Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Hur skall vi träna Gordon?

Västervik I förra inlägget pratade jag om att skapa träningsgrupper över gränserna. Oavsett om vi gör det eller har egen målvaktsträning så krävs det kanske någon form av planering. Antar jag men det avgör ju ni....

Säsongsplanering, veckoplanering eller så kanske det räcker med att vi frågar Kalles/Hannas pappa, han står ju ändå och tittar på varje träning om han kan skjuta några skott på Oskar eller Frida....

Men hur skall man göra ifall man tycker att det behövs?
Givetvis är det som så att det är beroende på vilken nivå man är på, men generellt kan man säga att planering är en väsentlig del av tränaruppdraget oavsett om man är huvudtränare för ett lag eller målvaktstränare. Tränaren har huvudansvaret för att i förväg tänkt igenom vad den kommande veckan eller träningen ska innehålla och vart den skall leda. Det gäller också att hitta varje målvakt på just den nivå som han/hon befinner sig för tillfället. Blir övningarna alltför enkla eller alltför svåra kan motivationen sjunka hos målvakten. Ju mer man lyckas individualisera träningen, desto bättre resultat når målvakten.

Men hur skall man göra? Jo, precis som man gör med ett lag. Någon form av analys/målsättning som ligger till grund för en träningsplanering både på kort och lång sikt eller så har föreningen en egen utbildningsplan att följa. Samtidigt som det är viktigt att också låta målvakten vara med att få påverka sin egen träning (gäller junior- och seniormålvakter).

Säsongsplanering
- Anger inriktning av träningen under olika delar av säsongen.
Månadsplanering
- Anger t.ex. ett tema under träningsperioden.
Veckoplanering
- Beskriver ett moment för respektive träningstillfälle.
Enskilt träningstillfälle
- Planeras i detalj.

Övning
Varje planerad övning ska innehålla:
Syfte - vad vill jag få ut av övningen/vad ska målvakten träna på)
Organisation - (antal målvakter, spelare, mål, koner eller bollar)
Tid - (hur lång tid tar övningen)
Anvisningar - (vem gör vad)
Instruktioner - (Hur målvakten ska agera rent tekniskt i momentet)

Ovanstående behöver man kanske inte göra för de yngsta ungdomslagen eller andra gör det kanske inte heller, utan det gäller nog mer att få möjlighet till målvaktsträning. I dessa fall är det målvakternas grundtekniker som skall tränas och utvecklas. Grundteknikerna är greppteknik, fallteknik, boxteknik som också bör utökas/kompletteras med utkast, utspark, sidledsförflyttning, upphoppsteknik, mottagning, passning mm. det viktigaste är att målvakterna också får separat/individuell träning, precis som vi ger individuella instruktioner till utespelarna.

Men hur gör man ute i föreningarna på olika nivåer? De som svarar på frågorna är Linus Rosholm (målvakt Ljungby iF, div 3 och målvaktsinstruktör i SmFF), Magnus Olsson (Målvaktstränare IFK Värnamo (Superettan) och DFK Smålands FF) samt Mikael Krantz (Målvaktstränare för Vimmerby IF + ett antal ytterliggare föreningar i Småland). Alla tre med stor erfarenhet och kunnande, samt jobbar hårt för målvakter och målvaktsträning i sina regioner.


Linus Rosholm - Ljungby IF

Hur tänker du när du planerar målvaktsträning? Utgår du från månad, vecka eller träningstillfälle.
-Om jag tränar en ungdomsmålvakt som inte haft så mycket målvaktsträning så vill jag nöta in fall och greppteknik med den och lägger därför mycket fokus på det. När jag ser att målvakten behärskar dessa tekniker brukar jag stegra träningen till mer funktionell form och lägga till snabba fötter eller förflyttningar där man sedan får avsluta med fall- och greppteknik för att kunna utföra momenten i mer matchlika rörelser och situationer.

-När det gäller ungdomsmålvakter utgår jag mer från vecka och träningstillfälle vad vi ska träna på och vad jag tycker att de behöver träna på där och då.

-Skulle jag träna en äldre "ungdomsmålvakt som redan behärskar de här teknikerna så tränar vi både på det han/hon redan behärskar men även på saker man måste bli bättre på. Jag tycker att det är viktigt att lägga vikt på både och så även här utgår jag mycket från vecka till vecka och träningstillfälle.

-Om jag hade varit målvaktstränare i ett seniolag där man jobbar nästan dagligen och ofta jobbar med två eller tre målvakter på en träning hade jag gjort en grovplanering för året på vad vi skal lägga fokus på i de olika perioderna, försäsong, matchsäsong och eftersäsong men där jag säkerligen då och då även gått in och kollat vad som varit bra eller mindre bra på matcherna och anpassat en del träning efter det.

Anpassar du målvaktsträningen efter målvaktens nuvarande behov eller på sikt?
- I regel efter deras nuvarande behov men jag vill så klart att det vi tränar på även ska bära frukt på sikt.

Är det skillnad på att träna ungdomsmålvakter eller seniormålvakter?
-Inte så mycket övningsmässigt, jan kan köra i regel ganska likartade övningar med en ungdomsmålvakt som med en seniormålvakt. Skillnaden är den att med en ungdomsmålvakt får man i regel gå in och instruera de olika momenten mer än hos en seniormålvakt även om det förekommer att man gör det där också.

Magnus Olsson - IFK Värnamo

Hur tänker du när du planerar målvaktsträning? Utgår du från månad, vecka eller träningstillfälle.
-Vi gör en grovplanering över hela året, som baseras på en målsättning som vi sätter hur vi skall förstärka/förbättra vårt målvaktsspel över tid. Sedan gör vi en självskattning/analys var 14:e dag.

