Sverker Thorén

Sverker Thoréns blogg

Jag bor i Västervik och representerar Liberalerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Jag har arbetat som lärare i Västerviks kommun hela mitt vuxna liv , just nu på Brevik, och varit fritidspolitiker sedan 1985. 2002-2006 var jag riksdagsledamot för Kalmar län.
Att jag började arbeta politiskt berodde på natur- och miljöfrågorna och särskilt havsmiljön . Att jag fortsatt beror på att jag ville vara med och försöka utveckla och förnya den lokala demokratin. Tänk efter en stund. Om inte du och jag bryr oss om politiken- vem är det då som bestämmer?
Min roll och mina möjligheter som kommunpolitiker gör att jag vill använda bloggen till att ge mina kommentarer på politik som rör och berör Västerviks kommun och oss som bor och arbetar här.

Tillsammans

När jag idag går till kommunstyrelsens sammanträde finns naturligtvis fredagens fruktansvärda händelse i Stockholm med i tankarna. Vi vet ännu inte fullt ut motivet bakom det som hände men faran är på riktigt även för oss. Det vet vi i alla fall nu.

Vi måste visa en mycket stor beslutsamhet i att förebygga och förhindra attacker av det här slaget. Samtidigt måste vi klara av att bevara vårt öppna, liberala samhälle. Den balansgången är den stora utmaningen. Frihet måste försvaras!

Förändringarna måste göras utan att vi gör avkall på våra grundläggande fri- och rättigheter. De måste ske utan att vi rusar iväg mot dåligt genomtänkta och förhastade motåtgärder. De måste ske genom att det svenska samhället bygger vidare på sammanhållning, tillit och demokratins kärnvärderingar.

Det viktiga bygget sker i samtal då vi möts och genom hur vi bemöter varandra vi gamla och nya svenskar. Det sker i debatt i media och i de olika demokratiska forum vi har - inte minst de lokala. Välkommen med i det bygget! I kväll går jag efter dagens kommunstyrelse till Liberalernas offentliga månadsmöte i kommunhuset. 

Frihet måste försvaras och demokrati förnyas och fördjupas - tillsamman!

 

Funktionshindrade ska kunna leva - inte bara överleva!

Barn som förlorat sin personliga assistent tvingas nu bo på sjukhus istället för hemma hos sina föräldrar. Funktionsnedsatta kan komma att berövas sitt yrkesliv.

Den rödgröna regeringen har sedan den tillträdde både målmedvetet och framgångsrikt dragit ned på den personliga assistansen. Konsekvenserna har varit förödande.Sondmatning ingår inte längre i personlig assistans och andningshjälp bedöms inte som grundläggande behov!

Nu försöker regeringen med en lagändring motverka det senaste dråpslaget mot den personliga assistansen inom LSS men det räcker inte! Menade man allvar skulle alla de avslagsbeslut som givits omprövas och den pågående LSS-utredningen få nya direktiv.

Mitt parti har alltid kämpat för att funktionshindrade ska kunna leva - inte bara överleva! Det var Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) som genom Bengt Westerberg drev fram och genomförde den frihetsreform som LSS-lagstiftningen blivit! Vi fortsätter den kampen. Frihet måste försvaras!

 

Hur möter vi hoten mot Sverige?

Det har hänt mycket sedan Allan Widman(L), försvarsutskottets ordförande var här i februari 2016 - fortsatt oro om Rysslands planer, Trumporo, Kim Jong Uns missiler och hot och ett skakigt EU. Nationellt fortsätter avslöjandena efter Transportstyrelseskandalen och leder rätt in i statsministerns närmsta krets.

Därför är jag mycket glad att vi idag kan hälsa Allan Widman välkommen tillbaka till Västervik. Ikväll talar han och svarar på frågor på ett offentligt möte på temat: Sverige - hur säkra är vi? Han har en unik central position där han kommer i kontakt med många av de hot jag nämnt.

Fakta och kunskaper är viktiga vapen mot rädsla, oro och hot. Därför hoppas jag att det blir många som lyssnar och ställer frågor ikväll på Stadshotellet. Dessutom är jag övertygad om att det behövs fler liberaler i en tid och i en värld där extremister och polpulister breder ut sig.

Frihet måste försvaras! 

 

Om inte du och jag bryr oss.....

Har du känning av Trumpångest?Brexitoro? Eller har du blivit rejält skrämd av att uttalade nazister marscherar på landets gator? Du kanske känner en stor trötthet på de enkla svarens politiker och partier.Tänk efter en stund - om inte du och jag bryr oss om politiken - vem är det då som bestämmer?

Frihet måste försvaras! Det går att göra något! Har du idéer för lokalpolitiken eller känner att nu, just nu är det nog läge att antingen engagera sig politiskt som stödjande medlem eller bli aktiv i förening eller ställa upp och kandidera är det ett gyllene tillfälle. Alla partier är inne i nomineringstider inför valet och många har öppna nomineringar bl a vi liberaler.

Öppna nomineringar bytyder att vi ber dig tipsa oss om någon bra där du bor - kanske dig själv - som har liberala värderingar och som du tycker borde bli politiker. Vår öppna nominering pågår t o m 1 oktober. Vem tror du skulle göra ett bra jobb för Liberalerna här i Västervik? Tipsa oss på www.frittval.nu

 

Ingen tågresa....idag!

Pga att Sverigedemokraterna väckt misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven blir det idag nu på morgonen votering (omröstning) om detta. Kvittningsförbud är utfärdat vilket innebär att riksdagsledamöterna måste delta i omröstningen och inte kan kvitta ut sig för att resa eller delta i andra arrangemang.

Det innebär att Jan Björklunds resa på Stångådalsbanan och Nina Lundströms och min resa på Tjustbanan ställs in men vi jobbar för att de ska kunna genomföras så snart det går under hösten.

Liberalernas regionala samsyn om att kampanja och jobba hårt på alla sätt för att ge både Tjustbanan och Stångådalsbanan nya möjligheter fortsätter!

De passar som hand i handske med vår politik att säga nej till byggnation av höghastighetsbanorna på grund av de skenande kostnaderna och för att finansieringen inte är fastställd.Andra tunga argument mot dem är de stora ingreppen i natur- och miljö och att beräkningarna av miljö- och klimatnyttan på inget sätt är entydigt positiva.

Vi vill istället upprusta och bygga ut den befintliga järnvägen och utveckla järnvägens kapacitet.

 

 

Inga tåg när (S) styr!

Efter haveriet med tågtrafiken på Tjustbanan under året och bristen på kompeten(S) att åtgärda det kommer nya dystra besked. Det ser mörkt ut för vår spårbundna, miljövänliga kollektivtrafik.

Inga nya satstningar i Trafikverkets infrastrukturplan till 2029. Beslut om planen fattas i vår. Står sig detta utan några förändrigar är det bara att konstatera att vi har ett (S)-lett län och en (S) ledd regering och att de som företräder (S) i kommunerna, landstinget, regionen och riksdagen varken har engagerat sig tillräcklingt eller har tyngd, kraft eller förmågan att sätta Kalmar län på spåret.

373 dagar kvar till valet!

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar