säger Sven Murén, sprithistoriker på Systembolaget i Stockholm.
Är "viskyn" drickbar?
- Oh ja. 150 års förvaring i saltvatten och i ett träfartyg som var nytjärat vid förlisningen tros ha gett whiskyn friskhet och en unik rökighet. Avnjut gärna viskyn tillsammans med hallonbåtar för att balansera den lilla sälta som kan spåras från saltvattnet, säger Sven Murén.
Ulrik Alvarsson
ulrik.alvarsson@vt.se 0490-66617