Senior?
-Planerar vi vecka efter vecka. Tungt fysiskt i början av veckan, sedan lättare det mot slutet av veckan och ju närmare vi kommer nästkommande match. Givetvis en del förbättringssaker från föregående match men mer taktiskt baserat på kommande motståndare. Exempelvis som när vi skulle möte Dalkurd, så visste vi att det skulle bli avslut centralt och då var det fokus på det.

Yngre, Tipselit, 14-19år?
-Här jobbar vi med individuella utbildningsplaner och jobbar på sikt. Givetvis analyserar vi matcherna och vad som bör försärkas/förbättras, men tonvikten ligger på utbildning över tid. Mycket rädda bollar och starta anfall.

Yngre?
-Mycket isolerat, tekniskt. Lära sig grunderna i målvaktsspel. Lätta pass och mycket med fötterna. Ibland även att lösa problemen själv, få ett beslutstagande genom matchlika situationer utan styrning.

-Vi jobbar mycket med reaktionsplatta, få ta sena beslut, samt med PAL-plattor.Mikael Krantz - Vimmerby IF

Hur tänker du när du planerar målvaktssträning, utgår du från månad, vecka eller träningstillfälle? Eller från målvaktens behov (nuvarande/på sikt)?
-Det är varierande. Dels beroende på vilken period på säsongen det är. Eller om det är seniormålvakter eller ungdomsmålvakter. Generellt så kan man säga att är det försäsong så planerar jag ca 1-1,5 månad framåt. Är det tävlingssäsong, så är det vecka för vecka, lite beroende hur matcherna varit och kanske också kommande motståndare.

-Mycket handlar om positionering, hur vi står, var i målet vi står. Dessa övningar genomförs både praktiskt och teoretiskt. Även om man har en plan, så gäller det att känna av vilken status målvakterna har, att vara flexibel, men även att låta målvakterna få vara med och bestämma innehållet och hur övningarna genomförs.

-Med ungdomar är det mycket träning med grunderna, tekniken med grepp, med fall och att jobba framåt. Det är viktigt att försöka varva grundträningen med roliga och glädjespridande övningar.

Avslutningsvis bjuder Linus, Magnus och Mikael på några enklare träningsprogram för målvakter i åldern 12-14 år, tidsåtgång 45-60 min. Dessa program kan givetvis praktiseras av även junior- och seniormålvakter.Det är svårt att visa dessa träningsprogram i fullskala, så om ni är intresserade av att få programmen så skicka ett mail till thomas.kongstad@telia.com, så lovar jag att skicka träningsprogrammen omgående. Det vore kul om ni samtidigt berättade hur ni bedriver målvaktsträning idag. Hoppas på många mail från kommunens målvaktstränare till små som stora målvakter.

Ge målvakterna den uppmärksamhet som de förtjänar och skall/vill ha.

 


Sparka Bollen!......så räddar Gordon.

Kosse, Granen och 2 x ?

Västervik I måndags på den TV-sända fotbollsgalan delades Diamant- och Guldbollen ut till Sveriges bästa kvinnliga och manliga fotbollsspelare 2017.Kosovare Asllani
tilldelades Sydsvenskans Diamantboll 2017 med motiveringen:
"En spelare som utvecklats mycket defensivt och vuxit till en nyckelspelare och ledare i landslaget. Hon besitter fantastiska kvalitéer i form av spelförståelse, målfarlighet och passningsskicklighet och främst en vinnarattityd"Andreas Granqvist
tilldelades Aftonbladets Guldboll 2017 med motiveringen:
"Andreas Granqvist får Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget Krasnodor. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM"

Bägge två spelarna är oerhört välförtjänta av utmärkelserna. Båda är också stolta och tacksamma för utmärkelserna. Även om jag, precis som många andra, tyckte att Emil Forsberg skulle ha fått Guldbollen, men ibland kanske ögat luras och prestationerna man ser på TV inte säger allt.

Kritik mot juryns beslut: Ett skämt!
Bara några minuter efter tillkännagivandet av priserna i måndags publicerades en massa åsikter på olika twitter- och instagramkonton beträffande juryns beslut. 
"Emil Forsberg gjorde 22 assist i Bundesliga den gångna säsongen mer än någon annan spelare i Europas fem största ligor", kan knappast tolkas på annat sätt än en tydlig pik till juryn.
"Enligt mig fullkomligt oförklarligt", skrev Per Nilsson, numera assisterande sportchef i Emil Forsbergs klubb RB Leipzig.
"Saft och bulleverksamhet", skrev Bojan Djordjic.

Nu är det dags för vår kommunala motsvarighet av Diamant-/Guldbollen 2017
På fredag, 24/11, i samband med Tjust Open i futsal som spelas i Sporthallen, Västervik, så delas kommunens Diamant-/Guldbollen ut. Precis som i måndags när Diamant-/Guldbollen delades ut, så kommer det säkerligen att publiceras en massa åsikter på sociala medier på fredag kväll. Precis som det gjordes 2016.

Låt oss slippa dessa åsikter på fredag kväll - kan vi inte bara hylla vinnarna för deras prestationer under säsongen 2017?!

Självklart finns det fler spelare inom dam- och herrfotbollen i kommunen som har specifika spetsegenskaper och utmärkt sig vid olika tillfällen. Centralhotellet, som instiftat och delar ut priserna, har en jury som under alla år gjort ett bra jobb med att utse värdiga vinnare, om än ibland lite överraskande. Men helt solklara och värdiga vinnare utefter uppsatta kriterier för att vinna Diamant-/Guldbollen.

Ni kan ju själva fundera, om era kandidater är självklara vinnare och uppfyller de kriterier som krävs för att bli en vinnare av dessa prestigefyllda priser.

