Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Det gick ju som väntat, nästan.....

Västervik Nu är jakten igång på seriepoäng, och det gick ungefär som väntat och tippat med några undantag.

Tjust IF Dam som jag tippade skulle förlora med klara 0-4, tog istället en säker 5-2 seger. Enligt rapport så var dominansen stor under 90 minuter. Det skall bli kul och intressant att se Tjust IF FF Dam på söndag i derbyt mot Västerviks Damfotboll. har Rolf Landin/Daniel Ringdahl något stort på gång?

Ankarsrums IS Dam som är en av seriefavoriterna i div 3 förlorade hemma mot Mörbylånga GoIF med 0-3, där var ju mitt tips 3-1. Var detta en olycklig start eller? Visserligen hade Mörbylånga ett par spelare som fanns med i den spelartrupp som jag tillsammans med Jenny Wirell och Mikael Krantz hade i Cup kommunal för Smålands FF, flickor födda 1994, för ett antal år sedan. Så visst finns det kvalité i Ölandslaget, men det sägs ju likadant om AIS-laget, så nu gäller det tillbaka till träningsplanen och rätta till det som gick fel tills nästa match.Jag tänkte fortsätta att tippa de övriga kommunlagen som går in i seriespel nu i helgen.

BK Boston - B.O.IF (fredag 21/4 kl 19.00)
Ikväll spelar ett "nytt" spelande B.O.IF premiär mot nya Vimmerbylaget BK Boston. BKB, som är ett spelande konstgräslag som försöker spela med rörelse och fart, kommer att ge B.O.IF stora problem. Hälsningen från Boston är: "- Mot ett sådant lag ska vi ha fördel att spela på konstgräs. Det skall bli vinst. Vi kommer att springa som aldrig förr". På konstgräset kammar tyvärr B.O.IF noll i premiären.
Mitt tips: 4-1

Överums IK - HMIS (Lördag 22/4 kl 13.00)
ÖIK fick sin bortapremiär mot Hebe inställd. Nu är det dags för hemmapremiär på lördag istället. Överum ställs mot ett Bäckseda som många tror kommer att tillhöra serietoppen, fast jag tror att många i vår kommun inte känner till. Bäckseda vann enkelt i premiären med 4-1 mot Fårbo FF, dock på konstgräs i Vetlanda. Nu skall de åka till Överums IP och naturgräs, det blir något helt annat och allt vad det innebär. Överums IK har fått ytterliggare en vecka att träna ihop laget. Kan bli ett kryss.
Mitt tips: 1-2

Gunnebo IF - HMIS (Söndag 23/4 kl 14.00)
Ett Gunnebo som har en betydligt bredare och bättre trupp i år, vilket skall innebära topplacering i år enligt dem själva. De möter ett HMIS som tror att de kommer att stå som seriesegrare i höst. Detta gagnar ju för en toppmatch på Gunnebo IP mellan två topplag, men tror att HMIS är alldeles för bra för GIF tyvärr.
Mitt tips: 0-3

Hjorted/Totebo - Edsbruks IF (Tisdag 25/4 kl 19.00)
Nytt kommunderby, denna gång på Tollevi, Totebo. Här kommer Robin Lundahl & co vinna enkelt, dock tror jag inte det kommer att tillåtas något publikfriande spel men målen kommer att trilla in med jämna mellanrum.
Mitt tips: 0-4

Tyvärr är mina tips denna vecka idel förluster för kommunlagen i sina premiärmatcher, så denna gång hoppas jag att få bidra med mer än att få tillbaka i utdelning. Men eftersom mitt spelkort är kopplat till Gräsroten, Svenska spel som avsätter 50 miljoner till ungdomsidrotten, så kommer en del förhoppningsvis ungdomsidrotten tillhanda.Nu är det bara Hammarsgärde BK som är kvar att starta sin jakt på poäng. De går in i seriespel, fredag 28/4, då de möter Södra Vi IF på hemmaplan. Övriga kommunlag går in i omgång 2 i helgen.

Sparka bollen!

P.S Jag väntar fortfarande på inbjudan, jag lovar att ta med fikabrödet, så kan vi diskutera spelidéns vara eller icke vara och även 110-37-SCO.

 

37 av 42 avslut i straffområdet

Höllviken Förra inlägget handlade bland annat om Malmö FF och en statistikundersökning från 2016 om hur de gjorde mål. Nu på semestern har jag tillbringat ett par veckor i Höllviken. Jag har då haft möjligheten att se Malmö FF på Swedbank stadion vid två tillfällen.

Malmö FF - Sirius IK 3-3
Avslut totalt: 21-8
Avslut på mål: 11-5

1-0: Mathias Svanberg inspel från vänsterkanten, nick mot första stolpen.
Distinkt, snyggt.
2-0: Lewicki, Eikrem, Berget kombinationsspel centralt, avslut från straffpunkten av Berget.
3-1: Kombinationsspelvid kortlinjen i straffområdet mellan Vindheim och Sarfo, där Kingsley Sarfo avslutar vid hörnet av målområdet.

Även två av Sirius mål gjordes i straffområdet, det tredje på frispark strax utanför straffområdet av Jesper Arvidsson.

Malmö FF - Jönköping Södra 2-0
Avslut totalt: 21-3
Avslut på mål: 13-2

1-0: Anders Christiansen blockar försvarsrensning och kommer till friläge vid straffpunkten. Distinkt, välplacerat.
2-0: Frispark strax utanför straffområdet av Magnus Wolf Eikrem

Stämmer undersökningen fortfarande?
Ja, det gör den. I matchen mot Jönköping Södra var tre av avsluten utanför straffområdet, varav Magnus Wolf Eikrems fantastiska frispark till 2-0 var ett av dem, annars var alla avslut från central plats i boxen antingen via inspel från kanten eller via instick alternativt kombinationsspel centralt och likadant såg det ut i den tidigare matchen mot Sirius.

