- När jag växte upp fanns inte spelmissbruk. Det spel som fanns var stryktipset. Man fyllde i en kupong på måndagen, och på lördagen tittade man på tipsextra. Tiden mellan handling och verkan var alldeles för lång för att man skulle utveckla något missbruk, berättar Anders de la Motte för publiken på Bokias onsdagsklubb.
Sedan dess har hastigheten i samhället skruvats upp - det gäller inte bara olika spelformer. Den mänskliga karaktären sätts på prov på fler sätt. Tacksamt, för den som vill hitta motiv för en thriller.
Det har Anders de la Motte gjort tre gånger nu. I böckerna Geim, Buzz och Bubble tar han bland annat upp hur människor gör sina liv offentliga på nätet i jakt på bekräftelse, eller hur de stora mängder datainformation som lagras om oss av olika företag skulle kunna missbrukas.
Inför debutromanen "Geim" ställde Anders de la Motte upp några kriterier för vad han ville att hans böcker skulle erbjuda läsaren:
Ett högt tempo, och ett modernt språk.
Spänning. Läsaren skulle ständigt vilja läsa ett kapitel till för att få veta mer.
Vad Anders kallar ett "Kaiser Söze"-ögonblick. Termen har han hämtat från filmen De misstänkta. Under filmens sista minuter uppdagas något som ställer hela filmens handling i en ny dager.
Hur han lyckats?
Ganska bra, om man får tro ledamöterna i Svenska deckarakademien. De utsåg "Geim"utsågs till årets bästa svenska deckare 2010.