Kriterierna för att vinna Diamant-/Guldbollen är:
-Duktig aktiv fotbollsspelare
-Ett gott föredöme för andra ungdomar både på och utanför fotbollsplanen.
-En god lagkamrat
-En träningsvillig och juste spelare
-Spelare i ett tjustlag

Det finns massor av spelare som jag kan tycka är aktuella för priserna, utan att veta om de uppfyller en vinnares alla kriterier, så här är mitt förslag på presumtiva vinnare. De uppfyller i alla fall vad jag vet två av kriterierna:

-Duktig aktiv fotbollspelare
-Spelare i ett tjustlag

Mina kandidater:
Diamantbollen 2017
Ankarsrums IS: Felicia Arvidsson, Malin Blidfors, Emma Wessman
Tjust IF FF: Nora Massi, Josefine Gustavsson
Västerviks Damfotboll: Cecilia Björk, Nora Zühlke

Guldbollen 2017
Västerviks FF: Kliton Bakiu, Johan Lundin, Christopher Sjöblad
Ankarsrums IS: Jesper Carlsson, Adam Edström
IFK Västervik: Jens Karlsson
Tjust IF FF: Ergest Fasko
Edsbruks IF: Johannes Berg, Oscar Ericsson, Robin Lundahl
Hjorted/Totebo: Robert Hagelin

På fredag, 24/11, kl 19.45 får vi svaret. 

Oavsett vad vi tycker och anser, så kan vi väl hylla vinnarna på fredag kväll. Låt vinnarna vara glada och stolta över sitt pris och framförallt över sin prestation under 2017.

GRATTIS! NI ÄR VÄLFÖRTJÄNTA VINNARE AV DIAMANT- OCH GULDBOLLEN 2017.

Sparka Bollen!

Sulspel, Joker, Tjust Open och Frimånad

Västervik I helgen som gick spelade Sverige dubbellandskamp mot Ungern i futsal. Ett Ungern som är placerad på 13:e plats på UEFA:s ranking,
medan Sverige är placerat på 23:3 - 14 platsers skillnad.
Inför landskamperna sa assisterande förbundskapten Lars Ternström följande:
"-Ungern är ett lag på en väldigt hög nivå. De pressar högt och vi behöver utveckla vårt sätt att spela oss ur hög press. Sedan behöver vi också visa mod att våga jobba med vårt höga aggressiva försvarsspel själva."

Landskamperna spelades i Norrköping och Eskilstuna. Matcherna sändes i TV4 Sport och Cmore.Satte mig i söndags framför tv:n för att se den andra landskampen som spelades i Eskilstuna. Sverige hade på lördagen förlorat den första landskampen med 1-3 och ville ha revansch. Sverige spelade aggressivt och det höga presspelet stressade fram misstag från Ungern. Man skapade chanser tidigt i matchen och tog välförtjänt ledningen i matchen. Sverige fortsatte genom hela matchen att ta störst initiativ anfallsmässigt och skapade målchanser. Även om Ungern inte var ofarliga i sina kontringar och det blev spänning i slutminuterna av matchen när Ungern med en joker jagade kvittering. Sverige höll undan och vann rättvist med 5-4.

Sverige spelade bra både offensivt och defensivt i matchen, men det som var mest iögonfallande för mig var sulspelet, Ungerns slutforcering och jakt på kvittering med timeout och jokerspel.

Sulspelet
I fotboll vill jag alltid att vi skall ta emot bollen med insidan av foten, för att få så bra medtag/mottag som möjligt eftersom bollen uppför sig oregelbundet med högre studs och eventuella ojämna underlag utomhus. I futsal innebär det stora nackdelar i form av tidsnöd och visas i form av dåliga mottagningar och för sena pass. I futsal är det karakteristiska sulspelet viktigt, det såg man direkt i TV-matchen. I futsal studsar bollen mindre och underlaget är jämnt. Det gör att du inte behöver ha ögonen på bollen medan bollen kommer till dig, utan kan börja planera nästa drag och inte behöver koncentrera dig på att ta emot bollen. Du tjänar viktig tid och det är en av nycklarna i futsal att behärska den mindre ytan och fatta snabbare beslut. 

Joker
4 minuter kvar av matchen och Sverige leder med 4-2 och ser ut att gå mot en klar och rättvis seger, då tar Ungern timeout, lägger upp en strategi, avslutar med joker och spel 5 mot 4. 2,48 kvar av matchen kommer reducering till 4-3, Ungern fortsätter att spela 5 mot 4. Men via ett bolltapp (19.39) gör Sverige 5-3 via 2 mot målvakt. 19.56 gör Ungern 5-4 återigen via spel 5 mot 4. En forcering som resulterar i två likvärdiga mål, inspel och mål vid bortre stolpen.

En joker är en utespelare som tar på sig en målvaktströja och som tillfälligt byter med målvakten för att få ett övertag på motståndarlaget på offensiv planhalva. Då målvakten har begränsningar kring antalet bollkontakter så kan man kringgå detta med hjälp av en joker. Detta är ett effektivt sätt att skapa ett numerärt överläge.

Jokerns grundposition är oftast vid sidlinjen, nära mittlinjen och sin avbytarbänk. Men Ungerns joker var placerad vid offensiv höger hörnflagga (nr 5 här nedan). Han var assistspelaren till bägge målen som gjordes vid den bortre vänstra stolpen (i anfallsriktning).Idé vid forcering: Två spelare tog position brett (som vinge) och två spelare placerade vid varsin hörnflagga. Med maximal spelbredd kan inte de fyra försvarsspelarna få tag på bollen om passningarna är noggranna. När bollen passades ut till den ena kanten kom spelaren på samma kant vid hörnflaggan ner i planen för att möta. Detta samtidigt som spelaren vid den andra hörnflaggan närmade sig den bortre stolpe. Målet var att de två spelarna vid hörnflaggorna skulle spela varandra på one-touch bakom motståndarnas försvarslinje eller passa snett inåt bakåt där en skytt kom.

Tips: ha en extra målvaktströja redo på bänken för eventuellt jokerspel, det finns inte tid att byta tröja med målvakt.

Vem vinner Tjust Open?
Mitt grundtips säger Västerviks FF, men kommer att utmanas av regerande mästarna Edsbruks IF och Ankarsrums IS. Detta grundar jag på de spelartrupper som lagen förfogar över, där VFF totalt sett har det bästa och mest lämpade spelarmaterialet för futsal på pappret. Men även AIS har ett antal tekniska och bollskickliga spelare som passar för futsalspel. Avgörande är ju sedan vilket lag man kan ställa upp med och hur man formerar laget. En annan parameter är bonusstraffarnas vara eller icke vara.

Vi får väl se vad Magnus Fält (VFF), Sören Karlsson (Edsbruks IF), Johan Karlsson-Thörndal (AIS) eller någon av de andra coacherna använder sig av för taktiska direktiv i matcherna. Vågar någon av herrarna spela med ett aggressivt, högt pressande försvarsspel? Får vi se något av lagen i en slutforcering i slutminuterna med timeout och spel med joker i målvaktströja på jakt efter mål? Har arrangören och kvällens domarteam koll på  reglerna, så att det inte blir kaos? Tjust Open är ju en sanktionerad futsal-turnering.Futsal är ju en sport där teknik premieras. 2 touch är idealiskt för futsal. Ta emot med sulan, spela vidare med den andra foten och mycket rörelse. Detta gör spelet till en spännande och rolig publiksport med mycket dribblingar, skott och snygga mål.


Frimånad - är gräset grönare på andra sidan?
Nu är frimånaden igång, klubbarnas mardrömsmånad. Nu ställs alla löften som gavs efter serieslut på sin spets, när andra föreningar säger:

"-vi skall satsa nästa år, kom till oss"
"-Kom och spela med oss. Det räcker att du tränar en gång i veckan."
"-Du får spela forward"För några kan det givetvis bli ett jättelyft, för andra är inte gräset grönare på den nya arenan, utan kanske dags för självrannsakan. Hur bra är jag? Är jag som spelare tillräckligt ambitiös eller tränar jag för dåligt. Det är kanske inte spelaren som skall fundera utan även klubbarna. Är klubben tillräckligt målinriktad? Har vi en tillräckligt bra verksamhet och kravbild som förening?

Tyvärr är ju de flesta lagen på samma nivå. Klubbarna tar spelare från varann och spelare byter sinsemellan och det gynnar nästan bara spelarna för det blir och är deras marknad.

Grattis Växjö DFF och IFK Kalmar
Småland har fått två nya lag i Damallsvenskan 2018. Växjö vann Elitettan överlägset med 14 poängs marginal före IFK Kalmar som säkrade den allsvenska platsen i söndags efter hemmavinst mot Assi IF, från Boden, med 6-3.Samtidigt som IFK Kalmar säkrade sin allsvenska plats, var Smålands distriktslag flickor och pojkar födda 2001 i Kallinge och spelade gruppspel för distrikslag. Smålands Flickor -01 leds av VFFs tidigare damlagstränare Åsa Kongstad, tillsammans med Ola Adauktusson (Älmhult) och Andreas Karadza (Ljungby). Facit blev 2-2 mot Blekinge och förlust med 0-2 mot Skåne. Detta innebar att SmFF är utslagna ur Cup Kommunal. I truppen ingick inga spelare från kommunen, närmast var Hanna Nilsson, Frödinge-Brantestad SK. Även Smålands pojkar -01 blev utslagna i sin motsvarighet, PostNord Cup, inte heller där några kommunspelare. I senaste distriktstrupperna både för flickor och pojkar födda 2002 och 2003, fanns det heller inga spelare från kommunen uttagna, endast några enstaka från. Varför är det så?

Magnus Fält i VFF har en önskelista om yngre spelare som vill något med sin fotboll - finns de i kommunen?

Det tittar vi på nästa gång

Sparka Bollen

Bollkontroll på små ytor - Tåpaj - Libero/Balans och Tjust Open

Västervik Små ytor, många bollkontakter och hög aktivitet....
Dämpad boll, bollen efter marken och utvecklande spel....

Futsal kallas det idag.
futsal för barn och ungdomar är ett mycket bra sätt att komplettera sin fotbollsträning, även för seniorspelare. Futsal är en rolig variant av fotboll.
Det är mycket tekniskt spel, det är mycket fart och det blir många mål. Det är många egenskaper som ska användas samtidigt. Man måste ha tekniska färdigheter för att kunna hantera bollen. Sen måste man även ha speluppfattning, eftersom spelet går så fort att man behöver ett snabbt beslutsfattande på planen.Varför Futsal på vintern
Futsal utvecklar/förstärker samma grundläggande teknik, taktik och spelförståelse som fotboll utomhus.
-Bollkontakt: Undersökningar visar att spelarna har betydligt mer bollkontakt i futsal jämfört med fotboll.
-Bollkontroll: I och med betydligt mindre spelplan och med ständigt press från motståndare krävs det förbättrad bollkontroll och teknik.
-Viktigt med rörelse: Spelarna måste hela tiden vara i rörelse och inta nya positioner för att undvika att hamna i passningsskugga.
-Spelförståelse: Fyra spelare på planen och det spelas i högt tempo, utvecklar spelarna sin spelförståelse.
-Bättre skott: Mål, tid och straffområdets storlek gör att skottvinkeln minskas, så spelarna lär sig skjuta med fler tekniker och med bättre precision för att göra mål.