 

-Det handlar om att göra mål och vara på rätt plats i straffområdet och det kändes som jag var idag, sa Jo-Inge Berget efter Siriusmatchen.

Plockar man ner ovanstående till lokal nivå så kan man konstatera att ju högre upp i serierna man spelar desto viktigare och nödvändigare blit det för lagen att hitta egna kollektiva anfallsmönster för att komma till avslut - att ha en idé vart man vill avsluta.

Är man ett lag som är duktiga på att komma runt på kanterna, vad gör man då när man kommer ner på kortlinjen? Vilken yta skall man hitta för avslut? Jobbar man med tidiga inlägg från yttermittfältare, vilken yta skall man hitta isåfall? Inspel från kant/kortlinje - vilka ytor skall forwards tima sina löpningar till? hur får vi bort motståndarförsvarna från våra avslutningsytor? 

Vill man ha bollen centralt framför motståndarnas backlinje, hur avslutar man iså fall? Centralt - instick var, vilka kombinationer runt straffområdet, egen förmåga att dribbla, avslutningsteknik fötter/huvud.

Oavsett hur man vill avsluta måste laget träna på tänkta situationer. Det räcker inte bara med att prata om det i omklädningsrummet. Laget måste konsekvent jobba med sin matchplan/idé och inte som spelare hitta på egna agendor. Då ser det ut som man inte har något anfallsspel eftersom den ena spelaren inte vet vad den andra tänker göra, utan man får förlita sig på en individuella aktioner.

Hur kan jag som tränare hjälpa forwards att bli bättre under träning,
förutom att planera övningar som är specifika för forwards i matchlika situationer.
- Placera dig som tränare nära forwards så att du kan ge instruktioner.
- Visa/instruera olika avslutningstekniker 
- Uppmana forwards att under match/träning att ha kontroll på var motståndarnas backlinje befinner sig, speciellt strax före eventuella djupledslöpningar.
- Fråga även passningsläggaren hur denne uppfattar forwardens agerande/löpning och hur forwarden borde ha agerat.

Målet med övningarna ska vara att ge forwards ett urval av verktyg att använda i matchsituationer. Oavsett vilken nivå man spelar på idag så görs 9 av 10 mål innanför straffområdet.

Nu är det snart dags för mig att byta ut åskådarplatsen mot träningsplanen för att utveckla mitt eget tränarskap tillsammans med mina nya kollegor Mikael Persson och Freddy Melzén, i Högsby IK, och förhoppningsvis kunna bidra med erfarenhet och kunskap till det kollektiva och individuella spelet för laget. Lagets målskytt hittills under säsongen heter Ike Fofanah (10 mål) och kanske också Victor Ivarsson (ny från IFK Oskarshamn inför höstsäsongen och 12 mål för IFKO under våren i div 5). Laget har ett snitt på 2,33 mål/match (28 mål på 12 matcher).


Vi får se vad jag kan bidra med i det offensiva spelet, jag gjorde ju i alla fall 128 mål på 51 matcher, för 40 år sedan....

Sparka Bollen! Målskytten: "-Jag älskar att göra mål"

Höllviken -Jag har alltid älskat att vara med och avgöra framför mål. Jag förstod nog inte direkt att det var det jag var bra på utan det kom väldigt spontant och naturligt i spelet. Men det är som allt man vill vara bra på, det måste man träna på. Jag försöker alltid slipa på tillslag och precision under mina fotbollspass. Ju oftare jag gör det, desto mer naturligt blir det då jag får lägena på match, svarar Sveriges bästa målskytt på damsidan, Lotta Schelin, på frågan om målsinne är något man tränar på eller finns det bara där.


Men det måste inte vara målskytten som avgör matchen. Ett lag kan vinna en match eller en serie utan att ha tillgång till en sådan spelartyp, men att ha en målskytt/skyttekung skapar bättre förutsättningar för laget.

Hur ser det ut bland våra kommunlag? Finns det några skyttekungar/-drottningar? Behöver lagen någon specifik målgörare? Självklart vill alla lag ha en målskytt som gör 15-20 mål per säsong, då vet man att man har spelare som kan ge lagen utdelning även om det kollektiva spelet inte fungerar. Visst vore det spännande att se en forward som verkar kunna göra mål när han/hon vill. En forward som påfallande ofta är på rätt plats i straffområdet och som är säker i avslutningarna. En spelare som får det svåra att se enkelt ut - en målskytt.

Ju högre upp i seriesystemen man spelar, ju större krav ställer det på de individuella spelarna och deras egenskaper att göra mål, eftersom kvalitén på motståndarna blir allt bättre. Efter en spelad vårsäsong ser målskyttet ut i kommunlagen så här

Skytteligan i kommunen
18 mål  Johannes Berg, Edsbruks IF  
14 mål  Jesper Carlsson, Ankarsrums IS        
11 mål  Oscar Ring, IFK Västervik                 
10 mål  Felicia Arvidsson, Ankarsrums IS       
  8 mål  Johan Johansson, Gunnebo IF             
  8 mål  Pontus Petersson, Hjorted/Totebo        
  7 mål  Ergest Fasko, Tjust IF FF                   
  7 mål  Magnus Karlsson, Överums IK           
  6 mål  Josefine Gustavsson, Tjust IF FF        
  6 mål  Daniel Fristedt, Västerviks FF            
  5 mål  Vilma Winqvist, Västerviks Dam         
  5 mål  Ebba Mäller, Västerviks Dam              
  4 mål  Anton Johansson, BOIF                     
  4 mål  Josef Hanife, BOIF                            
  2 mål  Oscar Strömbäck, Hammarsgärde BK 
  2 mål  Thor Svensson, Hammarsgärde BK    

Vad är en målskytt?
Hur definierar några av våra kommunlags förnärvarande bästa målskyttar i sina respektive lag ordet målskytt? Det får vi svar på här. Den största och tydligaste gemensamma nämnaren som spelarna tycker är att en målskytt är på rätt plats i rätt tid, men det är lättare sagt en gjort.


