"Barnfattigdom finns även här i Västervik"

Kan den som inte svälter, inte fryser och till och med har egen mobiltelefon vara fattig? Kan man över huvud taget vara fattig i landet Sverige?
Även här i Västervik finns barnfattigdom.

Ingegärd Sandelin, Evy Hult och Margareta Engström är tre eldsjälar inom Västervikshjälpen utan Gränser. Allt de får in och därefter säljer går i form av olika bidrag till fattiga barnfamiljer i Västervik.

Ingegärd Sandelin, Evy Hult och Margareta Engström är tre eldsjälar inom Västervikshjälpen utan Gränser. Allt de får in och därefter säljer går i form av olika bidrag till fattiga barnfamiljer i Västervik.

Foto: Karin Hertz

Västervik2013-01-19 16:28

Efter "Uppdrag Gransknings" inslag om ordet barnfattigdom har det blossat upp het debatt kring huruvida de fattiga i Sverige verkligen är fattiga nog. VT har besökt "Västervikshjälpen utan Gränser" som berättar att det visst finns barnfattigdom i Västervik.

Västervikshjälpen utan Gränser är en ideell hjälporganisation vars huvudsakliga mål är att hjälpa utsatta barn, ungdomar och vuxna i Västervik. Folk som har det tufft att klara vardagen.

2012 fick man in ett 80-tal ansökningar om hjälp från utsatta Västerviksbor, oftast ensamstående och ibland även utförsäkrade föräldrar med ett eller flera barn att försörja.

– Vi betalar inte hyra och elräkning men vi försöker ge de behövande lite guldkant i deras tillvaro. Så att de kan göra eller köpa enkla saker de annars aldrig skulle få råd med, säger Evy Hult.

Av organisationens 65 medlemmar tillhör Evy de 16-17 som jobbar i secondhand-butiken i gula villan vid Stenhamraparkeringen. I affären omvandlas massor av skänkta föremål, kläder och mycket annat till pengar.

–- Vi delar aldrig ut kontanter. I stället ser vi till att de hjälpsökande kan få sina glasögon, vinterkängor, varma barnkläder, porslin, begagnade möbler och cyklar eller kanske till och med få råd att åka till Kolmårdens Djurpark. Det kan också handla om att hjälpa till så att barn i fattiga familjer kan delta i lägerskolor och andra fritidsaktiviteter, säger Evy Hults syster Margareta Engström.

– Vi betalar sedan de fakturorna som skickas till oss. Ett matpresentkort på Coop Extra får bara användas till enbart mat, aldrig till tobak, tidningar, öl eller liknande.

Det är givetvis inte samma sak att vara fattig i ett fattigt land i Afrika som det är att vara fattig i välståndslandet Sverige.

För den som själv aldrig upplevt skammen att vara den enda i klassen som inte har råd att följa med på skolresan, eller för den som aldrig tvingats ljuga om att han varit på utlandssemester när han i själv verket varit hemma i stan hela sommaren, är detta inte alltid helt lätt att förstå.

– Jag känner en ensamstående mamma här i Västervik med flera barn som säger att hon måste skicka barnen till skolan även om de är sjuka. Bara för att de ska få skollunchen.

– Under 2012 stöttade vi många behövande personer, mestadels barnfamiljer, i Västervik med totalt 128 894 kronor. Ansökningarna om hjälp behandlas konfidentiellt. De slutna kuverten med ansökan öppnas av en arbetsgrupp på fyra personer vilka alla har tystnadsplikt.

– Ingen ska riskera behöva skämmas inför andra över att man sökt hjälp, säger Margareta Engström som berättar att många av medlemmarna lägger ned ett stort ideellt arbete.

– Ta till exempel den nu snart 90-åriga och otroligt energiska Ingegärd Sandelin som varje dag kommer och hämtar mängder av skänkta mässings- och silverföremål som hon tar hem och putsar upp till rena nyskicket.

Margareta Engström berättar att en rad organisationer, företag samt Västerviks kommun i dag sponsrar organisationens hjälpverksamhet.

Strax före jul fick de motta 20 000 kronor från Lions och 10 000 kronor från Rebeckaorden. Och en dag i höstas stod plötsligt en äldre Västerviksbo i butiken och viftade med ett kuvert innehållande 5 000 kronor.

Se även artikeln "242 000 barn lever i fattigdom".

Stort hjälpbehov

Västervikshjälpen utan Gränser öppnade sin seconhandbutik i det gula villan vid Stenhamraparkeringen den 3 augusti 2011. Man har öppet tisdagar, onsdagar och lördagar.

Många av de som i dag arbetar inom hjälporganisationen var tidigare verksamma inom Bistånd Östeuropa. När man fick vetskap om att hjälpbehovet var stort bland barn även här i Västervik startades Västervikshjälpen utan Gränser.

Man har i dag hyreskontrakt i det gula huset fram till den siste april i år. Därefter ska man förmodligen flytta till nya, större lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om