"Tåpajen" är futsalspelarens effektivaste skott
En bra tåpaj hinner målvakten inte se eftersom den kommer helt oväntat jämfört med ett vristskott som "laddas" först och där målvakten hinner krypa ihop innan skottet kommer. Tåpaj inne i straffområdet, utanför kan man välja vilken skotteknik som helst. Utanfär nio meter används endast vristskott - om man skall skjuta därifrån överhuvudtaget.

Tekniken att skjuta tåpaj är att göra det med undersidan av framsidan av foten - inte med tån. Har ni testat? Om inte, gör det.

 


Hur s
pelar man Futsal

Regler seniorfutsal
Matchtid:
2x20 min, effektiv tid d.v.s. klockan stoppas varje gång bollen är ur spel.
Ackumulerade frisparkar: frisparkarna räknas och vid lagets 6:e frispark (och varje därpå följande) tilldöms straffspark från 10m eller frispark från den plats förseelsen begicks (valbart). I halvlek nollställs lagens frisparkar.
Timeout: 1 timeout/halvlek. Timeouten är 1 min.
Kort: Utvisning innebär att laget får spela med en spelare mindre i 2 minuter och ett personligt straff för resten av matchen.
Målvakt:
1. Målvakten startar alltid med händerna då bollen varit ut spel (vid kortlinjen). Målkast får kastas över hela planen.
2. Målvakten får endast ha ett bollinnehav (max 4 sek) på egen planhalva. Detta gäller både med händer och fötter. Även igångsättning av spelet räknas som ett bollinnehav. Om måtståndaren rör bollen så nollställs antal bollinnehav.
3. På anfallsplanhalva får målvakten delta på samma sätt som en utespelare med fritt antal bollberöringar.
Igångsättning: Bollen måste sättas i spel inom 4 sek. Domaren räknar sekunderna med ena handens fingrar. Från sidlinjen spelas bollen igång med fötterna.

Ovanstående regler gäller senior-futsal. Hur ser regelverket ut för ungdomsfutsal? Ja, det finns en vissa skillnader.

Regler ungdomsfutsal
Bollen: ska vara dämpad och storlek 3
Ackumulerade frisparkar: Tillämpas ej
Timeout: Ingen timeout. Istället används 3 perioder
Målvakt: 
1. Målvakten tillåts att delta och spela fritt med fötterna. Det är dock inte tillåtet att ta upp bollen med händerna vid tillbakaspel.
2. Vid igångsättning (då bollen varit över kortlinjen) måste målvakten rulla ut bollen. Motståndarna skall backa till Retreat Line*. det skall finnas en sk *retreat line markering (lämpligen 2 st koner) mitt emellan straffområde och mittlinje på varje planhalva.
3. Om målvakten räddat bollen, så att den fdortfarande är i spel, får bollen rullas eller kastas, men inte sparkas igång.
4 sekunder vid igångsättning: Tillämpas ej. gäller såväl målvakt som utespelare.
Extra spelare: Vid underläge med 4 mål eller mer är det tillåtet att sätta in en extra spelare. Detta gäller tills ställningen i matchen är lika igen.Libero/Balans - Vinge - Pivot
Här kommer vi till den stora skillnaden mellan fotboll och futsal, positionerna. Oftast när man börjar spela så brukar spelarna välja sina gamla positioner från utomhusfotbollen, typ back och mittfält/forward. I futsal är det omvänt, i utgångsläget bör/vill man ha de offensiva spelarna längst ned i diamanten eller på kanterna, vilket innebär att längst ned skall vi ha vår mest tekniske och spelskickligaste spelare. Dessa spelare kommer att vara de som är rättvända i anfall och de som startar spelet. Man vill ha offensiva spelare som vill framåt och har yta för det samt de spelare som är högst upp kommer att säkra hem.
Men den absolut viktigaste ingrediensen i spelet är rörligheten, att röra sig mycket i de olika positionerna.Balans/Libero
är en spelare som har en defensiv utgångsposition och som styr spelet bakifrån. Libero betyder fri roll och det är precis det som man vill att lagets libero ska ha och gå fram i anfallet som omarkerad spelare. lagets Libero är lagets bollsäkraste spelare. Liberons grundposition är i anfall vid planens mittcirkel.

Vinge
är en spelare som har en utgångsposition på kanten med uppgift att bredda spelet och komma runt på kanterna, men även ha stor rörlighet och är ansvarig för att skapa de ytor som i anfallets början inte fanns. Vingen är ofta den spelare som gör målet, frispelad vid den bortre stolpen.

Pivot
är en spelare som har positionen längst fram i anfallsriktningen med uppgift att ta emot bollen och hålla den i anfallsposition tills man lyft upp laget. En bra pivot är stark och kan hålla ifrån sig sin markering med ryggen. Möter bollen och stannar inte utan släpper ut den på kanterna eller håller i tills vi kommit upp i banan. En Pivots grundposition är vid motståndarnas tiometerspunkt.Hur spelar man - grunduppställning
Lag som inte är futsalspecialister spelar oftas anfallsspel 1-2-1 och sedan i försvarsspel 2-2.

