Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Det gick ju som väntat, nästan.....

Västervik Nu är jakten igång på seriepoäng, och det gick ungefär som väntat och tippat med några undantag.

Tjust IF Dam som jag tippade skulle förlora med klara 0-4, tog istället en säker 5-2 seger. Enligt rapport så var dominansen stor under 90 minuter. Det skall bli kul och intressant att se Tjust IF FF Dam på söndag i derbyt mot Västerviks Damfotboll. har Rolf Landin/Daniel Ringdahl något stort på gång?

Ankarsrums IS Dam som är en av seriefavoriterna i div 3 förlorade hemma mot Mörbylånga GoIF med 0-3, där var ju mitt tips 3-1. Var detta en olycklig start eller? Visserligen hade Mörbylånga ett par spelare som fanns med i den spelartrupp som jag tillsammans med Jenny Wirell och Mikael Krantz hade i Cup kommunal för Smålands FF, flickor födda 1994, för ett antal år sedan. Så visst finns det kvalité i Ölandslaget, men det sägs ju likadant om AIS-laget, så nu gäller det tillbaka till träningsplanen och rätta till det som gick fel tills nästa match.Jag tänkte fortsätta att tippa de övriga kommunlagen som går in i seriespel nu i helgen.

BK Boston - B.O.IF (fredag 21/4 kl 19.00)
Ikväll spelar ett "nytt" spelande B.O.IF premiär mot nya Vimmerbylaget BK Boston. BKB, som är ett spelande konstgräslag som försöker spela med rörelse och fart, kommer att ge B.O.IF stora problem. Hälsningen från Boston är: "- Mot ett sådant lag ska vi ha fördel att spela på konstgräs. Det skall bli vinst. Vi kommer att springa som aldrig förr". På konstgräset kammar tyvärr B.O.IF noll i premiären.
Mitt tips: 4-1

Överums IK - HMIS (Lördag 22/4 kl 13.00)
ÖIK fick sin bortapremiär mot Hebe inställd. Nu är det dags för hemmapremiär på lördag istället. Överum ställs mot ett Bäckseda som många tror kommer att tillhöra serietoppen, fast jag tror att många i vår kommun inte känner till. Bäckseda vann enkelt i premiären med 4-1 mot Fårbo FF, dock på konstgräs i Vetlanda. Nu skall de åka till Överums IP och naturgräs, det blir något helt annat och allt vad det innebär. Överums IK har fått ytterliggare en vecka att träna ihop laget. Kan bli ett kryss.
Mitt tips: 1-2

Gunnebo IF - HMIS (Söndag 23/4 kl 14.00)
Ett Gunnebo som har en betydligt bredare och bättre trupp i år, vilket skall innebära topplacering i år enligt dem själva. De möter ett HMIS som tror att de kommer att stå som seriesegrare i höst. Detta gagnar ju för en toppmatch på Gunnebo IP mellan två topplag, men tror att HMIS är alldeles för bra för GIF tyvärr.
Mitt tips: 0-3

Hjorted/Totebo - Edsbruks IF (Tisdag 25/4 kl 19.00)
Nytt kommunderby, denna gång på Tollevi, Totebo. Här kommer Robin Lundahl & co vinna enkelt, dock tror jag inte det kommer att tillåtas något publikfriande spel men målen kommer att trilla in med jämna mellanrum.
Mitt tips: 0-4

Tyvärr är mina tips denna vecka idel förluster för kommunlagen i sina premiärmatcher, så denna gång hoppas jag att få bidra med mer än att få tillbaka i utdelning. Men eftersom mitt spelkort är kopplat till Gräsroten, Svenska spel som avsätter 50 miljoner till ungdomsidrotten, så kommer en del förhoppningsvis ungdomsidrotten tillhanda.Nu är det bara Hammarsgärde BK som är kvar att starta sin jakt på poäng. De går in i seriespel, fredag 28/4, då de möter Södra Vi IF på hemmaplan. Övriga kommunlag går in i omgång 2 i helgen.

Sparka bollen!

P.S Jag väntar fortfarande på inbjudan, jag lovar att ta med fikabrödet, så kan vi diskutera spelidéns vara eller icke vara och även 110-37-SCO.

 

Hur skall vi träna Gordon?

Västervik I förra inlägget pratade jag om att skapa träningsgrupper över gränserna. Oavsett om vi gör det eller har egen målvaktsträning så krävs det kanske någon form av planering. Antar jag men det avgör ju ni....

Säsongsplanering, veckoplanering eller så kanske det räcker med att vi frågar Kalles/Hannas pappa, han står ju ändå och tittar på varje träning om han kan skjuta några skott på Oskar eller Frida....

Men hur skall man göra ifall man tycker att det behövs?
Givetvis är det som så att det är beroende på vilken nivå man är på, men generellt kan man säga att planering är en väsentlig del av tränaruppdraget oavsett om man är huvudtränare för ett lag eller målvaktstränare. Tränaren har huvudansvaret för att i förväg tänkt igenom vad den kommande veckan eller träningen ska innehålla och vart den skall leda. Det gäller också att hitta varje målvakt på just den nivå som han/hon befinner sig för tillfället. Blir övningarna alltför enkla eller alltför svåra kan motivationen sjunka hos målvakten. Ju mer man lyckas individualisera träningen, desto bättre resultat når målvakten.

Men hur skall man göra? Jo, precis som man gör med ett lag. Någon form av analys/målsättning som ligger till grund för en träningsplanering både på kort och lång sikt eller så har föreningen en egen utbildningsplan att följa. Samtidigt som det är viktigt att också låta målvakten vara med att få påverka sin egen träning (gäller junior- och seniormålvakter).

Säsongsplanering
- Anger inriktning av träningen under olika delar av säsongen.
Månadsplanering
- Anger t.ex. ett tema under träningsperioden.
Veckoplanering
- Beskriver ett moment för respektive träningstillfälle.
Enskilt träningstillfälle
- Planeras i detalj.

