VT var med när kolmilan täcktes över med granris, jord och kolstybb. Under ytan finns 83 kubikmeter virke, som sakta ska glöda till kol.
Om allt går vägen, blir en tredjedel av det grillkol, när allt är klart.
Kolmilan ska tändas den 7 september. Trumman i mitten matas då hela tiden med ny ved, för att få upp temperaturen. Det tar runt tio timmar innan elden har tagit sig så pass att locket kan läggas på.
Under de följande två veckorna måste milan vaktas noga, dag och natt.
– Vi har delat in dygnet i fem skift. Nattpassen är lite kortare, säger Carl-Johan Carlstedt, en av dem som jobbar med kolmilan.
Karl-Åke ”Kåke” Bäckmark visar en stor träklubba, som de använder för att banka på milan med. En gång i timmen måste de göra det. Det är för att det inte ska bli några mellanrum med luft i, för då kan milan börja brinna och veden förvandlas till aska, i stället för till träkol.
– Den får inte brinna, för då är det misslyckat, utan den ska bara glöda, säger Kåke.
Att resa en mila är inget som man gör på en kafferast. Däremot fordras det förstås en och annan kafferast för att göra jobbet roligt, men det är en annan sak.
Arbetet med den här kolmilan inleddes i slutet på april. I början på juni var milan till största delen klar, och ”gubbarna” fick sommarlov, medan den torkade.
I slutet på augusti återupptogs arbetet med kolmilan, som då täcktes över.
Medan kolmilan är aktiv, ordnas två evenemang på platsen: först en kulturafton den 9 september och sedan en kulturdag den 16 september.
Arrangörer är kamratföreningen Hulthorva Såg och Hallingebergs Hembygdsförening, med stöd av Sparbanksstiftelsen Tjustbygden.
Vid första tillfället underhåller Hallingebergs Teater med Dan Andersson-tema, och Jasmine Skoog sjunger och spelar.
Donald Öfverberg från Ankarsrum berättar om kolningens betydelse, både för bygden och för Ankarsrums bruk.
För länge sedan fanns ett kolhus i Hummelstad, där kolet förvarades, i väntan på att fraktas med pråm till Ankarsrum.
På kulturdagen blir det bland annat sågning med tändkulemotor, tovning med Jorid Pedersen, smide med Rabbe Palm och hyvling av takstickor med Björn Svensson i Frösvi. Gunnel Petterson från Gamleby visar gamla korgar och Bo Johnsson i Kälkestad demonstrerar timmerkörning med häst.
Vid båda evenemangen finns servering med korv och kaffe, på kulturdagen även kolbullar.