Några enkla punkter att tänka på i försvarsspelet:
1. Välj defensiv höjd
2. Se till att ha en innerposition i försvarsspelet, att vara mellan bollhållare och målet, tvinga spelaren ut mot kanterna.
3. Skapa ett understöd till dina medspelare i "boxen".
4. Blockera passningslinjen.Årets höjdpunkt - Tjust Open

som i år spelas fredag den 24 november, och är bland kommunens spelare årets turnering och avslutning på innevarande säsong. En turnering som av Smålands FF är sanktionerad som futsalturnering, men som spelas med ett eget regelverk. Numera så spelas turneringen med gällande futsalregler, men med tillägg för "bonusstraffar" beroende på serietillhörighet. 1 straff/division (á 6 meter, stillastående), som får slås när som helst inom en matchtidsintervall i matchen.
Varför? "-För att de lägst rankade lagen skall ha någon chans att vinna matcher".

Detta stämmer inte, har sett ett antal matcher där man inte behövt använt bonusstraffarna för att man är det bättre laget ändå och vinner utan bonusstraffar, Skulle vilja se att arrangörerna tog bort bonusstraffarna och lät spelarnas futsalkompetens vara avgörande. Tror att många skulle bli överraskade....

Förra året vann Edsbruks IF, efter att ha besegrat AIS med 1-0 i finalen. I en turnering där bonusstraffarna blev avgörande.

Vem vinner årets Tjust Open?
Jag hoppas att vi får se en turnering med fokus på bra rörelse, bra passningsspel och många skickliga individuella prestationer och mindre fokus på regler och domslut. Mitt tips på vem som blir slutsegrare kommer nästa vecka.

Jag hoppas även att föreningarnas ungdomslag, både flick- och pojklag, tränar och spelar futsal under kommande vinter, så återigen efterlyser jag spel och träning över gränserna mellan klubbarna. Våra yngre spelare får så mycket med sig i sin "verktygslåda" att spela futsal, såsom teknik, spelförståelse, motorik samt inte minst roliga och intensiva träningar.

Sparka Bollen!

Grön-vita derbydrottningar och 10 steg bakåt

Västervik Säsongen är slut och vi kan konstatera följande:
-Med rätt inställning skulle AIS Dam kunnat ge alla lag en match med serieseger i sikte, de blev derbydrottningar.
-Ungt, hungrigt och vältränat Tjust IF startade serien väldigt bra, men föll tillbaka under hösten.
-Samarbetsprojektet Västerviks Damfotboll kom igång till slut, men då var avståndet för stort.


Ankarsrums IS
gör en jämn och stabil säsong och blir bästa kommunlag med en sjätteplats, men man hade säkert väntat sig mer ute i Ankarsrum. Man blir också vinnare i den prestigefyllda derbytabellen, i att vara bäst i derbymatcherna. AIS vässade offensiven på hösten, snitt 3,0 mål/match, men släppte också in fler mål per match under hösten, 2,33 mål. Vad händer nu med AIS Dam när Malin Blidfors och Malin Engström flyttar till div 1-spel med Vimmerby IF? Fortsätter Daniel Wessman?

Tjust IF FF
gör en jättestark vårsäsong och är länge med i toppstriden men sjunker ihop på hösten. Totalt med säsongen är säkert Landin/Ringdahl nöjda.
Kan Landin/Ringdahl fortsätta att utveckla den fysiska statusen, så att man orkar med höstsäsongen också? och även utveckla spelsättet. Tjust IF gör 1,65 mål/match medans man släpper in 1,95 mål per match, insläppta mål är klart godkänt men så har man en av seriens bästa målvakt i form av Nora Massi. Kanske måste Landin & co förstärka lagets sätt att spela anfallsspel till nästa säsong för att ta ytterligare kliv.

Västerviks Damfotboll
IFK Västervik och Västerviks FF slog ihop sina damlag för att överleva. Resultatmässigt tog det tid, men till slut lossnade det och man fick poäng med sig på hösten, inte bara bra spel. VDF gör en bra höstsäsong men då är det försent och man degraderas till div 4. Dock verkar det som man kan få en friplats i div 3 till nästa år i alla fall. På våren spelade man ett bra spel när man var spelförande men hade svårt i försvarsspelet, släppte in fler mål än vad man gjorde. Detta rättade man till på hösten då man gjorde 2,63 mål/match medans man bara släppte in 2,5 mål per match. Det man behöver göra till nästa säsong är att se till att alla spelare är "skolade" på samma sätt, framförallt i försvarsspelet eftersom man kom från två olika världar. Det tog vårsäsongen i år för att lägga grunden för detta. Det finns något att bygga vidare på och utveckla, men Cecilia Björk och Allis Winqvist flyttar pga jobb och studier. All fotbollsmässig tränarkompetens på damsidan plockar man bort, hur tänkte man där? Inte utveckling i alla fall....

Grön-vita derbydrottningar
Gör man en egen liten tabell mellan kommunlagen, så blir AIS Dam det lag som tagit flest poäng i inbördes möten, 2 segrar mot Tjust IF men 1 oavgjord och 1 förlust mot Västerviks Dam, vilket berättigar dem att kalla sig derbydrottningar. Vad säger de andra lagen om det? Tjust IF vann bägge sina matcher mot Västerviks Dam men förlorade bägge mot AIS. Västerviks Damfotboll fick 1 vinst och 1 oavgjord match mot AIS men förlorade båda mötena mot Tjust IF.
Man kan vända och vrida hur mycket som helst på en sådan här sak, det man kan konstatera är att i dessa matcherna var det mer prestige mellan spelarna, lite tuffare spel, utvisade ledare, mer känslor och mer engagemang bland publiken. Fler sådana matcher......För att vara ett topplag i en serie bör man ha en målskytt i laget, helst fler, som har kompetensen att göra mål på olika sätt. När man analyserar ser man att ett lag i serietoppen alltid har minst en spelare som gör många mål och på egen hand kan vinna matcher åt sitt lag. Tittar man även på antalet målskyttar kan det också belysa sättet man spelar på. Där överlåter jag till varje läsare att fundera på hur man kan koppla antalet målskyttar till lagets spelsätt.

