Journalisten Eva Johansson, tidigare medarbetare på Västerviks-Tidningen, och fotografen Rolf Andersson har följt livet och arbetet på gården under ett års tid.
Gården drivs av Eva Lis och Krister Mattsson som för 15 år sedan valde att lämna stadslivet och sina respektive förvärvsarbeten bakom sig för att istället slå sig ner på Eva Lis föräldragård Smultronboda, strax utanför Edsbruk.
Arbetet som fårfarmare var alltså inte nytt för Eva Lis. Och på många sätt arbetar hon på samma vis, det vill säga med samma metoder, som föräldrarna gjorde även om vissa saker förstås har förändrats och moderniserats.
I boken berättar hon att de till exempel inte använt några avverkningsmaskiner i skogen förrän tills för bara ett par år sedan.
– Jag arbetar hela tiden med pappas erfarenheter i medvetandet. Jag har ju hört och sett hur han gjort. Och vi har beslutat oss för att inte högmekanisera, säger hon.
– Vi har alltså ingen stordrift utan lever med djuren på gammaldags sätt. I dagsläget har vi mellan 60 och 70 tackor, berättar Krister.
Ganska snart efter flytten till gården förstod dock Eva Lis och Krister att de skulle behöva utveckla verksamheten för att klara försörjningen. I dag driver de därför både en gårdsbutik, där de säljer egentillverkade charkuterier, och ett café på Smultronboda.
Hur kom det sig då att det blev en bok kan man nyfiket undra?
Jo, idén uppkom en dag då fotografen Rolf Andersson besökte gårdsbutiken för att köpa kött till en helt annan fotografering.
- Vi började prata om livet på landet och diverse bokprojekt och snart var idén kläckt, förklarar Krister och Rolf.
Rolf tog kontakt med Niklas Wrångberg på det Västerviksbaserade förlaget Position, och han behövde inte låta sig övertalas utan nappade på direkten.
- Att äta lamm är trendigt i dag. Men konstigt nog finns det knappt inga böcker om får och fårgårdar. Jag hittade en enda när jag började leta. Dock vet jag att åtminstone ytterligare en är på gång, säger han.
Skribenten Eva Johansson, som har ett stort intresse för kulturhistoria, tycker att arbetet med boken varit spännande.
– Det har varit roligt att få fördjupa sig i gårdens, matens och fårhållningens historia.
– Smultronboda gård har gamla anor som sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet, berättar hon.
Boken om Smultronboda har ett personligt och lättsamt tilltal och innehåller rikligt med fantastiskt fina bilder att försjunka i.
– Fotografierna är tagna i befintligt ljus, utan blixtar och digital bearbetning, för att återge verksamheten på gården så naturtroget som möjligt, säger Rolf Andersson.
Lotta Gometz
lotta.gometz@vt.se • 0490-666 07
Journalisten Eva Johansson, tidigare medarbetare på Västerviks-Tidningen, och fotografen Rolf Andersson har följt livet och arbetet på gården under ett års tid.
Gården drivs av Eva Lis och Krister Mattsson som för 15 år sedan valde att lämna stadslivet och sina respektive förvärvsarbeten bakom sig för att istället slå sig ner på Eva Lis föräldragård Smultronboda, strax utanför Edsbruk.
Arbetet som fårfarmare var alltså inte nytt för Eva Lis. Och på många sätt arbetar hon på samma vis, det vill säga med samma metoder, som föräldrarna gjorde även om vissa saker förstås har förändrats och moderniserats.
I boken berättar hon att de till exempel inte använt några avverkningsmaskiner i skogen förrän tills för bara ett par år sedan.
– Jag arbetar hela tiden med pappas erfarenheter i medvetandet. Jag har ju hört och sett hur han gjort. Och vi har beslutat oss för att inte högmekanisera, säger hon.
– Vi har alltså ingen stordrift utan lever med djuren på gammaldags sätt. I dagsläget har vi mellan 60 och 70 tackor, berättar Krister.
Ganska snart efter flytten till gården förstod dock Eva Lis och Krister att de skulle behöva utveckla verksamheten för att klara försörjningen. I dag driver de därför både en gårdsbutik, där de säljer egentillverkade charkuterier, och ett café på Smultronboda.
Hur kom det sig då att det blev en bok kan man nyfiket undra?
Jo, idén uppkom en dag då fotografen Rolf Andersson besökte gårdsbutiken för att köpa kött till en helt annan fotografering.
- Vi började prata om livet på landet och diverse bokprojekt och snart var idén kläckt, förklarar Krister och Rolf.
Rolf tog kontakt med Niklas Wrångberg på det Västerviksbaserade förlaget Position, och han behövde inte låta sig övertalas utan nappade på direkten.
- Att äta lamm är trendigt i dag. Men konstigt nog finns det knappt inga böcker om får och fårgårdar. Jag hittade en enda när jag började leta. Dock vet jag att åtminstone ytterligare en är på gång, säger han.
Skribenten Eva Johansson, som har ett stort intresse för kulturhistoria, tycker att arbetet med boken varit spännande.
– Det har varit roligt att få fördjupa sig i gårdens, matens och fårhållningens historia.
– Smultronboda gård har gamla anor som sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet, berättar hon.
Boken om Smultronboda har ett personligt och lättsamt tilltal och innehåller rikligt med fantastiskt fina bilder att försjunka i.
– Fotografierna är tagna i befintligt ljus, utan blixtar och digital bearbetning, för att återge verksamheten på gården så naturtroget som möjligt, säger Rolf Andersson.