Ämnet är ju som gjort för tv, där man enkelt kan visa klipp ur filmerna. Dessutom rymmer filmbranschen många intressanta yrkesgrupper och personligheter. Det finns enorma möjligheter till analyser, sammanfattningar, historiska tillbakablickar och djupdykningar i olika genrer och trender.

För mig är det fortfarande obegripligt att SVT lade ner den gamla hederliga Filmkrönikan 2008. Saknar fortfarande den eminente filmciceronen Nils Petter Sundgren, som ledde programmet 1963–1991. Nu såg jag verkligen fram emot SVT:s nya filmmagasin "Dolly", med min favoritrecensent Fredrik Sahlin som programledare. Att han redan förra våren gjorde ett misslyckat försök med "Babel bio" hade jag lyckats förtränga...

Tyvärr är "Dolly" inte ett dugg bättre än fjolårets filmmagasin, snarare tvärtom. Petra Mede, denna underbart roliga människa som ledde måndagens Guldbaggegala med bravur, känns helt malplacerad som Sahlins programledarkollega. De pratar i munnen på varandra, flamsar, tramsar och slarvar över både gäster och ämnen. Raka motsatsen till den "skarpslipade machete i filmdjungeln" som är deras programförklaring. Så synd! Det går ju alldeles utmärkt att göra bra och innehållsrika kulturprogram i halvtimmesformat – se på "Kobra", "Hitlåtens historia", "Retro" eller förträffliga "Bornebusch i tevefabriken".

Artikelbild

| "Vänligen Lars Lerin". Här med onsdagskvällens huvudperson, den hyllade författaren Barbro Lindgren.

Nej, efter två avsnitt ger jag upp och tillbringar i stället onsdagskvällarna tillsammans med två fina och hyvens killar. Älskvärde Lars Lerin är vänligheten personifierad i sina möten och karismatiske Rickard Söderberg känns äkta och genuint berörd av människorna han möter i "Gatans kör". Det är som ett reningsbad för själen, när världen omkring oss känns allt mer hotfull och där solidaritet och empati verkar vara satta på undantag.

Missa inte

"Samtidigt i Hofors". Sevärd dokumentärserie med sköna karaktärer. Man kan inte annat än gilla Christer som förnöjt planerar sin egen begravning, den ständigt glade handlaren Spar-Arne, Hårdrocks-Micke och de andra Hoforsborna. SVT torsdagar.

Trög start

"Homeland". Inledningen av sjätte säsongen har varit lite tveksam. Men jag litar på att Claire Danes (som CIA-agenten Carrie Mathison) styr upp det hela så att det blir lika bra som tidigare. SVT måndagar.

Bra start

"Innan vi dör". Thrillern med Marie Richardsson, Adam Pålsson och Magnus Krepper lyckades bli riktigt spännande direkt. Hoppas det håller i sig alla 10 avsnitt. SVT söndagar.