Skyttedrottningar i div 3 Östra Dam
Mathilda Engström, Rödsle BK - 28mål (varav 1 straffmål)
Louise Andersson, Frödinge/Brantestad SK - 23 mål
Felicia Arvidsson, Ankarsrums IS - 17 mål
Frida Pöder, Hultsfreds FK - 17 mål

Skyttedrottningen i kommunlagen
Feliscia Arvidsson, Ankarsrums IS - 17 mål

Felicias definition av en målskytt (från tidigare inlägg)
-En spelare som är på rätt plats vid rätt tillfälle, som är snabb och har självförtroende att hålla i bollen och skjuta själv när hen får bollen.

Ankarsrums IS
Felicia Arvidsson - 17 mål
Michaela Degerman - 10 mål
Malin Engström - 5 mål
Emma Wessman - 4 mål (varav 1 straffmål)
10 målskyttar - 47 mål (varav 2 straffmål)

Tjust IF FF
Josefine Gustafsson - 12 mål
Jennifer Ilhammar - 9 mål
Kristin Oskarsson - 4 mål
Sofia Karlsson - 4 mål
6 målskyttar - 33 mål (varav 3 straffmål)

Västerviks Damfotboll
Ebba Möller - 10 mål
Vilma Winqvist - 10 mål
Allis Winqvist - 5 mål
Hanna Ströberg - 4 mål
13 målskyttar - 44 mål (varav 1 straffmål)

Snart dags för Diamantbollen, vem får den 2017?
Jag har tre spelare som jag skulle nominera, men nu är jag inte med i juryn så jag håller dessa namn för mig själv. Det är en spelare från vardera klubb. Vi får se den 24 november om jag fick rätt. Här är kriterierna, så kan ni själva fundera på vem som är värdig Diamantboll-vinnare.

Kriterierna för att vinna Diamantbollen är:
-Duktig aktiv fotbollspelare
-Ett gott föredöme för andra ungdomar både på och utanför fotbollsplanen
-En god lagkamrat
-En träningsvillig och juste spelare
-Spelare i ett tjustlag

I ett tidigare blogginlägg skrev jag att Jag tror att damfotbollen är på rätt väg. I dag finns det 3 lag som trivs som grupper och har kul tillsammans, men jag tror också att man måste öka kravbilden, erbjuda fler träningstillfällen, ge motiverade spelare förutsättningar att utvecklas och göra en gemensam satsning över klubbgränserna. Det nödvändiga samarbetet mellan IFK Västervik och Västerviks FF har ju varit lyckat, kanske inte resultatmässigt ännu men truppmässigt.

Men tyvärr är man nöjda med att man har/kommer att ha ett lag i seriespel, som spelar och tränar på spelarnas villkor. Det märker man när spelare flyttar till grannkommunerna för spel och testmatcher samt att rekryteringar som görs. Rödsle BK till tvåan och Vimmerby IF till ettan innebär att avståndet bara blir större till grannkommunlagen, men vad gör det bara man har kul....

Istället för att gå ihop och göra en gemensam satsning över gränserna mot bättre serier, så gör man istället precis tvärt om.
Eller vad säger Gunnebo IF? som det ryktade tidigare i höstas om att de skulle återuppta damfotbollen i sin verksamhet.

Hoppas att någon av kommunklubbarna kan/vill visa att jag har fel.

Sparka Bollen!

Fotbollssäsongen slut, Silly season och ett papper på väggen

Västervik Nu kör vi igen....
Inför seriestarten var nystartade Edsbruks IF och Västerviks FF de mest favorittippade lagen. De skulle "springa" hem div 6 respektive div 4.
Ankarsrums IS och IFK Västervik var förhoppningsfulla och med målsättningen att blanda sig i toppstriden i div 5.

Hur gick det?

Div 6 Vimmerby
Edsbruks IF vann div 6 Vimmerby med 16 poängs marginal före Djursdala SK. På 20 matcher hade laget en målskillnad på 115-20, vilket innebar att man gjorde 5,75 mål/match och släppte in 1 mål i snitt. Imponerande!
Få se vad "Sportchefen" Robin Lundahl har i bakfickan inför 2018. Några heta värvningar från Västervik kanske....

Hjorted/Totebo IF slutade till slut fyra, efter att under vårsäsongen imponerat och utmanat Edsbruks IF i tabelltoppen, men så tappade man efter sommaruppehållet av olika anledningar men dessa farhågor fanns redan under sommaruppehållet. Dock ska de vara nöjda med sin fjärdeplats. Ifrån H/T-håll hävdar man att Guldbollen skall delas ut till H/Ts målvakt Robert Hagelin. Vi får väl se, han är säkert ett namn som kommer att diskuteras.

Gunnebo IF sexa, B.O.IF åtta och Hammarsgärde IF nia är helt ok placeringar.

Det spelades stundtals bra fotboll i div 6 också. Tyvärr är det väl så att i denna serie är inte kontinuitet i startelvan eller på träningsplanen ett ledord, även om man säger så inför varje säsong. Jag var i Odensvi och tittade på matchen mellan B.O.IF och Edsbruks IF (1-6). Det var en bra div 6-match så länge bägge lagen hade energi och ork. Man skall ha respekt för lagen, spelarna och sätta dess spel i rätt sammanhang och inte säga som en avgående tränare uttryckte sig i frågan om nytt uppdrag: "-jag kommer inte att ta vilket skit som helst, inget division sex-lag i allafall".
Div 5 Nordöstra
Ankarsrums IS hade målsättningen att förbättra sin tabellposition från förra året, då man blev 5:a med 32 inspelade poäng och en målskillnad på 47-45. I år kom man till slut 3:a med 45p, och fick avsluta säsongen med ett kvalspel till div 4.
AIS tog 13p mer än under 2016 och spetsade offensiven (+14 mål) och tätade defensiven (-10 mål). Kan man spetsa till truppen ytterliggare till 2018, så kommer man att gå in i seriesystemet som en av seriefavoriterna. Om man inte tilldelas en friplats i div 4 till nästa säsong, då man är först på förbundets vakanslista till div 4.