Övning
Varje planerad övning ska innehålla:
Syfte - vad vill jag få ut av övningen/vad ska målvakten träna på)
Organisation - (antal målvakter, spelare, mål, koner eller bollar)
Tid - (hur lång tid tar övningen)
Anvisningar - (vem gör vad)
Instruktioner - (Hur målvakten ska agera rent tekniskt i momentet)

Ovanstående behöver man kanske inte göra för de yngsta ungdomslagen eller andra gör det kanske inte heller, utan det gäller nog mer att få möjlighet till målvaktsträning. I dessa fall är det målvakternas grundtekniker som skall tränas och utvecklas. Grundteknikerna är greppteknik, fallteknik, boxteknik som också bör utökas/kompletteras med utkast, utspark, sidledsförflyttning, upphoppsteknik, mottagning, passning mm. det viktigaste är att målvakterna också får separat/individuell träning, precis som vi ger individuella instruktioner till utespelarna.

Men hur gör man ute i föreningarna på olika nivåer? De som svarar på frågorna är Linus Rosholm (målvakt Ljungby iF, div 3 och målvaktsinstruktör i SmFF), Magnus Olsson (Målvaktstränare IFK Värnamo (Superettan) och DFK Smålands FF) samt Mikael Krantz (Målvaktstränare för Vimmerby IF + ett antal ytterliggare föreningar i Småland). Alla tre med stor erfarenhet och kunnande, samt jobbar hårt för målvakter och målvaktsträning i sina regioner.


Linus Rosholm - Ljungby IF

Hur tänker du när du planerar målvaktsträning? Utgår du från månad, vecka eller träningstillfälle.
-Om jag tränar en ungdomsmålvakt som inte haft så mycket målvaktsträning så vill jag nöta in fall och greppteknik med den och lägger därför mycket fokus på det. När jag ser att målvakten behärskar dessa tekniker brukar jag stegra träningen till mer funktionell form och lägga till snabba fötter eller förflyttningar där man sedan får avsluta med fall- och greppteknik för att kunna utföra momenten i mer matchlika rörelser och situationer.

-När det gäller ungdomsmålvakter utgår jag mer från vecka och träningstillfälle vad vi ska träna på och vad jag tycker att de behöver träna på där och då.

-Skulle jag träna en äldre "ungdomsmålvakt som redan behärskar de här teknikerna så tränar vi både på det han/hon redan behärskar men även på saker man måste bli bättre på. Jag tycker att det är viktigt att lägga vikt på både och så även här utgår jag mycket från vecka till vecka och träningstillfälle.

-Om jag hade varit målvaktstränare i ett seniolag där man jobbar nästan dagligen och ofta jobbar med två eller tre målvakter på en träning hade jag gjort en grovplanering för året på vad vi skal lägga fokus på i de olika perioderna, försäsong, matchsäsong och eftersäsong men där jag säkerligen då och då även gått in och kollat vad som varit bra eller mindre bra på matcherna och anpassat en del träning efter det.

Anpassar du målvaktsträningen efter målvaktens nuvarande behov eller på sikt?
- I regel efter deras nuvarande behov men jag vill så klart att det vi tränar på även ska bära frukt på sikt.

Är det skillnad på att träna ungdomsmålvakter eller seniormålvakter?
-Inte så mycket övningsmässigt, jan kan köra i regel ganska likartade övningar med en ungdomsmålvakt som med en seniormålvakt. Skillnaden är den att med en ungdomsmålvakt får man i regel gå in och instruera de olika momenten mer än hos en seniormålvakt även om det förekommer att man gör det där också.

Magnus Olsson - IFK Värnamo

Hur tänker du när du planerar målvaktsträning? Utgår du från månad, vecka eller träningstillfälle.
-Vi gör en grovplanering över hela året, som baseras på en målsättning som vi sätter hur vi skall förstärka/förbättra vårt målvaktsspel över tid. Sedan gör vi en självskattning/analys var 14:e dag.

Senior?
-Planerar vi vecka efter vecka. Tungt fysiskt i början av veckan, sedan lättare det mot slutet av veckan och ju närmare vi kommer nästkommande match. Givetvis en del förbättringssaker från föregående match men mer taktiskt baserat på kommande motståndare. Exempelvis som när vi skulle möte Dalkurd, så visste vi att det skulle bli avslut centralt och då var det fokus på det.

Yngre, Tipselit, 14-19år?
-Här jobbar vi med individuella utbildningsplaner och jobbar på sikt. Givetvis analyserar vi matcherna och vad som bör försärkas/förbättras, men tonvikten ligger på utbildning över tid. Mycket rädda bollar och starta anfall.

Yngre?
-Mycket isolerat, tekniskt. Lära sig grunderna i målvaktsspel. Lätta pass och mycket med fötterna. Ibland även att lösa problemen själv, få ett beslutstagande genom matchlika situationer utan styrning.

-Vi jobbar mycket med reaktionsplatta, få ta sena beslut, samt med PAL-plattor.Mikael Krantz - Vimmerby IF

Hur tänker du när du planerar målvaktssträning, utgår du från månad, vecka eller träningstillfälle? Eller från målvaktens behov (nuvarande/på sikt)?
-Det är varierande. Dels beroende på vilken period på säsongen det är. Eller om det är seniormålvakter eller ungdomsmålvakter. Generellt så kan man säga att är det försäsong så planerar jag ca 1-1,5 månad framåt. Är det tävlingssäsong, så är det vecka för vecka, lite beroende hur matcherna varit och kanske också kommande motståndare.

-Mycket handlar om positionering, hur vi står, var i målet vi står. Dessa övningar genomförs både praktiskt och teoretiskt. Även om man har en plan, så gäller det att känna av vilken status målvakterna har, att vara flexibel, men även att låta målvakterna få vara med och bestämma innehållet och hur övningarna genomförs.

