Scania Consort bestod den här söndagen av barockviolinisten Fredrik From, cellisten Judith-Maria Blomsterberg och lutenisten Fredrik Bock. De togs emot med rungande applåder av den stora publik som hittat till Gränsö slott den här dagen.

Applåderna var en försmak av publikens gillande genom hela konserten.

Även om kompositörerna vars verk framfördes inte är särskilt kända, i alla fall inte för de allra flesta, så är barockmusik i den här tappningen väldigt lättillgänglig.

Artikelbild

| Bas. En så kallad "ground" utgör bas för violinen att duellera med.

Fredrik Bocks luta- och gitarrspel lägger en hel del pop-känsla över flera av de inledande stycken och det är enkelt att ryckas med. Det är snabbspelat, skickligt och lekfullt.

Den i publiken med vårlängtan i sinnet, kan alldeles enkelt drömma sig bort bland vitsippor och porlande vårbäckar, musiken rent av inbjuder till det.

Barockluta och cello får i inledningen lägga bas, i det här sammanhanget kallad "ground", över vilken sedan Fredrik Froms violin färdas. Det kan låta högdraget men det är känslan som den här skribenten får i alla fall.

Sedan följde flera sonater, och Fredrik Bock framförde ett gitarrstycke av den, på tiden då det begav sig, kända hovgitarristen Francesco Corbetta.

Konserten var den tredje för året och inledningsvis talade Jan B Frey nästintill lyriskt om glädjen över att så många kommer på Musik på Gränsös konserter, och att våren är i antågande.

Innan pausen bjöds åhörarna på en fandango av Soler. Det är cembalomusik, arrangerad för violin av Fredrik From. Det utgjorde en fin avslutning på den första delen av konserten.