VT hade en kort notis med bild om tjädern redan i slutet på november, och sedan dess är det ännu fler personer som har sett den på olika ställen i samhället.

Kerstin och Ove Sohlman hade den precis utanför fönstret i vardagsrummet en dag.

De hade besök av en god vän till Ove. Det var den 17 december, omkring klockan två på eftermiddagen.

Artikelbild

| På räcket. Tjädertuppen satt på räcket utanför paret Sohlmans hus.

Ove satt i det yttre soffhörnet, som han brukar, med utsikt genom fönstret ut mot Pionjärvägen.

Rätt som det var, fick han se att det satt en stor fågel på räcket precis utanför fönstret.

– Vad är det för ett rovdjur, sa jag. Vilka klor! Och vilken näbb! Jag visste inte vad det var, men Kerstin gick efter en fågelbok, säger han med en blick på sin hustru, som kan lite mer om fåglar än han.

Kerstin lyckades ganska snart slå fast att det rörde sig om en tjäder. Hon lade särskilt märke till det röda strecket över ögat.

Artikelbild

| Inifrån. Tjädern på räcket, fotograferad inifrån huset. Den upplevdes inte som så brun i verkligheten, enligt Ove Sohlman.

Tjädertuppen satt lugnt kvar och lät sig fotograferas, först inifrån huset och sedan utifrån. Den verkade inte alls arg, men orädd. Ove kunde fotografera den på bara en meters håll.

Sedan flyttade den sig till taket på växthuset, där den satt och knaprade tallbarr från den stora tallen som växer intill.

Artikelbild

| På promenad. Flera personer har sett tjädern på promenad i samhället, här på Centrumvägen.

Makarna Sohlman vet att tjädern sågs i området så sent som på nyårsafton, men efter det har de inte sett den och vet heller ingen annan som gjort det. Ove funderar på om den blev rädd och flög till skogs:

– Det var ju mycket smällare och raketer här vid nyår.

Kerstin och Ove har bott i huset sedan 1968. En gång tidigare har de haft besök av en tjäder. Det var i mitten på 80-talet. Då satte den sig på taket till bilen.