-Med ungdomar är det mycket träning med grunderna, tekniken med grepp, med fall och att jobba framåt. Det är viktigt att försöka varva grundträningen med roliga och glädjespridande övningar.

Avslutningsvis bjuder Linus, Magnus och Mikael på några enklare träningsprogram för målvakter i åldern 12-14 år, tidsåtgång 45-60 min. Dessa program kan givetvis praktiseras av även junior- och seniormålvakter.Det är svårt att visa dessa träningsprogram i fullskala, så om ni är intresserade av att få programmen så skicka ett mail till thomas.kongstad@telia.com, så lovar jag att skicka träningsprogrammen omgående. Det vore kul om ni samtidigt berättade hur ni bedriver målvaktsträning idag. Hoppas på många mail från kommunens målvaktstränare till små som stora målvakter.

Ge målvakterna den uppmärksamhet som de förtjänar och skall/vill ha.

 


Sparka Bollen!......så räddar Gordon.

Greppet direkt.....

Västervik Världens sämsta försvar hade han troligtvis framför sig. I varje match kom motståndarna i minst 20 frilägen. Gordon var i det ena hörnet - men i nästa ruta hade han klistrat bollen vid stolproten. 

Serien hette Greppet direkt och handlade om målvaktsfantomen Gordon Stewart som spelade i Tynefield City. Serien fanns i Buster på 80-talet. Det är väl detta man drömmer om som målvakt,

men gränsen mellan himmel och helvete är hårfin.... Räddar du är du hjälte, men gör du misstag syns det väldigt tydligt.

Eller så blir det som för Marko Johansson, Trelleborgs FF, i hemmamatchen mot Helsingborgs IF i måndags kväll.  I den 50:e minuten stod Marko Johansson för en stor målvaktstavla när han släppte frisparken från Darijan Bojanic - i tron om att den skulle gå ut. Men bollen gick istället i mål. Rubriken blev "Målvaktstavla kostade Trelleborg segern i derbyt".En fotbollsmålvakts uppgift är att förhindra att motståndarna gör mål genom att se till att bollen aldrig kommer in i det egna lagets mål. Målvakten är den enda spelare i laget som får ta bollen med händerna.

Hur svårt kan det vara? Det är väl bara att göra sig stor och vara i vägen för bollen, eller vad säger du Mikael Krantz, målvaktsikon-/tränare i Vimmerby och även verksam i Västerviksregionen med jämna tillfällen.

Vem är regionens bästa målvakt?
Mikael Krantz har svaret: Nick Rydholm, Vimmerby IF, moderklubb Västerviks FF
-Han är vetgirig och vill utveckla målvaktsspelet och sig själv hela tiden. Enormt noggrann både inför match men också inför varje träning. Han avverkar inte bara träningarna utan han vill utvecklas vid varje övning/träning. Fysiskt har jag inte tränat någon med bättre fysik. Ett stort mod. Mycket bra teknik och bra fötter/tillslag. Dessutom en positiv ledare och regionens, kanske en av smålands bästa målvakter, säger Mikael Krantz on Nick Rydholm.


Vem vet, kanske får vi se Nick i VFFs tröja snart.

Hur ser framtidens målvakt ut?
- Om man frångår det tekniska som grepp, som är det absolut viktigaste tillsammans med spelförståelsen och positioneringssäkerhet så: Modig, beslutstrygg och ännu mera spelande, säger Mikael Krantz.

När vi tränar ger vi våra spelare ute på planen instruktioner om hur de skall orientera sig på planen, fotställning, passningsteknik, passnings- och löpvägar och mycker mer både individuellt och kollektivt. Givetvis gäller detta även målvakterna som också har fokusområden både i försvars- och anfallsspel.

När en målvakt agerar, har tekniken stor inverkan på ingripandet. teknik är lika med förmågan att utföra en uppgift så enkelt och effektivt som möjligt, alltså ta eller rädda bollen. Målvaktens grundtekniker är greppteknik, sidoledsförflyttning, fallteknik, boxteknik, upphoppsteknik, mottagning, passning, utkast och utspark. Alla utgår från moment i målvaktens försvars- eller anfallsspel. Det är mycket som man skall behärska som målvakt och precis som utespelarna behöver man individuell träning, men tyvärr är deras individuella träning väldigt åsidodatt.
Hur många lag i kommunen har separat målvaktsträning?

Hur skall vi göra?
Skapa målvaktsgrupper och träna över gränserna givetvis. 2016 provade vi i VFF, när Björn Söderström värvades från Tjust IF och skulle tillsammans med Albin Liffner utveckla och utmana varandra till att bli bättre målvakter tillsammans med Per Jonsson som målvaktstränare. Flera av kommunens andra målvakter tillfrågades om de ville vara med och träna. målvakterna ville, men stoppades av tränare och klubbledare, varför? Jo, man antog att VFF ville värva målvakterna, men det var ju inte anledningen. Vi hade ju kommunens två bästa målvakter redan, vi ville ha flyt i målvaktsträningen och utveckla målvakterna tillsammans.

Hur kan det se ut på en träning?
Man tränar anfallsspel där målvakten står och skall stoppa anfall med 5 anfallare (ensam). Inte mycket till träning för målvakten, kanske har man bara en målvakt. Om man istället började med ett "fake anfall" där målvakten får plocka ner bollen för att sedan starta ett anfallsspel som avslutas på andra sidan med målvakt nummer två som får hjälp av två försvarare så hade övningen blivit bra för både utespelare och målvakt. Detta är en vanlig företeelse på en fotbollsträning, jag drev själv en sådan övning i veckan och jag hade tillgång till tre målvakter....

Svårt att hitta målvaktstränare
Jag tror fortfarande på att ha gemensam målvaktsträning. Vid några tillfällen under våren 2016 besökte Linus Rosholm, tillvardags målvakt i Ljungby IF (div 3) och även målvaktsinstruktör inom Smålands FF, Västervik och genomförde träningspass med VFFs herr- och damlagsmålvakter. han såg samma problematik i Ljungbyregionen. Linus drog igång målvaktsträning för klubbarna i Ljungbys närområde.

