Dags för krav pÄ Ätervinning av aska

I askan som uppstÄr nÀr Kalmar lÀns avfall förbrÀnns finns vÀrdefulla rÄvaror. Trots det svarar endast en kommun i lÀnet att de krÀver Ätervinning av restprodukter vid förbrÀnning. Nu bör lÀnets kommunpolitiker ta ansvar för en mer hÄllbar hantering av askan, skriver företrÀdare för miljöföretaget Ragn-Sells.

I askan som uppstÄr nÀr avfallet förbrÀnns finns vÀrdefulla rÄvaror som skulle kunna tas tillvara, som kalium, kalcium och natrium.

I askan som uppstÄr nÀr avfallet förbrÀnns finns vÀrdefulla rÄvaror som skulle kunna tas tillvara, som kalium, kalcium och natrium.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2022-04-11 06:11
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varje Är gÄr 329 kilo avfall per person frÄn Kalmar lÀn till förbrÀnning. Det innebÀr att mer Àn hÀlften av det kommunala avfall som samlas in i lÀnet gÄr till energiÄtervinning och blir till fjÀrrvÀrme och el. Att Ätervinna energi ur det avfall som inte gÄr att materialÄtervinna fyller en viktig roll i vÄrt energisystem och Àr ett klimateffektivt sÀtt att se till att avfallet kommer till nytta.

Samtidigt har kommunerna i Kalmar lÀn nu nya möjligheter att minska klimatutslÀppen genom att ta vara pÄ de vÀrdefulla resurser i askan som uppstÄr vid förbrÀnningen. Om vi ska lyckas minska utslÀppen av vÀxthusgaser och begrÀnsa den globala uppvÀrmningen mÄste rÄvaror cirkuleras i ett kretslopp sÄ att de kan anvÀndas om och om igen.

DÀrför Àr det positivt att vi i Sverige nÀstan helt upphört att deponera brÀnnbart avfall. Det har ersatts av Äterbruk, materialÄtervinning och energiÄtervinning. Men mer arbete ÄterstÄr.

Vi pÄ miljöföretaget Ragn-Sells har undersökt vilka kommuner i Kalmar lÀn som stÀller krav pÄ att ta vara pÄ restprodukter vid avfallsförbrÀnning. Av de fyra kommuner som svarat att de har avtal om energiÄtervinning saknar alla utom en krav pÄ Ätervinning av vÀrdefulla rÄvaror vid förbrÀnning. Enkelt uttryckt lÄter kommunerna resurser gÄ upp i rök.

För att göra det möjligt att ta vara pÄ vÀrdefulla rÄvaror som kalium, kalcium och natrium ur den flygaska som uppstÄr vid avfallsförbrÀnning har vi pÄ miljöföretaget Ragn-Sells tagit fram en helt ny teknik. SÀrskilt kalium Àr avgörande att ta vara pÄ eftersom det Àr ett av de viktigaste nÀringsÀmnena i mineralgödsel. Genom denna process kan klimatpÄverkan minska eftersom rÄvarorna inte behöver brytas pÄ nytt.

Tiden dÀr vÀrlden hade rÄd att slösa med viktiga resurser Àr förbi. Nu mÄste vi hushÄlla och ta vara pÄ allt som gÄr. Det gÄr att bygga en cirkulÀr ekonomi som minskar mÀngden miljöfarligt avfall samtidigt som utvinning av rÄvarorna frÄn förbrÀnningsprocessen ökar nyttan frÄn energiÄtervinning. DÀrför Àr det viktigt att alla kommuner i Kalmar lÀn börjar stÀlla krav pÄ Ätervinning i kommande avtal om avfallsförbrÀnning.