När språket försvinner

Mitt i livet drabbades Carin Joelhed av en stroke – och förlorade sitt språk. Under en konferens om afasi på torsdag berättar hon om vägen tillbaka.

Afasi2014-10-06 08:36

Carin Joelhed var bara 47 år när livet ställdes på ända. Hon skulle opereras för ett åderbråck i huvudet – ett ingrepp som fick oanade konsekvenser.

Carin drabbades nämligen av en stroke och fick ligga i respirator i tre dagar. När hon sedan vaknade hade hon förlorat förmågan att prata, läsa och skriva.

– Det var fruktansvärt. Jag åkte in till sjukhuset för att operera ett åderbråck, men kom tillbaka som en helt annan person.

Även för maken och de tre döttrarna, då 12, 14 och 20 år gamla, var det en chock. Carin själv beskriver det som att hon hamnade i en total isolering, med mycket frustration som följd. I boken som hon senare skrev, "När språket gick sönder", beskriver hon hur personalen på sjukhuset inte visste hur de skulle bemöta en person med afasi – och hur hennes tålamod efter ett tag tog slut.

En person som har afasi och inte kan uttrycka vad den tänker och känner kan ofta upplevas som arg, trots att den egentligen bara är frustrerad över situationen.

Carin hade tur. Hon hamnade på Karolinska Institutet och kunde påbörja en behandling omedelbart. Där fanns duktiga sjukgymnaster och logopeder som kunde hjälpa henne att få tillbaka sitt språk.

– Logopeder är en bristvara i dag. Det finns inte så många på Västerviks sjukhus, och de som finns ska räcka till även för barn med talsvårigheter.

Hennes tre barn var också till stor hjälp – inte bara för att hon snabbt ville komma tillbaka till vardagen för deras skull.

– Mina flickor var hårda med att tala om när jag sa fel ord, säger Carin med ett leende, och tillägger snabbt;

– Men det var på ett kärleksfullt sätt.

Redan tidigt i rehabiliteringsprocessen bestämde sig Carin för att om hon fick språket tillbaka, då skulle hon berätta sin historia i en bok. Där ville hon vittna om hur viktigt det är att kunna kommunicera med andra via språket – och hur viktigt det är att ha tålamod med en som inte riktigt klarar av det.

– Även om man inte kan tala kan man ha något att säga, påpekar Eva-Lena Fungmark , som också hon drabbades av talsvårigheter efter en olycka i tonåren.

Både Carin och Eva-Lena är med i Norra Kalmar läns Afasiförening, och har länge engagerat sig för afasidrabbades rättigheter. På torsdag bjuder föreningen in till en konferens i Bryggaren i Västervik, där Carin Joelhed kommer att föreläsa om sina erfarenheter. Även neurologen Jan Hackell kommer att medverka, liksom en logoped från sjukhuset – och underhållarna i Västerviks Glapack.

Läs mer i papperstidningen och e-tidningen.

Afasi

En person med afasi har varierande svårigheter med att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva, men ofta oförändrat intellekt. En del har svårt att känna igen siffror och att räkna. Närminnet kan också ha påverkats.

Afasi uppstår efter en förvärvad hjärnskada. Vanligtvis beroende på en stroke, men även av tumörer eller traumatiska skador som trafikolyckor, idrottsskador och gatuvåld.

Många som har afasi har även en kognitiv och/eller en fysisk funktionsnedsättning.

Källa: Afasiförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om