-Målvaktsträning är eftersatt i många av kommunens lag därför drog jag igång ett sätt att erbjuda träning enbart för målvakter, berättar Linus Rosholm och fortsätter:
-Vi träffades  tio gånger och tränade tillsammans. Förutom att hålla i de tio träningstillfällena, åkte han runt till målvakterna som hade deltagit i träningarna och tittade på deras agerande under ett matchtillfälle.
-Då kunde jag ge dem feedback direkt och dessutom få en uppfattning om hur de är som målvakter. 

Detta är något för kommunklubbarna att ta efter, ta hjälp av Per Jonsson eller Mikael Krantz, eller vad säger Västerviks FF, IFK Västervik och Edsbruks IF?

Hur är det på ungdomsnivå?
Hur skall vi få ungdomsspelare att vilja bli en ny "Gordon Stewart"?
Är det svårt att få igång målvaktsträning på seniornivå, så är det lika svårt om inte svårare på ungdomsnivå för där är det oftast föräldrartränare. Här kommer man inte i kontakt med kontinuerlig målvaktsträning förräns oftast i äldre ungdomsår.

Jag ställde två frågor till Linus Rosholm, målvakt/målvaktsinstruktör.
1. Vad är den vanligaste frågan betr målvaktsträning?
-Den frågan jag oftast får när jag är ute och håller i målvaktsträning är, "Hur får jag min målvakt att slänga sig?" Och när jag reflekterar över frågan så tror jag att många börjar i fel ände, där man istället för att börja i isolerad form och nöta in fall och greppteknik börjar med detta i funktionell form istället. När då den som är målvakt inte känner att han/hon behärskar det hela så blir man också rädd för att utföra det.

-När jag ska nöta in fallteknik med de målvakter jag tränar brukar jag ta det i tre steg och nöta in falltekniken på så sätt. Målvaktstränare skjuter eller rullar då bollar vid sidan om målvakten som utför fallen från

1. Knästående position
2. Huksittande position
3. Stående position

-På så sätt stegrar man svårighetsgraden för målvakten och kan ta det steg för steg.

2. Vad skall man tänka på med pojkar/flickor mellan 8-12 årsom inte har någon målvaktstränare utan "bara" föräldrartränare som kanske varit spelare själva men inte som målvakt eller spelat fotboll alls?
-I denna ålder är det viktigt att man får rätt instruktioner så att man utför de tekniska bitarna på rätt sätt. därför tycker jag att det är viktigt att den som skall hålla i träningen genomgår någon form av utbildning, både de utbildningar som man kan gå i Svenska Fotbollsförbundets regi, men även kolla med de junior- eller seniormålvakter klubben harom dom kan komma och hålla i någon målvaktsträning för barnen för att få tips och idéer från dem för att på så sätt kunna ge bra träning.

Slutsatsen är att tränarna bör se till att de får gå någon form av utbildning. Vill man inte åka iväg så kan säkert föreningarna arrangera utbildning på hemmaplan med hjälp av exempelvis Smålands FF och SISU eller bjuda in målvaktsinstruktörer, såsom Per Jonsson och Mikael Krantz. Så har bland annat Västerviks Damfotboll och Tjust IF FF gjort vid flertalet tillfällen, då man inte har egen målvaktstränare.

Tjust IF har också de senaste åren arrangerat målvaktsskola, senast var det i somras då de hade ett två-dagarsläger (3-4/7) i Odensvi med Mikael Krantz, tillsammans med Oskar hansson och Amir Hussein Rezai som instruktörer.Återigen, 
varför inte skapa en eller flera träningsgrupper för pojk- och flickmålvakter i kommunen, kanske också tillsammans med seniormålvakter. Erbjud ett antal träningstillfällen under en säsong. Björn Söderström, Albin Liffner, Morgan Nyberg och Robert Hagelin som är stora målvaktsprofiler och förebilder i kommunen, dessa fyra vore perfekta för uppgiften, givetvis med uppbackning från kommunklubbarna.

Grupp 1 - Nybörjargrupp från ca 8-11 år 
Här tränar man mycket grundläggande teknik och koordination

Grupp 2 - Ungdomsgrupp från ca 12-14 år
Här tränar man teknik, försvarsspel och anfallsspel

Grupp 3 - Seniormålvakter
Här tränar även en del ungdomsmålvakter

Vad säger ni, Björn, Albin, Morgan och Robert. Detta ställer ni väl upp på 2018?

Jag vill se Gordon Stewart i verkligheten!

Sparka Bollen!

 

Maxlöpningar i klassiska Adidas Copa Mundial

Västervik Fotboll är en härlig sport som berör, både som spelare, ledare och publik. Det fick man uppleva på Bökensved i tisdags, om man tittade på matchen mellan Västerviks FF och Gullringen GoIF. Spelare/ledare som skällde på domarteamet, lagens spelare skällde på varandra, spelare och publik som diskuterade domslut, och färgen på korten, med varandra under matchen. Men kortfattat går det ut på att göra mål och förhindra motståndarna att göra mål. Dock krävs det så mycket mer än det. Ett tänkt spelsätt och ett kollektivt fungerande lag samtidigt som det krävs stora mängder löpning, kanske mer än vad man tror.

När man tittar på hur långt en fotbollsspelare springer på en match så är det lite olika beroende på vilken position man tittar på. Men analyser av manliga/kvinnliga elitfotbollspelare visar att de springer ca 9-14 km per match (0,5-3,0 procent av tiden är med boll), med ett genomsnitt på 10,8 kilometer.