Felicia Arvidsson, Ankarsrums IS
-En spelare som är på rätt plats vid rätt tillfälle, som är snabb och har självfötroende att hålla i bollen/och skjuta själv när han/hon får bollen.

Ergest Fasko, Tjust IF FF
-En spelare som ät på rätt position, teknisk, bra skott, bra 1 mot 1 och får hjälp av hela laget.

Johan Johansson, Gunnebo IF
-En målskytt är distinkt i sin avslut, på rätt plats i rätt tid och kylig.

Pontus Petersson, Hjorted/Totebo
-En målskytt är en spelare som är på rätt plats vid rätt tillfälle inne i boxen.

Vilma Winqvist, Västerviks Dam
-En målskytt är någon som bara ser mål och från olika vinklar försöker sätta bollen i nätet, lite egoistisk som helst avslutar själv och jublar när bollen går in för att låta självfötroendet höjas och målkalaset fortsätta. En målskytt är också modig som vågar utmana eller vågar trycka på framför mål och få fram en kroppsdel mot bollen vid inlägg eller hörna.

Josefine Gustavsson, Tjust IF FF
-Bra spelförståelse, självförtroende och vara på rätt plats när tillfälle ges.

Jesper Carlsson, Ankarsrums IS 
-En spelare som alltid är på rätt plats när målchanserna dyker upp.

Jag tror att man kan hitta ett antal gemensamma drag hos de "stora" målskyttarna. De gemensamma nämnarna är att vara på rätt plats i rätt tid, vilket handlar om att kunna läsa spelet, ett stort ego, en stor verktygslåda med avslutningstekniker och vana att avsluta. Mål brukar komma till följd av hur man spelar, vilket spelsätt man använder. Visst är det forwards som är mest frekventa som målskyttar, men målskyttet sprids på flera fötter, yttermittfältare som skär in från kanterna, centrala mittfältare från distans, mittbackar som går upp på fasta situationer.

Stort ego - Tron på den egna förmågan är en av de viktigaste egenskaperna för att bli den där spelaren som gör 20 mål per säsong i en stor liga eller i en distriktsserie.

På rätt plats - Naturligtvis har duktiga anfallsspelare även bra speluppfattning. Den är inte identisk med den strategiska mittfältarens eller den smarta spelfördelarens men är likväl ett starkt, välutvecklat spelsinne. Målskyttarna är på rätt plats varje gång. Många av dem gör enkla mål och uttrycket "där skulle ju min mormor ha gjort mål" kanske kan stämma om mormor orkar göra den löpningen 30 gånger på en match. En duktig anfallare är konsekvent i sina löpningar eftersom han/hon vet att han/hon ofta gör mål från vissa bestämda positioner i straffområdet. Han/hon kanske inte lyckas i löpning 20 eller ens i löpning 29, men till slut får han/hon det där läget.

Stor verktygslåda - Ha bra avslutningsteknik. Att kunna skjuta, rent och placerat. Kunna chippa i rätt läge, vara bra på huvudet, behärska volleyskott, mm. Detta gäller givetvis båda fötterna.

Vana att avsluta - Anfallare tränar mycket på avslut. De gör att de alltid vet var stolpar och ribba finns och är vana att få ett öppet läge i straffområdet. I slutändan handlar mycket också om en självklar teknik och att han/hon lyckas avsluta när chansen kommer. Den första touchen på bollen är helt avgörande. De som lyckas med den nio gånger av tio gör också mål oftast.Zlatan Ibrahimovic är om man frågar kommunens målskyttar Sveriges bästa målskytt. Han är fysiskt kraftfull, väldigt teknisk, kan dribbla och är storvuxen med bra huvudspel. Zlatan gjorde mål med högerfoten, vänsterfoten och med huvudet. Han gjorde mål innanför straffområdet, utanför straffområdet, på frispark/straff och i öppet spel. Han hade alla egenskaper en anfallare kan ha för att göra mål eller ställa till problem för motståndaren. Vi får väl se om Zlatan kommer tillbaka till världsfotbollen under 2017.

Kan man hjälpa spelarna att bli bättre målskyttar?

I en undersökning från förra året gjord på svenska mästarna Malmö FF, tittade man på 18 tävlingsmatcher (40 gjorda mål) för att hitta trender hur MFF gjorde sina mål.

1. 39/40 mål innanför straffområdet

2. Fasta situationer 13/40 mål

3. Ungefärligt hur målen har tillkommit
Hörna: 9
Inlägg:7
Hög bollvinst: 6
Kontring: 5
Långboll: 5
Djupledsboll/instick: 4
Straff: 3
Frispark: 1

4. Mål per position
Anfallare: 26
Mittfältare: 11
Försvarare: 1

MFFs statistik skulle mycket väl kunna vara statistik från någon av våra kommunklubbar, och med hjälp av sådan statistik kan vi hjälpa lagets målskyttar att vara "på rätt plats vid rätt tillfälle", samt vilka avslutningstekniker som man skall förstärka/förbättra.

Att målskyttet sprids på flera fötter och olika positioner i lagen, det märks ju när man tittar på mål per position. Lagets spelsätt styr hur lagen kommer till avslut, spelsättet tillsammans med spelarnas spetsegenskaper är de bidragande orsakerna till spelarnas målgörande.


Hur ser ett typiskt...

