I vissa avseenden är vattenpipan till och med farligare, hävdar många läkare.
- Precis som vid cigarrettrökning ger vattenpipan lungskador, hjärt-kärlskador och cancerutveckling, säger Hans Gillijam, docent vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Allt fler tonåringar röker regelbundet vattenpipa. Det visar en rundringning VT gjort till sjuksköterskor och kuratorer på skolor i Västervik.
- När röken i en vattenpipa smakar lakrits eller äpple tror många att den är harmlös. Flera studier visar på motsatsen, skriver Vårdförbundets tidning Vårdfacket.
WHO, Världshälsoorganisationen, varnar för användandet av vattenpipor. Analyser gjorda av WHO visar att röken innehåller lika mycket kolmonoxid, tjära och tungmetaller som vanliga cigarretter. Däremot absorberar vattnet i piporna en del av nikotinet.
Enligt WHO är det inte bara rökningen i sig som är farlig. Att röka med samma munstycke ökar risken för att sprida hepatit, tbc,herpes, streptokockinfektioner, körtelfeber och andra sjukdomar. WHO rekommenderar därför engångsmunstycken – om man nu måste röka.
Frankrikes nationella tobaksförebyggande myndighet OFT har låtit testa halterna tjära, kolmonoxid och nikotin i tre olika typer av vattenpipa.
Halter 27 till 102 gånger högre än EU tillåter i cigaretter uppmättes. Halten kolmonoxid var 15 till 22 gånger högre än den får vara i cigaretter.
- Eftersom röken är kyld och smakar avsevärt mildare än röken från cigaretter drar till och med nybörjare ned den längre i lungorna så att skadorna blir värre, säger Gunilla Fagerholt, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor.
Vattenpipa röks traditionellt av flera personer tillsammans , antingen genom att man skickar pipans munstycke mellan sig eller genom att man använder en vattenpipa med flera munstycken.
Enligt Wikipedia, den fria encyklopedin, förknippades vattenpipan i Sverige länge med rökning av illegala droger, till exempel cannabis. I dag börjar den dock bli en ganska vanlig företeelse.
Vattenpipan röks främst av ungdomar samt invandrare från länder där vattenpipa traditionellt rökts.
Kjell-Arne Karlsson
kjell-arne.karlsson@vt.se • 0490-66619