Gör lungfunktionstester till rutin i primÀrvÄrden

Varje Är dör omkring 180 personer i Kalmar lÀn av sjukdomar i andningsorganen, framför allt av KOL men ocksÄ av astma. Mörkertalet Àr dock stort och sjukdomarna slÄr hÄrdast mot redan utsatta grupper. Genom att göra lungfunktionstester till rutin för riskgrupper pÄ alla vÄrdcentraler kan vi upptÀcka de drabbade tidigare och ge alla invÄnare den vÄrd de behöver. Det skriver Kristina Sparreljung, generalsekreterare för HjÀrt-Lungfonden, tillsammans med tvÄ forskare.

"MÄnga invÄnare i Kalmar lÀn lever med sjukdom i lungorna utan att veta om det. Genom tydliga rutiner för lungfunktionsmÀtning hos riskgrupper kan vi upptÀcka fler tidigt", skriver Kristina Sparreljung, generalsekreterare för HjÀrt-Lungfonden, tillsammans med tvÄ forskare.

"MÄnga invÄnare i Kalmar lÀn lever med sjukdom i lungorna utan att veta om det. Genom tydliga rutiner för lungfunktionsmÀtning hos riskgrupper kan vi upptÀcka fler tidigt", skriver Kristina Sparreljung, generalsekreterare för HjÀrt-Lungfonden, tillsammans med tvÄ forskare.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2023-05-09 06:02
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

BÄde KOL och astma leder till nedsatt lungfunktion och ökad dödlighet. Varje Är dör i snitt omkring 180 invÄnare i Kalmar lÀn pÄ grund av sjukdomar i andningsorganen. Men det finns ett stort mörkertal och mÄnga lever alldeles för lÀnge med sin lungsjukdom utan att veta om det. För över 40 procent av patienterna med kÀnd och svÄr KOL rapporteras inte sjukdomen som bidragande dödsorsak, visar forskning finansierad av HjÀrt-Lungfonden.

Mellan 400 000 och 700 000 mĂ€nniskor berĂ€knas idag leva med KOL i Sverige. Det som börjar med segdragna förkylningar kan vĂ€xa till ett lidande dĂ€r varje andetag blir som att andas genom ett sugrör. UngefĂ€r en tiondel av befolkningen över 45 Ă„r berĂ€knas vara drabbad av KOL, men bara cirka en av tre har fĂ„tt en diagnos. Varje Ă„r inrapporteras nĂ€ra 3 000 dödsfall med KOL som primĂ€r dödsorsak. Omkring 800 000 lever med astma, varav 15–25 procent har svĂ„righeter att fĂ„ kontroll pĂ„ sin astma och dĂ€rför drabbas av problem i vardagen.

Dessa sjukdomar slÄr ocksÄ hÄrdast mot socioekonomiskt svagare grupper. Det Àr till exempel tre gÄnger vanligare att kvinnor utan gymnasieutbildning dör pÄ grund av sjukdomar i andningsorganen jÀmfört kvinnor med högre utbildning, visar statistik frÄn SCB.

Forskning har sedan lÀnge visat att ju tidigare diagnos, desto bÀttre möjligheter till effektiv behandling och ett friskare liv. Spirometri Àr en enkel undersökningsmetod för att testa lungornas funktion och identifiera bÄde drabbade och riskindivider. Samtliga landsting och regioner bör dÀrför ha tydliga rutiner för mÀtning av lungfunktionen hos riskgrupper i primÀrvÄrden, inte minst vid lÄngdragna besvÀr som hosta, tung andning eller nedsatt kondition. Spirometri borde utföras pÄ alla som utsÀtts för bilavgaser, byggdamm och rök frÄn biomassa inklusive tobak. Idealiskt vore om Àven friska mÀnniskor i 25-ÄrsÄldern fick genomgÄ spirometri, nÀr lungfunktionen normalt Àr som bÀst. Det skulle ge alla ett eget referensvÀrde som senare i livet kan anvÀndas för att identifiera lungsjukdom, vilket skulle möjliggöra tidig diagnos.

I dag saknas bot mot de stora lungsjukdomarna. BÄde astma och KOL omfattar egentligen flera olika sjukdomsmekanismer, men klumpas ihop under breda paraplydiagnoser, vilket försvÄrar utveckling av ny och effektiv behandling för olika undergrupper. Det gör det sÀrskilt angelÀget att stÀrka forskningen pÄ patienter med olika typer av KOL och astma.

MÄnga invÄnare i Kalmar lÀn lever med sjukdom i lungorna utan att veta om det. Genom tydliga rutiner för lungfunktionsmÀtning hos riskgrupper kan vi upptÀcka fler tidigt. DÄ kan vi ocksÄ göra det lÀttare att leva med dessa folksjukdomar, som orsakar sÄ mycket lidande för sÄvÀl drabbade som anhöriga.