Länets kommuner har brist på aktivt företagande

Småföretagarnas Riksförbund har i olika undersökningar funnit att ju fler av de vuxna invånarna i en kommun som är aktiva jobbskapare, desto lägre tenderar arbetslösheten vara.

Om fler startade företag skulle såväl arbetsmarknaden som kommunernas ekonomi förbättras, menar skribenterna.

Om fler startade företag skulle såväl arbetsmarknaden som kommunernas ekonomi förbättras, menar skribenterna.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Debatt2023-08-12 05:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En procent högre andel företagsamma är länkad till 1,3 procentenheter lägre andel inskrivna arbetslösa. Särskilt utrikes födda och unga gynnas av de jobbmöjligheter som fler företagsamma bidrar med. Bland utrikes födda är sambandet hela 3,2 procentenheter lägre andel inskrivna arbetslösa. 

För att skapa en rimlig arbetsmarknad är en rimlig ambition att minst var tjugonde vuxen i landets kommuner ska vara en jobbskapare, det vill säga fem procent de som bor i en kommun ska driva företag med anställda. Borgholm är den enda kommun i Kalmar län som når upp till denna nivå, medan Vimmerby kommer nära. I Kalmar, Västervik och Mörbylånga är andelen över fyra procent. I Nybro är så få som tre procent av de vuxna aktiva jobbskapare.

Att vara företagare är många gånger inte så lönsamt som folk i allmänhet tror. Den genomsnittliga företagaren mitt i karriären jobbar nära sex timmar mer per vecka än den genomsnittliga anställda personen. Nära en fjärdedel av företagarna kan inte ta ut en sammanhängande semester på ens en vecka under sommaren, eftersom byråkratin tar så mycket tid i anspråk. I inget av de svenska länen vill en majoritet av företagarna utöka sina verksamheter om det innebär att de också behöver anställa fler. I Kalmar län är det 40 procent av företagarna som vill växa med fler anställda, bland de högre nivåerna i landet.

Mycket kan göras på lokal nivå för att göra företagandet mera attraktivt. Till exempel att stärka tryggheten med kommunala ordningsvakter, att underlätta offentlig upphandling och ha mera företagsvänligt bemötande från kommunala tjänstemän. Vi menar att ett tydligt problem är bristen på målbilder. Ambitionen att var tjugonde vuxen ska vara en jobbskapare är inte enkel att nå, men viktig för att skapa varande förbättringar på arbetsmarknaden och lyfta kommunens ekonomi.