..Vilma-mål ut?
-Många har jag egentligen bara lagt in bollen på ett uppspel, eller inlägg. Kanske hämtat bollen från mittplanen sen tillsammans med medspelare spelat oss närmare mål och jag råkar vara den som tar avsluten inne i boxen.

..Josefine-mål ut?
-Friläge

..Jesper-mål ut?
-Det är varierande. Inlägg, djupledsbollar och inspel i boxen. De flesta med högerfoten och några med huvudet.

..Johan-mål ut?
-Straff, jag har gjort alla mina 8 mål på straff.

..Felicia-mål ut?
-Jag gör mina mål på lite olika sätt, bland annat genom inlägg från mina lagkamrater, men det vanligaste sättet är nog att jag springer ifrån backarna och hamnar ensam med målvakten.

..Pontus-mål?
-Det har varit allt möjligt i år. Skott utifrån, skott i boxen och sen en del nickmål.

..Ergest-mål ut?
-kommer in i straffområdet genom att dribbla 2-3 spelare utanför och/eller i straffområdet och skjuter.

Går det att träna på att bli en bättre målskytt?

Vad säger målskyttarna.
Kan jag träna på att göra mål och bli en ännu bättre målskytt?

Vilma Winqvist
-Man kan självklart träna på att göra mål, jag anser att för att bli en bättre målskytt måste man gå in för det på träning, gå in för att sätta bollen i mål och våga utmana. I alla fall jag som forward tänker mycket så. Det kan även vara så om jag var mittfältare då kanske jag mer ville träna på skott utifrån eller precision, vilket man alltid kan nöta oavsett position. Men först och främst vilja göra mål på träning.

Johan Johanson
-Ja, jag tycker att man kan träna sig till att bli en målskytt. Man måste lära sig att ta rätt löpningar och ha det självfötroendet som krävs framför mål. Man måste även lära sig att hitta rätt timing, t ex direktskott eller vid inlägg.

Josefine Gustavsson
-Ja, med anfallsövningar och skottövningar

Jesper Carlsson
-Jag tycker att man kan träna på att bli en bättre målskytt. Ett bra sätt är att stanna kvar efter träningar och nöta avslut. Nöta från alla olika vinklar.

Felicia Arvidsson
-Visst kan man träna på att göra mål genom att ex träna på fasta situationer eller anfalla en och en mot målvakt. Men jag tycker ändå inte att det blir samma sak, eftersom det blir ett helt annat läge när man exempelvis hamnar ensam med målvakten på en match än på träning. Man blir stressad på ett helt annat vis under match, vilket ibland kan leda till att man gör väldigt konstiga/dåliga avslut.

Pontus Petersson
-Ja, det är väl mestadels att träna anfallsspel/avslut. Man missar givetvis en del men det är bara att köra på och sikta på att sätta nästa. Få kvalité på övningar och få det så matchlikt som möjligt.

Ergest Fasko 
-Träna på massa skott, kondition för att orka springa 30-40m, dribbla och skjuta rätt.

Självklart går det att med träning bli en bättre målskytt. Det gäller att träna positionsanpassat (den position man spelar på) både individuellt och kollektivt, gärna mot motståndare. Ju oftare man hamnar i tänkta matchsituationer, ju mer naturligt blir det då man får lägena i match. Man bör dock också träna isolerat med olika avslutningstekniker. Det jag tror att många lag i kommunen behöver göra - är att träna mer avslut innanför straffområdet. Statistiken från Malmö FF visar ju tydligt att det är där de allra flesta målen kommer ifrån och jag tror att det är så även på kommunlagsnivå. Men glöm inte att träna på era spetskvalitéer för det är dessa egenskaper som skiljer er från mängden.

Sparka Bollen!

Vårens överraskningslag - mot div 5?

Västervik I december 2016 gjorde Hjorted/Totebo sin största värvning i klubbens historia, när man lyckades värva Johan Lundin från Vimmerby IF och ambitionen blev att ta sig tillbaka direkt till div 5. Tyvärr för Hjorted/Totebo så lämnade Johan H/T för Västerviks FF i januari.

Istället för satsning mot div 5 med nya spelare, så vände allt och ett stort antal spelare från förra årets spelartrupp lämnade klubben. H/T flyttade upp ett antal spelare från sitt pojklag och ändrade målsättning. Man var mer inställd på den nedre halvan av tabellen och att istället utbilda unga spelare som på sikt skulle växa in i seniorkostymen och bli bärande spelare för Hjorted/Totebo i framtiden.Tränaren Ulf Petersson inför säsongen: "-Vi kommer inte att sätta några resultatmål. Vi går givetvis in med inställningen att vinna varje match, men vet att det kommer att vara matcher som vi inte kommer att vinna. Det handlar lite om att överleva. Det är just bredden i laget som är Hjorted/Totebos akilleshäl"

Det fanns väl inget som tydde på något annat efter försäsongen än att Uffe skulle få rätt. Visserligen hade man bara spelat gruppspel i Hyundai Cup som kombinerade tränings-/tävlingsmatcher och tränat inomhus i Totebo under försäsongen. Men med tre förluster och 0-17 i målskillnad i cupspelet, så gick man in i seriespelet rejält nederlagstippat.