I undersökningar kan man se att en spelares rörelsemönster ser ut enligt följande:
Stående: ca 20 procent (av matchtiden)
Gång: 35 procent
Baklänges: 3-4 procent
Jogging: 15 procent
Lätt löpning: 15 procent
Ryck/snabb löpning/halvsnabb löpning: 5 procent
De flesta högexplosiva fotbollsaktioner varar i endast 2-3 sekunder. Få, väldigt få löpningar är upp emot 40 meter.

Längden på hur långt en spelare springer skiljer sig inte väsentligt om man jämför elitspelare med spelare i lägre divisioner. Den stora skillnaden ligger i typen av löpningar, hur stor andel av löpningen sker i riktigt högt tempo. Ju högre upp i seriesystemet desto mer intervalliknande löpmönster är det, medans längre ned i divisionerna handlar det mer om jämn jogg hela tiden.

Elitfotbollen blir mer och mer högintensiv. En toppspelare gör ungefär 40 maxlöpningar under en match, det finns spelare som nått upp i 100 maxlöpningar under en och samma CL-match. För spelaren gäller det att återhämta sig snabbt och sedan kunna gå för fullt igen. Hur många maxlöpningar gjorde exempelvis VFF:s spelare i tisdags kväll i sin segermatch mot Gullringen GoIF?

Oftast hävdar man att den position som kräver bäst fotbollskondition är den centrala mittfältaren, eftersom de verkar vara de spelare som är mest i bollens centrum. I dagens fotboll är det en annan position som det pratas mycket om, och det är ytterbackarna. Många lag spelar med att yttermittfältarna går långt in i planen i spelyta 2 (framför motståndarnas backlinje). Då finns en stor yta som ytterbackarna måste täcka upp genom att springa upp och ned längs planen under 90 minuter. Titta exempelvis på Anton Tinnerholm (Malmö FF) och Felix Beijmo (Djurgårdens IF) hur många repetitioner (löpningar) de gör per match i allsvenskan.

Får vi se IFKs ytterbackar, Meril Pindo och Mattias Fransson, mot Horn/Hycklinge IF och AIS ytterbackar, Jesper Skälhammar och Andreas Söderlund, mot Målilla GoIF ikväll (fredag) storma fram på kanterna?

Det handlar givetvis inte bara om maxlöpningar, utan lika mycket om spelförståelse och förmågan att göra det rätta både kollektivt som individuellt. men det hänger givetvis ihop, de lag som har bäst uthållighet på lägre serienivå tenderar att lyckas bäst.

Hur långt springer fotbollsdomaren?
Fotbollsdomare springer faktiskt längre än spelarna, ca 5-10% längre. Dock så springer de baklänges nästan 20% av matchen, eller nästan 3km!
Stämmer det, Torbjörn Iserstål?

Hur skall vi träna upp fotbollskonditionen, för att orka fler maxlöpningar?
Skall vi springa 15 km i skogen eller vad gör vi? nej, idag rekommenderas intermittent träning, det vill säga intervaller. Det bästa sättet att bygga upp fotbollskonditionen är att spela mycket fotboll och arbeta på liknande sätt som spelare gör i match. Den återkommande faktorn är träningstillfällen.

I grunden handlar det om att syftet med alla övningar bör vara så matchlika som möjligt för att spelare/lag ska: 1) få bättre kvalitet i sina fotbollsaktioner, 2) Kunna göra fler aktioner (kvantitet), 3) Kunna bibehålla mer kvantitet matchen igenom, 4) Bibehålla bra aktioner.

Jag har i ett antal inlägg skrivit att om vi skall bli bättre som lag och spelare så måste vi ha en hög träningsnärvaro på de antal träningstillfällen som respektive klubb har i veckan, samt att vi måste hota mer i djupled med fler spelare. Det man vill se är ett lag som har ett effektivt presspel (spelarnas positionering/kortare löpsträckor), många maxlöpningar (hot i djupled) och vinna boll tidigt. bollen skall byta ägare snabbt och boxen ska överbelastas. Men tyvärr, ganska ofta på lokal nivå, så både hör man spelare/ledare och läser om att träningsnärvaron inte är den bästa i vissa perioder.

Så här kommer ett tips som kanske hjälper - Köp rätt fotbollsskor
har hittat en skoguide, som talar om vilka skor som passar/rekommenderas till respektive position. Är detta framgångsnyckeln? 
Köp rätt fotbollsskor, slipp träna, bli bäst och som lag vinn serien.

Är ni på hugget INTERSPORT Västervik och Sportringen Gamleby inför detta försäljningstips? Målvakt

Det viktigaste för en målvakt är att skorna har bra grepp i underlaget, är komfortabla och har en ovandel som är optimal för långa utsparkar. Det är sällan en målvakt springer lika mycket som andra spelare, så vikten har egentligen ingen stor betydelse. Tips: Nike magista Obra/Opus, Nike Tiempo Legend 6.

Ytterback
En modern ytterback har både offensiva och defensiva färdigheter. det innebär också att det finns ett stort spektrum av fotbollskor att välja mellan. Det finns skor som fokuserar på spelets offensiva aspekter, och det finns skor som är mer anpassade för defensivt spel. Som sagt, så handlar det om att hitta en sko som passar din fot och spelstil bäst. Tips: New Balance Visaro, Adidas Ace 16 Primeknit

Mittback
Som mittback ska du både se till att laget håller tätt bakåt, men även vara den som sätter igång anfallen. Du behöver en sko som är komfortabel och skyddande samtidigt som du får känslan av kontroll som du behöver när du skall slå precisa passningar till mittfältet. Tips: Nike Tiempo Legend 6, Adidas ACe 16 Primeknit.

Central mittfältare
Är du mittfältare? Ja, då är det med största sannolikhet du som dirigerar och styr spelet. Skorna du har på fötterna bör därför ge dig de bästa förutsättningarna för detta. En sko med bollkontroll, stabilitet och komfort i fokus är därför något du bör kika närmare på. Tips: Nike Magista Obra/Opus, Puma evoPOWER.

