Rune Engelbrektson debuterade i VT:s spalter 1995. I 20 år fick tidningens kulturintresserade läsare förmånen att ta del av hans tankar om musik och konst. Han skrev ända in i det sista. Förra veckan levererade han en extra krönika där han uppmanade oss att höra av oss till varandra. Det var en reaktion på en tidigare krönika om den snart utdöende konsten att skriva brev.
– Jag minns Rune som en entusiastisk och engagerad medarbetare, som ända in i det sista bidrog till att göra VT till en rikare och bredare tidning. Mina tankar går i dag i första hand till hans familj, säger Västerviks-Tidningens chefredaktör Mikael Sönne.
Rune hade en lång journalistisk gärning bakom sig när han började skriva i VT. Hans journalistbana började som 17-åring på Östgöta Dagblad. Nu är den slut efter drygt 60 år som åsiktsjournalist – där musiken och konsten var hans specialområden.
Han kom tidigt i kontakt med dessa konstarter. Han var uppväxt med operor och kyrkomusik och blev mycket tidigt konstintresserad.
Rune Engelbrektson var född i Södertälje. Men familjen flyttade flera gånger under Runes uppväxt runt om i Sverige. Det var hans pappas arbete som nykterhetsagitator, som fick flyttbilarna att rulla. Gymnasieåren tillbringande han i Norrköping och det var där han tog de första stapplande stegen på journalistbanan, som senare skulle föra honom ut över världen för att till slut landa i Västervik.
– Jag arbetade en hel del med teateruppsättningar under åren i Norrköping och började också skriva om teater, har han tidigare berättat.
Rune Engelbrektson hade själv konstnärliga talanger. Han målade, tecknade och sjöng. Han ansåg att det var viktigt för en recensent att ha sådana kunskaper i bagaget. Efter studenten läste Rune konst- och musikhistoria på Stockholms högskola. Under studietiden hade han flera jobb för att försörja sig. Han jobbade med radioteater, frilansade för Svenska Dagbladet, arbetade med film och som regiassistent på Operan. Under alla år skrev han också dagsverser. Tanken var att de skulle komma ut i bokform.
Men det är inte bara svenska tidningsläsare som fått ta del av Rune Engelbrektsons, många gånger spetsiga och ibland lite underfundiga texter. Han arbetade under många år för den danska tidningen Politiken. Danska hade han lärt sig under barndomens somrar i vårt södra grannland. Tiden på tidningen förde honom ut i världen: till Frankrike, Italien, Turkiet, Georgien och till USA.
Rune Engelbrektson sörjes närmast av livskamraten Raili Mannerla, två döttrar och en bonusdotter.