Det var så roligt och alltid spännande att åka dit. Vi hann knappt stanna bilen förrän vi ungar sprang ner för backen till ladugården. Att få plocka färska ägg, hoppa i hö, gosa med kaninerna, vara med när det var lamning, mata djuren och så mycket mera var helt underbart kul.

I Ingers kök lärde jag mig att ”finns det hjärterum så finns det stjärterum”. Det spelade ingen roll hur många vi än var till fika eller mat så fick vi alltid rum på något vis. Detta trots att köket inte var så stort.

Färsk mjölk från korna var lyx, det bjöds alltid på det till maten. Inger är av den gamla sorten, hon skalar potatisen med kniv. Jag vet bara hon och farmor som gjorde så. Det är en konst som jag tror att inte många i dag besitter. Det ser så lätt ut men det är det verkligen inte, har provat det själv.

Minns väl den svarta telefonen de hade med en liten vev på sidan som man vevade på när man ville ringa ner till ladugården från bostadshuset. Någon sådan har jag aldrig sett igen. Önskar nästan jag hade en nu så att jag slapp ropa upp till barnen när maten är klar.

Det bästa jag visste var när korna bajsade så man fick raka ner bajset i rännan. Stackars kor, de hann knappt bli färdiga innan jag stod där med rakan i högsta hugg. Att mata grisarna med matrester och spannmål var också ett lyxgöra, tyckte jag. Det var tider det. Det luktade så gott i ladugården, kanske jag inte skulle tycka det nu men den doften var som frihet för själen.

Även om det var jätteroligt att åka dit så var jag nog för ung att värdesätta det då. Men nu minns jag allt med glädje men också med stor tacksamhet.

I dag får tyvärr inte många barn uppleva detta alls. De vet knappt var maten kommer ifrån. Min familj bor inte längre i Kjusebo, annars hade jag gärna delat min upplevelse med mina barn. Fast raka ner bajset hade bara jag, och bara jag, fått göra, det är säkert lika roligt ännu.

Om du har chansen att bo på en lantgård några dagar i sommar så ta den. Vacker natur, massor av djur och kroppsjobb som säkerligen gör att ni alla sover gott om natten. Långt från all data och allt jobb, bara härligt familjemys.