Brian Jones var gitarrist i Rolling Stones och bandets grundare. Begåvad, charmig och oberäknelig. Brian var stjärnan, innan han förlorade fotfästet och manövererades ut av Mick Jagger och Keith Richards. Kvinnorna kring Brian Jones var många, vackra och ofta med en destruktiv sårbarhet. Jag har träffat tre av hans gamla flickvänner. Tre mycket speciella livsöden.

Nico arbetade som fotomodell, hade medverkat i Fellinis film ”La Dolce Vita”(1960) och började få kultstatus när hon mötte Brian. Med hans hjälp spelade Nico 1965 in sin första singel, innan hon inledde ett samarbete i New York med Andy Warhol och Velvet Underground. Hösten 1984 ringde jag upp Nico för att fråga om jag fick intervjua henne nästa gång hon skulle uppträda i Stockholm. Mot alla odds så svarade hon ja. Tyvärr blev det inte någon riktig intervju, jag kom helt enkelt av mig när jag stod framför rockens undergrounddrottning. Nico var vänlig och hennes röst djupt beslöjad. Vi pratade om Doors låt ”Not to touch the earth” som är inspirerad av en LSD trip hon hade haft tillsammans med Jim Morrison. Men när jag frågade Nico om den franska nya vågen filmen ”Strip-Tease”(1963), som hon bevisligen har spelat in, var hon helt ovetande. Nico omkom i en cykelolycka på Ibiza 1988. Hon lämnade efter sig en handfull egensinniga och starka soloalbum.

Sommaren 2007 var mina två barn och jag på semester i Paris. Som ett avbrott mellan Eiffeltornet och Notre Dame träffade vi Zouzou på ett café. Tyvärr är hon ganska okänd i vårt land, men en ikon i Frankrike. Zouzou har varit fotomodell, skådespelerska och sångerska. På 1960-talet släppte hon två lysande EP-skivor, men hennes största ögonblick i karriären är rollen i Eric Rohmers film ”Kärlek på eftermiddagen” (1972). Precis som Nico har hon haft ett förhållande med Brian Jones och levt ett självförbrännande liv. När vi träffade Zouzou drack hon dock enbart kaffe och var genuint cool. Hon lärde känna Brian Jones på en restaurang i Paris 1964 när han ville att de skulle byta kläder med varandra. Zouzou berättade att hon året efter, när Stones turnerade i Sverige, hade besökt Malmö med Brian. Vi pratade tills min sexåriga son blev så utmattad att han somnade hängande över cafébordet.

Brian Jones sista flickvän var Anna Wohlin. Anna bodde i London när hon blev förälskad i Brian och flyttade in hos honom på Cotchford Farm i Sussex. (Huset hade tidigare ägts av Nalle Puhs skapare A.A. Milne.) Hon var med den natten 1969 när Brian, under oklara omständigheter, drunknade i sin swimmingpool. Anna har skrivit om händelsen i boken ”The murder of Brian Jones”(1999). Sedan många år bor hon i Sverige och jag har träffat henne vid ett par tillfällen. Anna Wohlin har levt ett helt annat liv än Nico och Zouzou. När musikbiblioteket i Västervik gjorde utställningen ”27 club – ung bråd död” lånade Anna ut ett foto. Hon har sagt om sin saknad att ”jag kommer aldrig över det jag fick uppleva när jag förlorade min älskade Brian. Min sorg bär jag med mig hela livet.”