Yttermittfältare/Kantspelare
Yttermittfältare är ofta explosiva och har fin teknik. Därför krävs en sko som gör dig snabbare och som ger dig en tät bollkontakt. Lättvikt och tunn ovandel är två viktiga punkter för dina nya fotbollsskor om du är kantspelare. Tips: Nike Mercurial Vapor/Superfly, Hypervenom Phinish/Phantom II.

Anfallare
De giftigaste anfallarna vet alltid vart de har målet, oavsett vart på planen de befinner sig. Därför bör skorna ha en ren och stor träffyta, bra stabilitet, främja en tät bollkontakt samt ge dig ett aggressivt grepp i underlaget. Allt som behövs för att sätta din motståndare ur spel. Tips: Adidas X15, Nike Mercurial Vapor/Superfly, Puma evoSPEED SL.Men vad är det för fel på ett par klassiska Adidas Copa Mundial?
kanske var det därför som jag bara spelade div 3 som bäst....

Sparka Bollen!

 


 

37 av 42 avslut i straffområdet

Höllviken Förra inlägget handlade bland annat om Malmö FF och en statistikundersökning från 2016 om hur de gjorde mål. Nu på semestern har jag tillbringat ett par veckor i Höllviken. Jag har då haft möjligheten att se Malmö FF på Swedbank stadion vid två tillfällen.

Malmö FF - Sirius IK 3-3
Avslut totalt: 21-8
Avslut på mål: 11-5

1-0: Mathias Svanberg inspel från vänsterkanten, nick mot första stolpen.
Distinkt, snyggt.
2-0: Lewicki, Eikrem, Berget kombinationsspel centralt, avslut från straffpunkten av Berget.
3-1: Kombinationsspelvid kortlinjen i straffområdet mellan Vindheim och Sarfo, där Kingsley Sarfo avslutar vid hörnet av målområdet.

Även två av Sirius mål gjordes i straffområdet, det tredje på frispark strax utanför straffområdet av Jesper Arvidsson.

Malmö FF - Jönköping Södra 2-0
Avslut totalt: 21-3
Avslut på mål: 13-2

1-0: Anders Christiansen blockar försvarsrensning och kommer till friläge vid straffpunkten. Distinkt, välplacerat.
2-0: Frispark strax utanför straffområdet av Magnus Wolf Eikrem

Stämmer undersökningen fortfarande?
Ja, det gör den. I matchen mot Jönköping Södra var tre av avsluten utanför straffområdet, varav Magnus Wolf Eikrems fantastiska frispark till 2-0 var ett av dem, annars var alla avslut från central plats i boxen antingen via inspel från kanten eller via instick alternativt kombinationsspel centralt och likadant såg det ut i den tidigare matchen mot Sirius.

 

-Det handlar om att göra mål och vara på rätt plats i straffområdet och det kändes som jag var idag, sa Jo-Inge Berget efter Siriusmatchen.

Plockar man ner ovanstående till lokal nivå så kan man konstatera att ju högre upp i serierna man spelar desto viktigare och nödvändigare blit det för lagen att hitta egna kollektiva anfallsmönster för att komma till avslut - att ha en idé vart man vill avsluta.

Är man ett lag som är duktiga på att komma runt på kanterna, vad gör man då när man kommer ner på kortlinjen? Vilken yta skall man hitta för avslut? Jobbar man med tidiga inlägg från yttermittfältare, vilken yta skall man hitta isåfall? Inspel från kant/kortlinje - vilka ytor skall forwards tima sina löpningar till? hur får vi bort motståndarförsvarna från våra avslutningsytor? 

Vill man ha bollen centralt framför motståndarnas backlinje, hur avslutar man iså fall? Centralt - instick var, vilka kombinationer runt straffområdet, egen förmåga att dribbla, avslutningsteknik fötter/huvud.

Oavsett hur man vill avsluta måste laget träna på tänkta situationer. Det räcker inte bara med att prata om det i omklädningsrummet. Laget måste konsekvent jobba med sin matchplan/idé och inte som spelare hitta på egna agendor. Då ser det ut som man inte har något anfallsspel eftersom den ena spelaren inte vet vad den andra tänker göra, utan man får förlita sig på en individuella aktioner.

Hur kan jag som tränare hjälpa forwards att bli bättre under träning,
förutom att planera övningar som är specifika för forwards i matchlika situationer.
- Placera dig som tränare nära forwards så att du kan ge instruktioner.
- Visa/instruera olika avslutningstekniker 
- Uppmana forwards att under match/träning att ha kontroll på var motståndarnas backlinje befinner sig, speciellt strax före eventuella djupledslöpningar.
- Fråga även passningsläggaren hur denne uppfattar forwardens agerande/löpning och hur forwarden borde ha agerat.

Målet med övningarna ska vara att ge forwards ett urval av verktyg att använda i matchsituationer. Oavsett vilken nivå man spelar på idag så görs 9 av 10 mål innanför straffområdet.

Nu är det snart dags för mig att byta ut åskådarplatsen mot träningsplanen för att utveckla mitt eget tränarskap tillsammans med mina nya kollegor Mikael Persson och Freddy Melzén, i Högsby IK, och förhoppningsvis kunna bidra med erfarenhet och kunskap till det kollektiva och individuella spelet för laget. Lagets målskytt hittills under säsongen heter Ike Fofanah (10 mål) och kanske också Victor Ivarsson (ny från IFK Oskarshamn inför höstsäsongen och 12 mål för IFKO under våren i div 5). Laget har ett snitt på 2,33 mål/match (28 mål på 12 matcher).


Vi får se vad jag kan bidra med i det offensiva spelet, jag gjorde ju i alla fall 128 mål på 51 matcher, för 40 år sedan....

