Kalv dödades av varg i Kolsebro

I fredagens tidning kunde man läsa om en siktad varg i Ukna och nu kan alla skeptiker sluta tvivla. Under torsdagskvällen blev en kalv riven i Kolsebro utanför Ukna och länsstyrelsen har bekräftat att kalven dödades av en varg.

Johanna Petersson, djurägare, och Anette Petersson, gårdsägare. Båda tycker att det är mycket tråkigt att vargen tog en av kalvarna men de är inte oroliga för sin egen skull.

Johanna Petersson, djurägare, och Anette Petersson, gårdsägare. Båda tycker att det är mycket tråkigt att vargen tog en av kalvarna men de är inte oroliga för sin egen skull.

Foto: Magnus Karlsson

Västervik2011-09-24 00:00

- Det är tråkigt när djuren dör och det känns lite obehagligt att en kalv blev attackerad av en varg. Men vi har nog inte riktigt smält det än, säger Anette Petersson. Hon äger gården i Kolsebro och det är hennes dotter Johanna Petersson som äger nötdjuren.

- Vi hade sju kalvar i hagen och så har vi får i en annan hage. Det finns många bönder här omkring som har djur och det är klart att det känns oroligt, säger Johanna.

Det var på torsdagskvällen de hittade den rivna kalven i hagen och på fredagsmorgonen kom länsstyrelsen dit för att undersöka saken. Efter att ha tittat på angreppssätt och spillning kunde de konstatera att det var en varg som låg bakom kalvens död.

- Vargstammen ökar och i takt med det sprider sig vargarna längre ner i landet. Förra året hade vi en varghona från Norge som rev får norr om Kalmar till exempel, säger Robert Briland, besiktningsman och rovdjursspårare från länsstyrelsen.

Robert tror inte att angreppet på kalven var planerat, antagligen råkade vargen hamna i hagen och kom då på att den var hungrig. Unga vargar som skiljs från sin flock börjar vandra och ibland kan de gå långt. En varg kan gå fem mil på ett dygn och förr eller senare hittar den en partner som de bildar ett par med.

- Jag är säker på att vi har varg här omkring men de är skygga så vi ser dem inte. Det är ingen fara att vara ute i skogen, vargarna är så få att det en mycket liten chans att träffa på dem. Dessutom ser inte vargen människan som ett byte. Det vanligaste är att de river får, nötkreatur är lite mer ovanligt.

I södra Sverige är vi inte vana vid att ha varg i skogen och därför är vi heller inte rustade för angrepp av vargar. Robert säger att alla djurägare bör ha ordentliga staket om sina djur och att det kommer kosta för djurägarna att hägna om. Men samtidigt säger han att det inte går att gardera sig helt.

- Vill vargen ta ett djur så gör den det.

Anette Petersson säger att hon inte är orolig för sin egen säkerhet och det tycker heller inte Robert Briland att hon ska vara.

- Vi måste ta dem som är rädda på allvar men vi ska inte måla fan på väggen. Senaste gången en människa i Sverige blev anfallen av en varg var 1821 och man tror att den vargen hade rabies. Jag tror inte ett ögonblick på att vargen är farlig för människan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om