Vi står upp för landsbygdsskolorna

Sedan vårt inval i Västerviks kommunfullmäktige 2010 har vi Sverigedemokrater alltid röstat för att landsbygdsskolorna ska finnas kvar. Vi röstade 2010 för att Almviks, Lofta, Totebo och Blankaholms skolor skulle bli kvar. Vi röstade 2013 för att Odensvi och Ukna skolor skulle finnas kvar. I inget av dessa fall lyssnade man på oss, utan samtliga dessa skolor lades ner.

"Inför det beslut som ska fattas i höst kommer vi Sverigedemokrater att stå upp för och göra allt för att samtliga skolor på landsbygden och de mindre orterna inte bara blir kvar, utan stärks och vidareutvecklas", skriver företrädare för SD i Västervik. Genrebild.

"Inför det beslut som ska fattas i höst kommer vi Sverigedemokrater att stå upp för och göra allt för att samtliga skolor på landsbygden och de mindre orterna inte bara blir kvar, utan stärks och vidareutvecklas", skriver företrädare för SD i Västervik. Genrebild.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2023-06-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av den utredning angående kommunens skolor och förskolor som fram till i höst kommer att göras av barn- och utbildningsförvaltningen i Västerviks kommun, vill vi förtydliga följande: Sverigedemokraterna har inte heller denna gång öppnat upp för att lägga ner några skolor på landsbygden eller de mindre orterna. 

Lika lite som 2010 eller 2013 har dock Sverigedemokraterna egen majoritet i Västerviks kommun, även om vi växt från 2 mandat till 9 mandat. Det nya är istället att vi sedan valet 2022 har valt att stödja, och därmed möjliggöra, det nuvarande styret med Westerviks-Alliansen. På detta sätt får vi inflytande och kan påverka politiken i Västerviks kommun. Det är till exempel orsaken till att vi från och med 2024 har fått igenom kravet att tillföra 5 miljoner kronor extra till undersköterskornas löner, som fram till nu legat på den nationella bottennivån. 

Att vi nu är med i underlaget för styret i kommunen, innebär också att vi fortlöpande förhandlar med Westerviks-Alliansen i olika frågor. En av dessa frågor är alltså utredningen om den framtida strukturen för kommunens förskolor och skolor. När den utredningen är klar, är det dags för politikerna att fatta beslut. Utredningen lägger endast fram förslag, men det är politikerna som fattar besluten om vad som ska ske. 

Inför det beslut som ska fattas i höst kommer vi Sverigedemokrater att stå upp för och göra allt för att samtliga skolor på landsbygden och de mindre orterna inte bara blir kvar, utan stärks och vidareutvecklas. Tappar vi skolor på de mindre orterna och blir det längre till skolan för dem av oss som bor på landet och utanför centralorten, så blir också livet och förutsättningarna sämre för hela kommunen. Var man än bor i kommunen så ska man ha tillgång till barnomsorg och skola av god kvalitet på rimligt avstånd från där man bor: det är både en rättvisefråga och en förutsättning för att vår kommun på bästa sätt ska ta vara på de goda förutsättningar vi har för tillväxt och fler arbetstillfällen. 

Sverigedemokraterna kommer fortsatt att stå upp för skolorna på landsbygden och de mindre orterna.