Sparka Bollen! Målskytten: "-Jag älskar att göra mål"

Höllviken -Jag har alltid älskat att vara med och avgöra framför mål. Jag förstod nog inte direkt att det var det jag var bra på utan det kom väldigt spontant och naturligt i spelet. Men det är som allt man vill vara bra på, det måste man träna på. Jag försöker alltid slipa på tillslag och precision under mina fotbollspass. Ju oftare jag gör det, desto mer naturligt blir det då jag får lägena på match, svarar Sveriges bästa målskytt på damsidan, Lotta Schelin, på frågan om målsinne är något man tränar på eller finns det bara där.


Men det måste inte vara målskytten som avgör matchen. Ett lag kan vinna en match eller en serie utan att ha tillgång till en sådan spelartyp, men att ha en målskytt/skyttekung skapar bättre förutsättningar för laget.

Hur ser det ut bland våra kommunlag? Finns det några skyttekungar/-drottningar? Behöver lagen någon specifik målgörare? Självklart vill alla lag ha en målskytt som gör 15-20 mål per säsong, då vet man att man har spelare som kan ge lagen utdelning även om det kollektiva spelet inte fungerar. Visst vore det spännande att se en forward som verkar kunna göra mål när han/hon vill. En forward som påfallande ofta är på rätt plats i straffområdet och som är säker i avslutningarna. En spelare som får det svåra att se enkelt ut - en målskytt.

Ju högre upp i seriesystemen man spelar, ju större krav ställer det på de individuella spelarna och deras egenskaper att göra mål, eftersom kvalitén på motståndarna blir allt bättre. Efter en spelad vårsäsong ser målskyttet ut i kommunlagen så här

Skytteligan i kommunen
18 mål  Johannes Berg, Edsbruks IF  
14 mål  Jesper Carlsson, Ankarsrums IS        
11 mål  Oscar Ring, IFK Västervik                 
10 mål  Felicia Arvidsson, Ankarsrums IS       
  8 mål  Johan Johansson, Gunnebo IF             
  8 mål  Pontus Petersson, Hjorted/Totebo        
  7 mål  Ergest Fasko, Tjust IF FF                   
  7 mål  Magnus Karlsson, Överums IK           
  6 mål  Josefine Gustavsson, Tjust IF FF        
  6 mål  Daniel Fristedt, Västerviks FF            
  5 mål  Vilma Winqvist, Västerviks Dam         
  5 mål  Ebba Mäller, Västerviks Dam              
  4 mål  Anton Johansson, BOIF                     
  4 mål  Josef Hanife, BOIF                            
  2 mål  Oscar Strömbäck, Hammarsgärde BK 
  2 mål  Thor Svensson, Hammarsgärde BK    

Vad är en målskytt?
Hur definierar några av våra kommunlags förnärvarande bästa målskyttar i sina respektive lag ordet målskytt? Det får vi svar på här. Den största och tydligaste gemensamma nämnaren som spelarna tycker är att en målskytt är på rätt plats i rätt tid, men det är lättare sagt en gjort.


Felicia Arvidsson, Ankarsrums IS
-En spelare som är på rätt plats vid rätt tillfälle, som är snabb och har självfötroende att hålla i bollen/och skjuta själv när han/hon får bollen.

Ergest Fasko, Tjust IF FF
-En spelare som ät på rätt position, teknisk, bra skott, bra 1 mot 1 och får hjälp av hela laget.

Johan Johansson, Gunnebo IF
-En målskytt är distinkt i sin avslut, på rätt plats i rätt tid och kylig.

Pontus Petersson, Hjorted/Totebo
-En målskytt är en spelare som är på rätt plats vid rätt tillfälle inne i boxen.

Vilma Winqvist, Västerviks Dam
-En målskytt är någon som bara ser mål och från olika vinklar försöker sätta bollen i nätet, lite egoistisk som helst avslutar själv och jublar när bollen går in för att låta självfötroendet höjas och målkalaset fortsätta. En målskytt är också modig som vågar utmana eller vågar trycka på framför mål och få fram en kroppsdel mot bollen vid inlägg eller hörna.

Josefine Gustavsson, Tjust IF FF
-Bra spelförståelse, självförtroende och vara på rätt plats när tillfälle ges.

Jesper Carlsson, Ankarsrums IS 
-En spelare som alltid är på rätt plats när målchanserna dyker upp.

Jag tror att man kan hitta ett antal gemensamma drag hos de "stora" målskyttarna. De gemensamma nämnarna är att vara på rätt plats i rätt tid, vilket handlar om att kunna läsa spelet, ett stort ego, en stor verktygslåda med avslutningstekniker och vana att avsluta. Mål brukar komma till följd av hur man spelar, vilket spelsätt man använder. Visst är det forwards som är mest frekventa som målskyttar, men målskyttet sprids på flera fötter, yttermittfältare som skär in från kanterna, centrala mittfältare från distans, mittbackar som går upp på fasta situationer.

Stort ego - Tron på den egna förmågan är en av de viktigaste egenskaperna för att bli den där spelaren som gör 20 mål per säsong i en stor liga eller i en distriktsserie.

På rätt plats - Naturligtvis har duktiga anfallsspelare även bra speluppfattning. Den är inte identisk med den strategiska mittfältarens eller den smarta spelfördelarens men är likväl ett starkt, välutvecklat spelsinne. Målskyttarna är på rätt plats varje gång. Många av dem gör enkla mål och uttrycket "där skulle ju min mormor ha gjort mål" kanske kan stämma om mormor orkar göra den löpningen 30 gånger på en match. En duktig anfallare är konsekvent i sina löpningar eftersom han/hon vet att han/hon ofta gör mål från vissa bestämda positioner i straffområdet. Han/hon kanske inte lyckas i löpning 20 eller ens i löpning 29, men till slut får han/hon det där läget.

Stor verktygslåda - Ha bra avslutningsteknik. Att kunna skjuta, rent och placerat. Kunna chippa i rätt läge, vara bra på huvudet, behärska volleyskott, mm. Detta gäller givetvis båda fötterna.

Vana att avsluta - Anfallare tränar mycket på avslut. De gör att de alltid vet var stolpar och ribba finns och är vana att få ett öppet läge i straffområdet. I slutändan handlar mycket också om en självklar teknik och att han/hon lyckas avsluta när chansen kommer. Den första touchen på bollen är helt avgörande. De som lyckas med den nio gånger av tio gör också mål oftast.Zlatan Ibrahimovic är om man frågar kommunens målskyttar Sveriges bästa målskytt. Han är fysiskt kraftfull, väldigt teknisk, kan dribbla och är storvuxen med bra huvudspel. Zlatan gjorde mål med högerfoten, vänsterfoten och med huvudet. Han gjorde mål innanför straffområdet, utanför straffområdet, på frispark/straff och i öppet spel. Han hade alla egenskaper en anfallare kan ha för att göra mål eller ställa till problem för motståndaren. Vi får väl se om Zlatan kommer tillbaka till världsfotbollen under 2017.

Kan man hjälpa spelarna att bli bättre målskyttar?

I en undersökning från förra året gjord på svenska mästarna Malmö FF, tittade man på 18 tävlingsmatcher (40 gjorda mål) för att hitta trender hur MFF gjorde sina mål.

1. 39/40 mål innanför straffområdet

2. Fasta situationer 13/40 mål

3. Ungefärligt hur målen har tillkommit
Hörna: 9
Inlägg:7
Hög bollvinst: 6
Kontring: 5
Långboll: 5
Djupledsboll/instick: 4
Straff: 3
Frispark: 1

4. Mål per position
Anfallare: 26
Mittfältare: 11
Försvarare: 1

MFFs statistik skulle mycket väl kunna vara statistik från någon av våra kommunklubbar, och med hjälp av sådan statistik kan vi hjälpa lagets målskyttar att vara "på rätt plats vid rätt tillfälle", samt vilka avslutningstekniker som man skall förstärka/förbättra.

Att målskyttet sprids på flera fötter och olika positioner i lagen, det märks ju när man tittar på mål per position. Lagets spelsätt styr hur lagen kommer till avslut, spelsättet tillsammans med spelarnas spetsegenskaper är de bidragande orsakerna till spelarnas målgörande.


Hur ser ett typiskt...

..Vilma-mål ut?
-Många har jag egentligen bara lagt in bollen på ett uppspel, eller inlägg. Kanske hämtat bollen från mittplanen sen tillsammans med medspelare spelat oss närmare mål och jag råkar vara den som tar avsluten inne i boxen.

..Josefine-mål ut?
-Friläge

..Jesper-mål ut?
-Det är varierande. Inlägg, djupledsbollar och inspel i boxen. De flesta med högerfoten och några med huvudet.

..Johan-mål ut?
-Straff, jag har gjort alla mina 8 mål på straff.

..Felicia-mål ut?
-Jag gör mina mål på lite olika sätt, bland annat genom inlägg från mina lagkamrater, men det vanligaste sättet är nog att jag springer ifrån backarna och hamnar ensam med målvakten.

..Pontus-mål?
-Det har varit allt möjligt i år. Skott utifrån, skott i boxen och sen en del nickmål.

..Ergest-mål ut?
-kommer in i straffområdet genom att dribbla 2-3 spelare utanför och/eller i straffområdet och skjuter.

Går det att träna på att bli en bättre målskytt?

Vad säger målskyttarna.
Kan jag träna på att göra mål och bli en ännu bättre målskytt?

Vilma Winqvist
-Man kan självklart träna på att göra mål, jag anser att för att bli en bättre målskytt måste man gå in för det på träning, gå in för att sätta bollen i mål och våga utmana. I alla fall jag som forward tänker mycket så. Det kan även vara så om jag var mittfältare då kanske jag mer ville träna på skott utifrån eller precision, vilket man alltid kan nöta oavsett position. Men först och främst vilja göra mål på träning.

Johan Johanson
-Ja, jag tycker att man kan träna sig till att bli en målskytt. Man måste lära sig att ta rätt löpningar och ha det självfötroendet som krävs framför mål. Man måste även lära sig att hitta rätt timing, t ex direktskott eller vid inlägg.

Josefine Gustavsson
-Ja, med anfallsövningar och skottövningar

Jesper Carlsson
-Jag tycker att man kan träna på att bli en bättre målskytt. Ett bra sätt är att stanna kvar efter träningar och nöta avslut. Nöta från alla olika vinklar.

Felicia Arvidsson
-Visst kan man träna på att göra mål genom att ex träna på fasta situationer eller anfalla en och en mot målvakt. Men jag tycker ändå inte att det blir samma sak, eftersom det blir ett helt annat läge när man exempelvis hamnar ensam med målvakten på en match än på träning. Man blir stressad på ett helt annat vis under match, vilket ibland kan leda till att man gör väldigt konstiga/dåliga avslut.

Pontus Petersson
-Ja, det är väl mestadels att träna anfallsspel/avslut. Man missar givetvis en del men det är bara att köra på och sikta på att sätta nästa. Få kvalité på övningar och få det så matchlikt som möjligt.

Ergest Fasko 
-Träna på massa skott, kondition för att orka springa 30-40m, dribbla och skjuta rätt.

Självklart går det att med träning bli en bättre målskytt. Det gäller att träna positionsanpassat (den position man spelar på) både individuellt och kollektivt, gärna mot motståndare. Ju oftare man hamnar i tänkta matchsituationer, ju mer naturligt blir det då man får lägena i match. Man bör dock också träna isolerat med olika avslutningstekniker. Det jag tror att många lag i kommunen behöver göra - är att träna mer avslut innanför straffområdet. Statistiken från Malmö FF visar ju tydligt att det är där de allra flesta målen kommer ifrån och jag tror att det är så även på kommunlagsnivå. Men glöm inte att träna på era spetskvalitéer för det är dessa egenskaper som skiljer er från mängden.

Sparka Bollen!

Fotbollsinstruktör, senast i Västerviks FF. Nu 2017 byter jag fokus och skall blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar