– Det är en hyllning till bandet som ju har starka kopplingar till bygden, säger Sanne Swahn, orförande i Gamleby folkparksförening som är huvudarrangör.

A Super Truper Day har evenemanget fått heta, ett arrangemang som inleds på Gamleby Centrum på lördag förmiddag och fortsätter i folkparken på kvällen.

På Abbamuseet i Stockholm (Abba The Museum) finns en Gamlebyavdelning apropå att bandet spelade i den populära folkparken samma år som de vann Eurovision Song Contest 1974.

Artikelbild

| Hälsningar. Västervikssonen och forne Abba-medlemmen Björn Ulvaeus är inte på plats men skickar sina hälsningar till besökarna.

– De var turligt nog bokade till parken tidigt, redan innan det stora genombrottet kom med Melodifestivalen och Eurovision, säger Sanne Swahn.

Så vad händer då i Gamleby under dagen och kvällen den 20 maj?

Jo, på centrum visas en miniutställning med material hämtat från föreningsarkivet och även ur folkparksföreningens egen samling.

– Framför allt innehåller den tidningsklipp, affischer, LP-skivor och fotografier.

Artikelbild

| Hälsningar. Björn Ulvaeus är inte själv på plats men skickar sina hälsningar till besökarna, säger folkparkföreningens ordförande Sanne Swahn.

Två lite större Abba-utställningar finner man i Skyttepaviljongen och inne i folkparken. De innehåller material som har lånats in från Abbamuseet i Stockholm

Naturligtvis vankas det även musik. The Quire, en kör som startades på Abbamuseets initiativ för några år sedan, uppträder. En av de 30 medlemmarna i den är Anna Landucci som även är Centrumledare i Gamleby. Dimpker Brothers tar också plats på scen.

Ingmarie Halling är chef för Abbamuseet i Stockholm och hon kommer att berätta lite grand om sin tid som kostymör på Abbas utlandsturnéer. Härom året släppte hon boken "Abba, the backstage stories" som handlar just om turnéåren och om sådant som hände både på och bakom scenen.

Den som känner sig manad kan också själv kliva upp på folkparksscenen och dra en av Abbas låtar framåt kvällningen. Då arrangerar Visskolan, Gamleby folkhögskola, Open Stage.

Kommer Björn UIvaeus också?

– Nej tyvärr. Han är utomlands då men har skickat hälsningar och lyckönskningar till oss inför evenemanget.