"Rör inte vår fritidsgård"

Ungdomarna Jakob Hummelgren, Felicia Andersson och Arvid Hultman är rejält uppretade över skriverierna och snacket om en framtida nedläggning av fritidsgården i Gunnebo. Så irriterade att de tog saken i egna händer och började med en protestlista mot nedläggningen.

Ulf Jonsson till vänster fick ta emot protestlistorna av initiativtagarna Jakob Hummelgren, Felicia Andersson och Arvid Hultman längst fram. Bakom står några av dom som skrivit på listorna.  Foto: Ilkka Ranta

Ulf Jonsson till vänster fick ta emot protestlistorna av initiativtagarna Jakob Hummelgren, Felicia Andersson och Arvid Hultman längst fram. Bakom står några av dom som skrivit på listorna. Foto: Ilkka Ranta

Foto: IR-FOTO/ILKKA RANTA

Västervik2012-04-13 08:31

- Vi började med att samla in namn på skolan, på fritidsgården och sista tiden lite överallt runt om i samhället och de flesta som vi frågade skrev på våra listor, berättar Felicia och Arvid.

Varför gör ni detta?
- För att vi vill ha vår fritidsgård kvar, ha något ställe att vara på efter skolan. Någonstans att träffa våra kompisar, spela olika spel, delta i lanpartyn, innebandykvällar, säger Jakob Hummelgren.

- Glöm inte Hasselölägret på sommaren, Bodaborg och Busfabriken inflikar Felicia.

- Vi vill inte åka till Ankarsrum för att gå på fritidsgården där, eller i Västervik, vi bor ju här i Gunnebo säger alla tre i en mun.

Vad ska ni göra om det inte går som ni vill?
- Samla in flera namnunderskrifter, åka in till Västervik och protestera, säger Felicia.

Ulf Jonsson från Gunnebo andra vice ordförande i kultur och fritidsnämnden, fick ta emot ungdomarnas lunta med protestlistor på fritidsgården. Han är bestört över nedläggningshotet.

- Är själv en av dem som gick på "gårn" för cirka 30 år sedan, ska med varm hand lämna över detta till kultur och fritidsförvaltningens ordförande.

- Och ska kämpa emot nedläggningen, jag kommer aldrig att acceptera försämringar för våra ungdomar i Gunnebo, avslutar Ulf Jonsson.

Fritidsgården i Gunnebo har en verksamhet som är både social och engagerande, listan över vad som kommer att försvinna om nedläggningsbeslutet går igenom är lång.

Bakgrund

Fritidsgårdarna i Gunnebo, på Fågelbäret och vid Skogshagaskolan hotas av nedläggning. Förslaget kommer från kultur- och fritidsförvaltningen som måste spara drygt fem miljoner under 2012. Under 2013 förväntas sparbetinget bli minst lika högt.

- Vi måste spara och undersöker vilka orter vi ska satsa vår service på. Som läget är i dag kan vi inte ha fritidsgårdar överallt. Kommunen är stor och vi har verksamhet på många orter. Nu måste vi koncentrera verksamheterna till de orter där det finns högstadieskolor, säger Tf chef för kultur och fritidsförvaltningen Anders Östlund.

Han trycker på att det än så länge inte finns något politiskt beslut och därför är inget bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om