IFK Västervik slutade 6:a på 34 poäng och var alldeles för ojämna över 22 matcher. IFK startade höstsäsongen fantastiskt bra, i augusti månad spelade man 5 matcher varav 4 vinster och 1 förlust med en målskillnad på 25-8. man började titta upp mot topplagen i tabellen, när man kliver in i september och slutdelen av serien. Men de avslutande 5 matcherna gav 4 förluster och 1 vinst, med en målskillnad på 9-22 samt att man "tvingades" lämna w.o i sista omgången borta mot Bäckseda IF.

Även Överums IK gick in i säsongen med högre förväntningar och målsättning än vad slutplaceringen blev. ÖIK slutade 10:a och kval för att spela sig kvar i div 5.
I kvalet var man tyvärr chanslösa och efter 3 raka förluster får man nu börja om i div 6 Vimmerby 2018.

I div 6 får man även sällskap av Tjust IF, som bara mäktade med att vinna
1 match i årets div 5. Och det var i derbyt borta mot Överums IK, då man vann med 1-2 efter två mål av Ergest Fasko. Tjust har redan börjat bygga inför 2018, då de har presenterat 3 nya spelare redan.Div 4 Östra
Västerviks FF
Så här skrev jag i mitt blogginlägg den 13 april.
"-Jag tror att vi kommer att få se ett Västerviks FF som "blandar och ger" spelmässigt kollektivt under 2017. Men med den individuella skickligheten i truppen och på planen kommer det att göra att man hittar vägar att vinna matcherna i div 4 Östra i år. Nyckeln är att hålla de nya bärande spelarna i centrallinjen skadefria och övriga vid gott humör. Jag hoppas och tror på serieseger 2017 och avancemang till div 3 för Västerviks FF."

Jag fick nästan rätt. Tyvärr var VFF alldeles för ojämna i sina prestationer under vårsäsongen och det var där man tappade direkt avancemanget till div 3. Under hösten spelade man med en jämnhet och har plockat de poäng man borde ha gjort på våren också, samtidigt som vårens topplag tappade i både kvalité och poängskörd. Kan "sportgruppen" analysera lagets behov rätt, så kommer man inte att behöva uppleva ett fjärde raka kvalspel utan man vinner serien 2018 med bred marginal under förutsättning att serieindelningen är likvärdig geografiskt med 2017.
Silly season
Nu börjar silly season och snart den s.k frimånaden, 15 november - 15 december. Jag tror inte att vi kommer att få se så många övergångar förrens efter 25 november. Varför inte? spelarna brukar vilja avsluta säsongen med att spela Tjust open, som spelas 24 november med sin "gamla" klubb innan alla eventuella övergångar offentliggörs. Som spelare bör man tänka på att när man "smyger" omkring i kommunen och provtränar, så är det inte säkert att de försäkringar som följer med spelarlicensen gäller. De föreningar som bjuder in spelare till träning bör vara så fair att de meddelar nuvarande klubb att deras spelare provtränar med dem.

Välkommen tillbaka....
var ett trevligt mottagande från två av VFFs spelare, Jimmy Svensson och Kliton Bakiu, när jag kom till Bökensved 1,5 timme innan matchstart samt ett vänligt välkomnande från VFFs Robert Lärk på väg upp mot omklädningsrummet när uppvärmningen var avklarad, men sedan var det stopp.
"-Gå inte till fel bås idag", var en av flera kommentarer från delar av publiken när jag återigen var tillbaka på Bökensved, men denna gång som motståndare med målsättning att vinna matchen åt Högsby IK och förhindra Västerviks FF att avancera till div 3 som gruppetta.Fyra punker på ett papper på väggen
som instruktion på matchförberedande träning, påminnelse före match eller i halvtid kan ibland hjälpa mer än vad man tror och ibland kan det räcka.

Nej, vi kom nog inte heller upp i "normal standard" den där söndagen.
Varför? Jo, det var givetvis matchens betydelse, spelarnas anspänning men den största anledningen var att vår motståndare på den andra planhalvan inte tillät oss att spela på ett sätt som vi kanske ville...

....men punkterna på väggen hjälpte oss. Fyra punkter som, i det offensiva spelet om hur vi skulle attackera på offensiv/defensiv planhalva som bollförande eller icke bollförande, bland annat gav det några "skitmål", ett bortdömt mål för offside och 2 kvalificerade räddningar av Björn Söderström. Givetvis fanns också några defensiva punkter, men ibland hjälper det inte ändå. 1-0 efter 2 minuters spel fanns också på "väggen". Men som sagt ibland hjälper det inte, det fanns ju en bra motståndare på andra planhalvan.

Tack till en av VFFs största supportrar, Berit Jakobsson, som efter matchen på läktaren lite skämtsamt men säkert med lite allvar också sa till mig: "-Dig pratar jag inte med", men tillade ganska snabbt ändå "-men Grattis till segern" med ett leende. Tack Berit! Det värmde, du var i stort den enda.... förutom fansen från Högsby såklart.

Nästa vecka tittar vi på damlagens säsong

Sparka Bollen!Fotbollsinstruktör, senast i Västerviks FF. Nu 2017 byter jag fokus och skall blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar