Kunskap borde belönas

Jag är student vid restauranghögskolan i Grythyttan och såg på en debatt på SVT Play där de diskuterade studiemedlet och jag blir lite förvånad över att läget är som det är.

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Västervik2009-09-22 00:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Minimumsumman att leva på i Sverige ligger på betald hyra och vatten- och elräkningar (om jag inte missminner mig) plus 3000 kronor vilket är det lägsta socialbidraget. Som student får jag 7 820 kronor och det skall täcka fasta utgifter i månaden som hyra 3 100 kronor, studiematerial 500-1 500 kronor, transporter 800 kronor. På detta tillkommer mat på minst 2 000 kronor. I slutändan blir det mer lönsamt att gå på socialbidrag egentligen, för att då slipper jag ta lån som ingår i studiemedlet och motsvarar cirka 5 000 kronor i månaden (källa:CSN). Jag har då en tusenlapp att röra mig med utöver och de ska räcka till kläder, inredning och hygienartiklar, ja - you name it. För att samhället skall utvecklas krävs kunskap och där med människor som studerar och detta borde uppmuntras anser jag. Det talas om att småjobba
under studietiden och
javisst det går, men jag har heltidsstudier vilket motsvarar studier på 40 timmar per vecka, vissa veckor är det mer och andra mindre och man har helt enkelt inte tid att fokusera på att jobba när man skall ta till sig all kunskap. Nu ska de från och med nyår höja studiemedlet med 300 kronor, vilket är positivt, men jag anser fortfarande att de som studerar borde bli belönade i stället för att dra på sig stora lån som man blir sittande med i säkerligen 30 år för att betala av. Ett land tjänar bara på att befolkningen utbildar sig för efter studierna har man större möjlighet att tjäna pengar och driva företag/restaurang eller vad man nu vill göra och dra in skattepengar till staten. Som det är nu ska man först ta stora lån till staten sen ska man betala tillbaka i dubbel omfattning av både skatt och amortering på studielånet så staten får in pengar i dubbel bemärkelse. Känns lite uppochnervända världen. Men förläsningarna, tentorna och betygen är ju ändå gratis att få, så varför klaga?
Läs mer om