I maj 2014 sålde Ica-handlaren i Ankarsrum sin butiksfastighet till Konsumentföreningen. KF Göta hade stora planer på att renovera fastigheten och tanken var att nuvarande Coopbutik på Tjustvägen skulle flytta in i lokalerna. Men sedan dess har inget hänt och Konsumentföreningen går med förlust.

– Vi har en väldigt ansträngd ekonomi. Vi kan inte investera någonstans för tillfället och när vi väl investerar i Ankarsrum kommer vi troligtvis renovera den befintliga butiken, säger Jerry Svennerlind, vd på KF Göta.

Det är ännu oklart vad som ska hända med den inköpta butiksfastigheten där Ica tidigare låg.

Artikelbild

| Oroad. Ankarsrums intresseförenings Torbjörn Gustavsson är orolig för Coopbutikens framtid.

– Det finns tre vägar. Vi kan riva fastigheten, vi kan sälja den i befintligt skick eller, om vi skulle få för oss det, så kan vi flytta ner butiken. Men att flytta nuvarande butik och bygga nytt skulle kosta mellan 15 och 20 miljoner kronor, säger Jerry Svennerlind.

Torbjörn Gustavsson, som är ordförande för Ankarsrums samhällsförening är djupt oroad över att KF Göta inte väljer att satsa i Ankarsrum.

– Förr fanns det två matbutiker i Ankarsrum och båda gick med vinst. Om KF hade byggt en ny fin butik hade den kanske kunnat utökat sortimentet. Nu känns det som om vi är på väg utför och jag är orolig för att Konsum inte kommer att finnas kvar om några år, säger Torbjörn Gustavsson.

Men Jerry Svennerlind menar att Coop visst har en framtid i Ankarsrum.

Artikelbild

| Öde. 2014 köpte KF Göta fastigheten där Icabutiken låg. Tanken var att renovera fastigheten och flytta dit nuvarande Coopbutik i Ankarsrum.

– Det finns ingen risk att vi lämnar Ankarsrum. Butiken omsätter 20 miljoner kronor. Dock har den ett stort behov av att rustas upp och det står högt upp på priolistan, säger Jerry Svennerlind och nämner att bland annat nya kyldiskar behövs.

Hembygdsföreningens Donald Öfverberg är också bekymrad över utvecklingen i Ankarsrum.

– Vi behöver ha ett centrum i Ankarsrum där människor rör sig, säger Donald Öfverberg.

I Ankarsrum finns hälsocentral, tandläkare, matvarubutik, skola, mack.

– Det är jätteviktigt att vi Ankarsrumsbor handlar på orten och utnyttjar de samhällstjänster som finns. Annars är det inte säkert att de kommer att finnas kvar i framtiden, säger Torbjörn Gustavsson.