Hur har Hjorted/Totebos vårsäsong varit?
Vid sommaruppehållet är H/T det lag i kommunen som har överraskat mest. När halva säsongen är spelad, ligger H/T på 3:e plats i div 6 Vimmerby på samma poäng som tvåan Djursdala, och 4 poäng efter serieledande Västra Eds IF (Edsbruk). Hjorted/Totebo förlorade premiären hemma mot Edsbruk med 1-2 och avslutade vårsäsongen med årets bottennapp, 0-8 borta mot Edsbruk. Men däremellan har H/T spelat 9 matcher utan förlust, 7 vinster och 2 oavgjorda matcher, varav 6 nollor. Snacka om förvandling!11 - 7 - 2 - 2     18-14     23
Hemma
5  - 3  - 1 - 1        6-2     10
Borta
6  - 4 - 1 - 1      12-12    13

H/T har ett snitt på 0,6 insläppta mål/match. Om man bortser från sista matchen mot Edsbruk så man släpper in 8 mål, vilket är fler mål än på de 10 tidigare matcherna tillsammans. Var det en tillfällighet, eller?

Offensivt gör man gör man 1,6 mål/match, varav Pontus Petersson gjort 8 av lagets 18 mål. Skytteligan för Hjorted/Totebo: Pontus Petersson 8, William Sieling Gasnier 4, Robin Nilsson 2.


Hur vill tränare Ulf Petersson spela med sitt Hjorted/Totebo, defensivt/offensivt?
"-Jag är väl som alla tränare att jag vill spela en fartfylld offensiv fotboll (typ Liverpool). men då det inte står Mané eller Firminio på ryggtavlan på mina spelare så får man anpassa sig efter det material man har att tillgå. Så efter en katastrofal försäsong så har vi lagt mycket kraft på att sätta försvarsspelet. Så just nu är det att sätta defensiven som gäller.Spelssystem: Grunden är 4-4-2, vi har i vissa delar av matcher spelat 4-5-1
Försvarsspel: Grunden i försvarsspelet är att oavsett om vi sätter pressen högt eller lågt, så skall vi alltid ha press på bollhållaren.
Anfallsspel: Offensivt handlar det mycket om att komma till avslut med snabba omställningar, eller via 3-4 pass genom lagdelarna för att komma till avslut.
Matchplanen: När det gäller matchplanen så tillhör jag den skaran av tränare som anpassar mig från match till match beroende på motstånd. Det blir ett större bollinnehav när vi exempelvis möter Rumskulla jämfört med matcherna mot Edsbruk, då de hade mycket boll.

Vad är det som gjort Hjorted/Totebo så framgångsrika under våren?
"- Finns ganska många orsaker till att våren gått som den gjort. Det viktigaste är nog att vi har en riktigt bra stämning i gruppen, alla drar åt samma håll, alla tror på det vi gör. Sedan har vi inte varit drabbade av några större skador. Är bara John Nilsson som är långtidsskadad. Samt att vi inte har haft mer än 2 avstängningar. Detta innebär att jag kunnat välja starkast startelva nästan varje match. Samt att vi har satt försvarsspelet de sista 5-6 matcherna, förutom sista mot Edsbruk. I början av serien satt det inte, då släppte vi till mängder med chanser. men då har vi Robban som hittills gör sin bästa säsong och varit omutlig. Sedan ska man inte sticka under stolen med att det som var stolpe ut förra året är stolpe in nu. Men man säger ju att tur förtjänar man." 

Vad är viktigast i ert spel, vad trycker du på inför matcherna?
"- Första fem minuterna är ju egentligen som en LP skiva som hakat upp sig, samma från match till match. Då jag pratar om arbetsinsatsen, fokus på det du kan påverka dvs den egna insatsen. Gör vi dessa saker kommer passningsskvalitén, chanserna, glädjen, resultaten på köpet. Sedan skiljer det från match till match. Hur högt vi ska sätta pressen. Vilken sida ska vi sätta den på. Ska vi försöka rulla genom lagdelarna eller är det långa bollar som gäller. Oftast blir det en kombination av dessa delar offensivt."Vilka är lagets nyckelspelare, enligt Ulf Petersson
"-Finns många viktiga pjäser. Men är några av dessa bort så blir det stor skillnad. Så nyckelspelarna är dessa: Robert Hagelin (MV), Martin Degerman (MB) och pontus Petersson (FW)"
Det är väl dessa spelare som är Hjorted/Totebos svar på Liverpools Simon Mignolet, Joel Matip och Sadio Mané.

Vad tror du om hösten?
"-Hösten ja, vad tror jag? Vi kommer fortfarande vara ett lag som kommer att ställa till problem för de flesta. Det handlar om att vara ödmjuka varje match och ta skitjobbet, samt att nyckelspelarna fortsätter att ligga på en hög nivå. Orosmolnen som finns är att efter vecka 26, så har vi träningsuppehåll 3 3 och en halv vecka. då sköter spelarna konditionen på egen hand. Under hösten kommer även avstängningarna, så det gäller att de kommer i rätt matcher." säger Ulf Petersson

 En spelare som jag tycker har stor del bakom H/Ts fina vårsäsong är
Robert Hagelin - en spelare som definitivt kan räknas in i gruppen rubrikspelare/helhetsspelare. En spelare som visat sin kompetens match efter match och kompletterat detta med arbetet tillsammans med övriga laget. Robert har bidragit till poäng och lagspelet även de dagar laget inte har spelat på topp som exempelvis i början av seriespelet. 

Hur blir hösten
Inför sista våromgången i förra veckan, när H/T åkte till Edsvallen för att spela mot Edsbruk, så hade man nog inte räknat med att det skulle vara en seriefinal i div 6 Vimmerby. För Hjorted/Totebo skulle det enligt Uffe Petersson ha varit en rejäl boost inför sommaruppehållet och sedemera hösten om man lyckats få med sig en poäng eller eventuellt en vinst från Edsvallen. Från Edsbruks sida var man överraskade över H/Ts täta defensiv under vårsäsongen och de trodde också att H/T skulle kunna matcha dem i fasta situationer, så för dem gällde det att undvika fasta situationer och få igång ett bra snabbt spel efter marken i seriefinalen.

Nu blev det ju aldrig någon riktig seriefinal, då Edsbruk för kvällen var alldeles för bra. Underläge med 0-2 efter 12 minuters spel, som till slut blev storförlust med 0-8. Vad innebär detta för hösten? var det en enstaka genomklappning? eller har Hjorted/Totebo tidigare spelat över sin förmåga? Hittade Edsbruk nycklarna som avslöjade H/Ts svagheter? Ja, det får vi se i höst.

Det gäller för Uffe att få sina spelare att träna de två obligatoriska träningstillfällena som de har i veckan, så att man kan genomföra matchpunkterna under hösten. Samt att spelarna tar ansvar för sin egenträning under sommaruppehållet, så att de kan lägga fokus på det kollektiva spelsättet vid återstarten istället för att behöva jobba med den fysiska statusen ända fram till serieomstarten. Det vore synd om man skulle slarva bort det fina läget man spelat till sig på grund av enkla saker som varje individuell spelare kan påverka själv.

I försvarsspelet, som har varit lagets nyckel under vårsäsongen, handlar det mycket om kontinuitet och samarbete och detta får man genom träning. eftersom man varierar mellan högt och lågt försvarsspel, så får man ju två typer av utgångsläge till anfallsspel vilket kräver spelförståelse och träning.

Lågt försvarsspel - Vill man i första hand vinna boll i ett senare skede. Antingen på mittplan eller utanför eget straffområde, för att få det egna laget samlat och minska ytorna på den egna planhalvan. På detta sätt blir spelytorna större på motståndarens planhalva, vilket ger bättre utrymme för omställningar och kontringar. 

Högt försvarsspel - Vill man vinna boll så högt upp på offensiv planhalva som möjligt så att man är nära offensivt mål eller för att tvinga motståndarna att välja en utspark och på så sätt vinna tillbaka bollinnehavet.

Ja, jag tror att laget som hade siktet inställt på nedre halvan av tabellen, kommer att vara med i höstens race om avancemang till div 5. Kanske har man spelat lite över sin förmåga, men nu har man mött Edsbruk IF två gånger och har både BK Boston (Tollevi) och Djursdala SK (Hjortheden) kvar att möta på hemmaplan. Edsbruk IF har redan avgjort div 6 Vimmerby till sin fördel, det är bara deras egna inställning till matcherna och motståndet som kan hota seriesegern. Däremot kommer det att bli en kamp om de två kvalplatserna mellan Djursdala SK, Hjorted/Totebo och BK Boston. Kanske Södra Vi också men där är det H/T som avgör Södra Vi öde, då de möter just Södra VI IF i återuppstarten av div 6 den 8 augusti på Hjortheden. Jag tror att Hjorted/Totebo får sällskap av Djursdala SK i kvalspelet till div 5 i oktober.

Jag hoppas och tror att Ulf Petersson kan styra sitt Hjorted/Totebo till div 5 2018.

Sparka Bollen!

Sommarlov, sol, bad och fotboll

Västervik Nu börjar också tiden för de unga spelarna att vara med på olikafotbollsläger, cuper mm, vilket också kan innebära drömmar om smålandslags- och landslagsspel och dylikt. Förra veckan genomfördes Sparbankens Fotbollsskola 2017 på ett antal platser i kommunen. Om några veckor, närmare bestämt 10-14 juli, genomförs SAFF Camp - ett spanskinfluerat fotbollsläger i Västervik.

Men närmast på den fullspäckadelägersommaren är det välkända Västerviks-lägret, som startar på torsdag (29-6) och håller på tills söndag (2/7). Det är ca 400 flick- och pojkspelare från hela Småland som är uttagna att deltaga. Det kommer att vara fullt med träningar och matcher på Bökensveds och karstorps gräsplaner.

Målsättningen med lägret är att motivera och utbilda ungdomarna på bästa sätt. verksamheten inriktas mot utbildning av framtidens bredd- och elitspelare. SmFFs uppgift under lägret är att ge startskottet, visa möjligheterna, handleda och höja spelarnas nivå samt inventera, de för dagen, mest talangfulla spelarna fr.o.m 14 år och uppåt.

På pojksidan bildar Västervik/Vimmerby/Hultsfred ett lag med totalt 22 spelare. I detta lag så deltar följande spelare från kommunen.
IFK Västervik: Oliver Eriksson, Ludwig Gustafsson, Albin Delic.
Västerviks FF: David Alenius, Carl-Henrik Edvardsson, Hugo Nordén, Isak Grönlund, Ludvig Heinz, Henrik Pettersson, Jonathan Winness Jonsson, Gunnar Viggvik, Ludvig Elisson, Isak Alenius Söderlind, Anton Fredriksson.

På flicksidan bildar Nordöstra Småland ett lag med totalt 34 spelare. I detta lag så deltar följande spelare från kommunen.
IFK Västervik: Annie Magnusson.
Tjust IF FF: Alice BrownJag har själv varit med på Västerviks-lägret som spelare, instruktör och som ansvarig spelarutbildare på flicksidan så jag vet vilken anspänning det är inför lägret. Det är många som kommer med spända ansiktsuttrycken när de anländer till lägret, men också med förväntansfullhet.

Det är många pojkar och flickor som kommer att ha en massa funderingar, vara nervösa och spända när de anländer till Ludvigsborgsskolan (flickor) och Ellen Key-skolan (pojkar). Vart/hur skall man sova? Vad får man att äta? Vilka är de andra spelarna? Kommer jag att bli uttagen till nästa läger?

Några tips inför kommande läger
1. Vila inför lägret. det är fyra dagar med mycket anspänning och mycket fotboll som skall genomföras. Vila före, under och efter lägret.
2. Ha kul, njut av stunden (lägret). Ni har hjort bra ifrån er på tidigare läger och det kommer ni att göra nu också.
3. Ni kommer att ha jättemycket att göra, fullspäckat schema. Tänk på att sova ordentligt, lägga er i tid, vila (när det är vila på schemat), äta och dricka ordentligt.
4. Slappna av. Bry er inte om att det är en massa människor som tittar på er när ni tränar och spelar matcher. De är där för att de är intresserade och för att ni visat att ni är duktiga.
5. Lyssna på era instruktörer, ställ frågor. ta åt er så mycket fotbollsutbildning som möjligt.
6. Tänk på laget, inte jaget. Gör laget bra, då är du själv bra.

Till föräldrar/tränare
Tänk på att ge era barn/spelare rätt förutsättningar att få ett roligt och givande fotbollsläger/-utbildning. De behöver inte träna eller spela match dagarna innan lägret. Hjälp barnen/spelarna att ge dem ledigt i några dagar efter lägret, för spelarna vill spela oavsett tidigare belastning.

Supporta och stötta era barn/spelare. Det kan vara så att man exempelvis inte vid varje match får spela på den position som man har i klubblaget. Se det som utbildning,mäjlighet att få visa upp andra kvalitéer som spelare - se möjligheten, ha kul.

Till Er som skall vara med på Västervikslägret - lycka till och ha en fantastisk kul fotbollshelg/läger.

Avslutningsvis ett träningstips till tränarna, så väl ungdom som seniortränare. jag bloggade tidigare om spelförståelse och vikten av "att lyfta blicken" och se spelet. Hittade en övning, har inte prövat den själv någon gång, men får väl ta med mig den i höst.Vi pratar hela tiden om att lyfta blicken ifrån bollen för att se spelet och hitta rätt spelare att spela till. Prova att köra samma typ av spel men ta bort de enfärgade västarna och ersätta dem med enfärgade pannband istället. det kommer säkert att vara många som har svårt för det i början, men när de lärt sig att lyfta blicken så skapar de massvis med tid  för sig själva och medspelare genom att ta rätt beslut. detta genom något så enkelt som att lyfta blicken.

Jag rekommenderar er att testa att träna med pannband istället för västarna. jag tror att ni kommer att märka skillnadom inte annat så får ni en annorlunda och kanske roligare övning för spelarna. Om ni inte har tillgång till pannband så kan man alltid binda västarna runt huvudet, det är dock mycket enklare och smidigare med pannbanden. Återkoppla gärna om ni testar övningen och hur den uppfattades.

Det blev lite förändringar i skrivandet, så ni som eventuellt väntade på ett inlägg om laget som imponerat kanske allra mest i kommunen under vårsäsongen får vänta till nästa blogginlägg.

Sparka bollen!

"-Vi har breddat och spetsat"

Västervik Den uttalade målsättningen hos Ankarsrums IS herr är att man vill förbättra sin placering från förra säsongen. "-Vi har en bra känsla i laget, med drivande unga spelare och en del äldre. Vi känner att det vore kul att satsa lite mer, så även om femman kommer att bli tuff så vill vi såklart bli bättre denna säsong. Det känns som att vi både breddat och spetsat truppen" sa lagkaptenen Jesper Skälhammar inför seriestart.

"-Ankarsrum har ett spelsätt som är anpassat efter truppens kvalitéer. Vi har alltid varit ganska små och inte så bra på att spela fysiskt. Så det jobbar vi efter." (Jesper Skälhammar igen)

Inför säsongen värvade AIS fem spelare, Adam Edström (Västerviks FF), Jesper Karlsson (Medkila IL), Jonas Karlsson (Södra VI IF), Christoffer Björk (Gunnebo IF), Herman Selerud (Hjorted/Totebo). Och under säsongen har även Timo Nieminen (Tjust IF FF), Anton Preusse (Gunnebo IF, ej spelklar ännu) och Ulf Carling (IK Virgo) tillkommit.Tränaren Johan Karlsson-Törndahl inför säsongen: "-Tanken är att vi skall vara mer spelförande högre upp i planen och bli tryggare med bollen. Där kommer Adam Edström att få en viktig roll. Med hans bolltrygghet och passningsspel skall han sätta fart på bollen och anfallsspelet i djupled och via spelvändningar, men även värdera att vila med bollen inom laget vid behov. Medans Jesper Karlsson förhoppningsvis är den forward som krävs för att vara med i serietoppen, alltså ett lags forward som gör minst 20 mål för sitt lag under en säsong. Jesper är en boxspelare, och har en stor verktygslåda som avslutare."

Jag skrev den 23 mars i ett blogginlägg efter AIS första tävlingsmatch,
i Hyundai Cup mot IFK Västervik (förlust 1-2), att det skall bli intressant att se
hur AIS löser
att få ett mer offensivt inriktat passningsspel
att få med fler spelare i anfallsspelet och in i boxen
att inte bli så baktunga i uppspelsfasen

Hur har då AIS startat seriespelet?
AIS har hittills uppfyllt sin målsättning, efter nio spelade omgångar leder man div 5 på 22 inspelade poäng. Samma poäng som IFK Österbymo men med bättre målskillnad och tre poäng före Horn/Hycklinge IF men med en match mer spelad.

9 - 7 - 1 - 1     29-10  22
Hemma
5 - 5 - 0 - 0     18-1    15
Borta
4 - 2 - 1 - 1     11-9     7

Försvarsspelet fungerar, det är bara IFK Österbymo som har släppt in färre mål. AIS har ett snitt på 1,1 insläppt mål/match. ett starkt kollektivt försvarsspel, där utgångspositionerna ser ut att vara 1-4-1:4-1 (positionsförsvar) och styrs av Jesper Skälhammar i det defensiva blocket tillsammans med Morgan Nyberg i målet, som också gjort några avgörande räddningar vid några kritiska lägen i vissa matcher. Dock finns det lite spelytor och vissa specifika tillfällen att söka för motståndaren, där AIS har haft och har lite problem att försvara sig på och vid, men dessa ytor och tillfällen får motståndarna själva hitta.

Offensivt gör man 3,2 mål/match, varav Jesper Karlsson gjort 11 av lagets29 mål i div 5 NÖ. Skytteligan AIS: Jesper Karlsson 11, Christoffer Fröberg 4, Adam Edström3.
Positivt är att målen kommer till på olika sätt, allt från frilägen, nick, inspel och distansskott. Tanken med utgångspositionerna är nog att försöka få formationen 1-2-1-4-3 (lek med siffror) i speluppbyggnaden.Jag tror att Johan vill att de skall spela ett varierat passningsspel där låg och hög risk blandas i uppspelsfasen. AIS vill vara tydliga med att man håller ett gott tålamod i speluppbyggnaden. Spelarna får gärna spelvända ett antal gånger, men med tempo, i backlinjen eller med hjälp av balanserande mittfältare för att antingen kunna etablera anfallsspel med rättvända spelare centralt eller vända ut i ytterzoner framför eller bakom backlinje.

Idag är man inte lika baktunga i uppspelsfasen, har ett lite högre utgångsläge i ytterzonerna. Detta har bidragit till ett mer offensivt passningsspel och fler målchanser, men det saknas fortfarande lite spets i anfallsspelet. Man måste hjälpa forward mer, genom att försöka hota mer i djupled från ytterzoner och från centrala mittfältare i spelyta 2 och 3 när/om forward sjunker ned felvänd eller kommer ut i ytterzon. Spela med tydliga signaler och noggrannhet.AIS har hittills imponerat
i seriespelet, Adam Edström har styrt lagets anfallsspel med ett precist och noggrannt passningsspel, Jesper Karlsson gör mål, Awet Shambel Habtu och Robin Thorén Johansson utmanar i ytterzoner, Lukas Henriksson och Victor Carlsson hotar centralt i djupled med löpningar och skott samt Jesper Skälhammar styr backlinjen och försvarsspelet nerifrån sin position. Men det gäller att fortsätta vara ödmjuka och jobba hårt för varandra både på träning och match. Att hela tiden vara konsekventa, tydliga och noggranna ute på planen. Framför allt med det spelsätt som AIS vill spela, så krävs det mycket träning, positionsanpassad, men också en bra fysisk status för att orka.Det finns spelare
som kan räknas in i gruppen rubrikspelare/helhetsspelare - Adam Edström och Jesper Karlsson och som helhetsspelare - Lukas Henriksson, Victor Carlsson, Jesper Skälhammar och Morgan Nyberg. Utöver nämnda spelare finns det ett antal spelare som i takt med lagets framgångar kommer att utvecklas ytterliggare under säsongen.

Kan tränaren Johan Karlsson-Törndahl få till ytterliggare kvalitativa träningstillfällen så kommer utvecklingen bli ännu större för hela truppen och laget. I Johan K-T har nog Ankarsrums IS kommunens mest fotbollskunniga och instruktionskunniga herrtränare, som hela tiden vill driva och utveckla sin trupp framåt spelmässigt. Men det gäller att spelarna är införstådda och beredda att jobba för varandra med kollektiv och individuell arbetsinsats. Är det det, så kommer AIS att uppnå sin målsättning att förbättra sin placering från 2016.

Janne Andersson, Sveriges Förbundskapten i fotboll, svarade inför matchen mot Norge i tisdags på frågan.
"- Kan du överraska Lasse Lagerbäck och Norge i matchen tror du?
- Jaja, det är fotboll vi pratar om. Som sagt, varje match lever sitt eget liv. Man har en grundstruktur i sitt spel - det kan gälla anfall eller försvar - sen är det spelarna ute på planen som tar ansvar och värderar sina lägen. Vi tränare sitter inte med "joystick" och styr dem. Så utifrån det perspektivet hoppas jag att det kan komma jättemånga överraskningar."

Precis likadant är det med Ankarsrums IS. Johan och hans ledarteam har skapat en grund, som ger spelarna förutsättningar och trygghet, och nu ser det ut somdet är upp till spelarna vilken placering av topp 4 det skall bli.

Det skall bli intressant att se hur laget tar sig an ett äldre, mer erfaret, större och mer kraftfullare Storebro IF på lördag med Jimmy Wickström, Joakim Ivarsson och Johan carlsson i spetsen, som nu har fått vittring på den absoluta tabelltoppen.

Tyvärr kan jag inte se hela matchen, men första halvlek, då jag skall frilansa för VT-Sporten. jag skall referera samtliga matcher som våra kommunlag är inblandade i under lördagen, men lördagens huvuduppgift blir att på plats bevaka laget jag tränade förra året, Västerviks FF, som spelar på Bökensved mot Ängö BK. Vilket också skall bli väldigt intressant, då det kommer att vara den första hela matchen jag ser VFF spela i år.

Nästa gång skall vi titta på det kommunlag på herrsidan som kanske har överraskat och imponerat allra mest i kommunen. Laget som "tappade halva laget" och skulle börja bygga nytt. Hade siktet på inställt på att kämpa på den nedre halvan, men efter 9 spelade omgångar så ligger man på kvalplats till div 5. Förlust i premiären mot Edsbruk IF med 1-2, sedan är man obesegrade i 8 matcher (6 segrar, 2 oavgjorda matcher) varav man har hållit "nollan" i sex av dessa matcher.

Sparka Bollen!


Fotbollsinstruktör, senast i Västerviks FF. Nu 2017 byter jag fokus och skall blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar