Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Det gick ju som väntat, nästan.....

Västervik Nu är jakten igång på seriepoäng, och det gick ungefär som väntat och tippat med några undantag.

Tjust IF Dam som jag tippade skulle förlora med klara 0-4, tog istället en säker 5-2 seger. Enligt rapport så var dominansen stor under 90 minuter. Det skall bli kul och intressant att se Tjust IF FF Dam på söndag i derbyt mot Västerviks Damfotboll. har Rolf Landin/Daniel Ringdahl något stort på gång?

Ankarsrums IS Dam som är en av seriefavoriterna i div 3 förlorade hemma mot Mörbylånga GoIF med 0-3, där var ju mitt tips 3-1. Var detta en olycklig start eller? Visserligen hade Mörbylånga ett par spelare som fanns med i den spelartrupp som jag tillsammans med Jenny Wirell och Mikael Krantz hade i Cup kommunal för Smålands FF, flickor födda 1994, för ett antal år sedan. Så visst finns det kvalité i Ölandslaget, men det sägs ju likadant om AIS-laget, så nu gäller det tillbaka till träningsplanen och rätta till det som gick fel tills nästa match.Jag tänkte fortsätta att tippa de övriga kommunlagen som går in i seriespel nu i helgen.

BK Boston - B.O.IF (fredag 21/4 kl 19.00)
Ikväll spelar ett "nytt" spelande B.O.IF premiär mot nya Vimmerbylaget BK Boston. BKB, som är ett spelande konstgräslag som försöker spela med rörelse och fart, kommer att ge B.O.IF stora problem. Hälsningen från Boston är: "- Mot ett sådant lag ska vi ha fördel att spela på konstgräs. Det skall bli vinst. Vi kommer att springa som aldrig förr". På konstgräset kammar tyvärr B.O.IF noll i premiären.
Mitt tips: 4-1

Överums IK - HMIS (Lördag 22/4 kl 13.00)
ÖIK fick sin bortapremiär mot Hebe inställd. Nu är det dags för hemmapremiär på lördag istället. Överum ställs mot ett Bäckseda som många tror kommer att tillhöra serietoppen, fast jag tror att många i vår kommun inte känner till. Bäckseda vann enkelt i premiären med 4-1 mot Fårbo FF, dock på konstgräs i Vetlanda. Nu skall de åka till Överums IP och naturgräs, det blir något helt annat och allt vad det innebär. Överums IK har fått ytterliggare en vecka att träna ihop laget. Kan bli ett kryss.
Mitt tips: 1-2

Gunnebo IF - HMIS (Söndag 23/4 kl 14.00)
Ett Gunnebo som har en betydligt bredare och bättre trupp i år, vilket skall innebära topplacering i år enligt dem själva. De möter ett HMIS som tror att de kommer att stå som seriesegrare i höst. Detta gagnar ju för en toppmatch på Gunnebo IP mellan två topplag, men tror att HMIS är alldeles för bra för GIF tyvärr.
Mitt tips: 0-3

Hjorted/Totebo - Edsbruks IF (Tisdag 25/4 kl 19.00)
Nytt kommunderby, denna gång på Tollevi, Totebo. Här kommer Robin Lundahl & co vinna enkelt, dock tror jag inte det kommer att tillåtas något publikfriande spel men målen kommer att trilla in med jämna mellanrum.
Mitt tips: 0-4

Tyvärr är mina tips denna vecka idel förluster för kommunlagen i sina premiärmatcher, så denna gång hoppas jag att få bidra med mer än att få tillbaka i utdelning. Men eftersom mitt spelkort är kopplat till Gräsroten, Svenska spel som avsätter 50 miljoner till ungdomsidrotten, så kommer en del förhoppningsvis ungdomsidrotten tillhanda.Nu är det bara Hammarsgärde BK som är kvar att starta sin jakt på poäng. De går in i seriespel, fredag 28/4, då de möter Södra Vi IF på hemmaplan. Övriga kommunlag går in i omgång 2 i helgen.

Sparka bollen!

P.S Jag väntar fortfarande på inbjudan, jag lovar att ta med fikabrödet, så kan vi diskutera spelidéns vara eller icke vara och även 110-37-SCO.

 

Nu är det dags.....

Västervik "-Ankarsrums IS skrev på lördagen in sig i Smålandsfotbollens historieböcker då laget på Vimarvallen besegrade Vimmerby IF med 8-3 (4-2). Därmed har brukslaget tagit 22 raka segrar i sin div. V-serie, ett imponerande resultat.I lördagens match var det annars Vimmerby som började bäst och inledde med både 1-0 och 2-1 genom två distansskott av Jerker Gustavsson. Då hade man spelat i 18 minuter. Ankarsrum kvittering till 1-1 och 2-2 svarade Patrik Jonsson för. Efter Vimmerbys goda inledning tog Ankarsrum över matchen och på hörna nickade Oskar Kallin in 2-3 liksom att Oskar höll sig framme på en målvaktsretur och tåade in 2-4.

Ankarsrum inledde lördagens match lite tveksamt och med att spela bollen alltför mycket bakåt och mellan sig i försvaret men när sedan laget kom igång med målskyttet uppbackat med en hel del fina kombinationer var det inte något snack om matchutgången."
VT-Sporten 28 september 1998

Ankarsrums IS     22   22-0-0   95-21   66
Vimmerby kom detta år tvåa i div 5, 17 poäng efter AIS.


Ovanstående skulle mycket väl kunna vara Västerviks FF, årgång 2017, om man lyssnade på alla "experter och förståsigpåare", men så enkelt är det inte. Visst, man har hämtat hem spetsspelare i form av Johan Lundin, Jimmy Svensson och Magnus Eriksson med kontinuerligt div 2-spel från förra året och på "pappret" har man nu den bästa truppen på mycket länge. Individuellt överlägsen resten av lagen i kommunen och i närstående kommuner. Dessa lag kommer att kunna hota i enstaka matcher men inte över 22 omgångar. Eventuella hot kommer att komma från Kalmar/Ölandsregionen, Glömminge IF, Hossmo IF, Kalmar Södra IF, Smedby BoIK mfl. Vad har de gjort? Hur har de värvat? Hur mycket tränar de? Men kanske det största hotet kommer från den egna truppen över tid.

VFF satsar hårt på seriespelet i div 4 Östra 2017, genom att träna och spela på spelarnas villkor, vilket innebär att man spelar inte andra tävlingsmatcher och drar ner på antalet träningstillfällen för att tillfredsställa de "äldre" spelarna som inte kan och vill träna så mycket. Visst, det är kanske en bättre filosofi att få alla till träning i ett kortsiktigt perspektiv, men det missgynnar de yngre spelarna som behöver träna för att utvecklas och många av de "äldre" som behöver träna för att hålla sig skadefria och i matchform. Vilket redan har visat sig på försäsongen och den oro som finns gällande skador inför påskhelgens seriepremiär. Kanske det inte behövs mer eftersom serien har blivit betydligt sämre än både 2015 och 2016, men samtidigt får man inte ha en övertro på kvalitén hos lagets spelare.

Jag tror att vi kommer att få se ett Västerviks FF som "blandar och ger" spelmässigt kollektivt under 2017. men med den individuella skickligheten i truppen och på planen kommer det att göra att man hittar vägar att vinna matcherna i div 4 Östra i år. Nyckeln är att hålla de nya bärande spelarna i centrallinjen skadefria och övriga truppspelare vid gott humör.
Jag hoppas och tror på serieseger 2017 och avancemang till div 3 för Västerviks FF.


Tänkte jag slutligen skulle bjuda på ett påsktips betr kommunlagens premiärmatcher i seriespelet för såväl dam- som herrlagen. Till mitt försvar, så brukar bidragen till Svenska Spel vara större än vad jag får tillbaka. Kanske anledningen till varför jag sällan tippar är okunskapen, vi får väl se om det är likadant med den lokala fotbollen. Håll till godo!

Västerviks FF-IFK Tuna
VFF och Tuna möttes i en träningsmatch, 4/3, i början av försäsongen. Då gick VFF segrandes ur den striden md 2-1, trots att man fick Magnus Eriksson utvisad redan efter tolv minuters spel. denna match kommer att bli tät och tuff, där omställningarna kommer att bli nyckeln för det lag som vinner. Båda lagen har bra omställningsspelare och bägge lagen har blandat spelmässigt i de senaste matcherna. Nyckelspelare i VFF i denna match är Johan Lundin, Fredrik Lindhe och Jimmy Svensson.
Mitt tips: 3-1

Tjust IF FF-Storebro IF
Tjust IF hade ett tungt 2016, med bara 4 inspelade poäng. Därefter flyttade i stort sett hela truppen till nystartade Edsbruk IF. 2017 gör man en total omstart, med ny tränare, daniel Sjögren, och en helt ny spelartrupp. Fick nyligen in Ergest fasko, från Västerviks FF som kommer att bidra som spelande tränare (assisterande). Möter ett starkt Storebro IF, som enkelt tagit sig vidare i Hyundai Cup under försäsongen och som räknas som en av seriefavoriterna i div 5. Tyvärr, Tjust IF kommer att få ett lika tungt 2017 som 2016.
Mitt tips: 0-6

Tjust IF FF Dam-IFK Borgholm
Ett ungt och träningsvilligt Tjust, skall försöka hålla sig kvar i div 3. har spelat få träningsmatcher. Verkar vara försvarsstarka med lite insläppta mål, ett på tre matcher. Möter Borgholm som kom 2:a i div 4 Kalmar/Öland och har gjort bra resultat mot div 2-lag under försäsongen. Tror att man kommer att få vara noggranna i försvarsspelet, när man möter ett anfallsinriktat och kraftfullt IFK Borgholm.
Mitt tips: 0-3

Ankarsrums IS Dam-Mörbylånga GoIF
Satsande AIS möter förra årets seriesgrare i div 4 Kalmar/Öland. Ankarsrum fortsätter att utveckla sitt spel tillsammans med att ytterliggare komplettera med bra spelare. Ankarsrum kommer att vara med i toppen och tillhöra seriefavoriterna, måste ta steget upp i div 2 2018 om möjligheten ges. AIS bör vinna, men kommer att få jobba för att få med sig tre poäng.
Mitt tips: 3-1

Rödsle BK-Västerviks Damfotboll
Rödsle har inför säsongen fått in många nya spelare från nedlagda FC Oscarshamn, ett lag som slutade på övre halvan i div 2 2016. Västervik kommer att sättas på prov direkt. Frågan är om det unga (ännu inte ihopspelade??) VDF kommer att kunna stå upp? Tilläggas kan att Vilma Winqvist är tillbaka efter 1,5 säsong i div 1-laget Mariebo IK, det skall bli intressant att se vad hon kommer att betyda för laget.
Mitt tips: 4-1

Ankarsrums IS-IFK Västervik
AIS och IFK möttes i gruppspelet av Hyundai Cup, då vann IFK med 2-1. I en match där de bjöd varandra på stora ytor och ett växlande bollinnehav utan närkampsspel. Nu nya förutsättningar, vilket lag klarar bäst omställningen till en ojämn vårgräsplan? Vilket lag har kommit längst i sin utveckling av sitt bollinnehav och spelsätt. Förhoppningsvis blir det en match med mer derbykaraktär denna gång med mer känslor och närkampsspel. Klarar AIS att hota IFKs backlinje på ett bättre sätt denna gång, så får AIS sin revansch.
Mitt tips: 2-1

IF Hebe-Överums IK
Tobias Pettersson återvänder till ÖIK med uppdraget att bygga ett nytt lag, har spelat få träningsmatcher men förhoppningsvis tränat desto mer på lagspelet. Besegrade igår kväll Tjust IF i en sista träningsmatch med 3-1. Provar in i det sista olika spelsätt. Möter i premiären IF Hebe som kom två i div 5 förra året, placeringen före Överums IK. Men ett lag som resultatmässigt varit svaga på försäsongen i år.
Mitt tips: 2-3

Ha en skön påsk - Sparka bollen!

Nu är det snart dags.....

Västervik Nu har kommunens lag tränat och pratat i snart 3 månader, nu är det äntligen dags att börja spela om poäng och placeringar. Samtliga lag har spelat sina träningsmatcher efter sitt spelsystem. Nu bör det systemet sitta om man gjort sina förberedelser rätt.

"-Vi skall spela en offensiv fotboll", "- Vi skall vara spelförande",
Vi skall spela 4-4-2/4-3-3/3-5-2", "Vi skall ha roligt"

Spelidé

Spelsystemet anger spelarnas organisation i uppställt spel. Oftast pratar vi anfallsspel, men det gäller ju även försvarsspel. Hur vi vill positionera oss på planen.
Oftast skiljer sig utgångspositionerna i anfalls- respektive försvarsspel tydligt åt. Jag kan ha en grunduppställning som är ett 4-2:3-1. Men i mitt organiserade försvarsspel faller yttermittfältarna ner och skapar ett 4-4:1-1, medan jag i anfallsspel vill skapa ett centralt mittfält med tre spelare varav en positionerar sig som tia, som offensiv spets i triangeln. Mina två yttermittfältare hittar högre utgångspositioner och spelsystemet liknar mer ett 4-3-3.
Ooops.... helt plötsligt har jag använt 3st spelsystem (grunduppställningar) eller? Blir mest en lek med siffror.

För att förtydliga - så fort vi går ut för att spela match så har vi en spelidé. Alla lag utan undantag. en spelidé är enkelt idé om hur vi vill spela fotboll. Varje steg, varje passning är en del av vår spelidé. Det som vi visar upp på planen är vår spelidé.

Sedan kan det absolut vara så att spelidén är tråkig, ineffektiv eller dåligt anpassad, men det är icke desto mindre en spelidé. Jag har träffat tränare/spelare/publik som säger att de/vi/ni inte har någon spelidé utan låter spelarna ta egna beslut hela tiden. Men det i sig kan också vara en spelidé, även om det rent krasst inte är en särskilt effektiv metod. Dock är det lika fullt en spelidé.

Kortfattat - spelidén är HUR laget uppträder på planen under match och skall helst bottna i ett slags dokument där jag som fotbollstränare har en vision/idé HUR jag vill att mitt lag skall agera i olika situationer. I högre divisioner klarar lagen att konsekvent att följa sin spelidé, medan lagen i lägre divisioner ofta efterhand spelar enligt "gsg-struktur" (Går det så går det).

Hur viktigt är det att ha en väl utarbetad spelidé när vi spelar i div 4-6 herrar och div 3 damer? Hur mycket kraft skall vi som tränare lägga på detta, när många spelare tränar/spelar för att det är kul? Vad krävs för att genomföra en spelidé?

Jag tycker att varje lag självklart ska ha en spelidé. Sen kan den givetvis vara olika välarbetad. Vi måste ha en vision hur vi vill spela för att bli bättre och få möjligheten att spela mot bättre motstånd. Spelidén ligger också till grund för mitt träningsupplägg, som skall vara så matchlikt som möjligt och utgå från lagets spelidé. När man bestämmer spelidé bör man fundera på spelartruppens kvalité, spelartruppens träningsnärvaro, planernas beskaffenhet, kvalité på motståndare och serietillhörighet. Har man som mål att vara spelförande, skall man kanske börja med att träna passningsspel innan man genomför komplexa spelövningar. Och detta gör man inte på en försäsong, utan det gäller att ha tålamod över tid.

Det vi gör på träning, vill jag att mitt lag även gör på match. När spelarna spelar match har de mitt fulla förtroende. Kvalitén på spelarna kommer alltid att skilja sig åt, några spelar alla matcher medans vissa bara spelar några enstaka matcher men de är alla betydelsefulla för laget. Detta är en sak som samtliga spelare måste förstå och inte ha en övertro på sin egen kapacitet. Även kvalitén i det kollektiva spelet kommer att variera under säsongen. Orsakerna till detta är spelarnas kvalité kontra lagets spelidé, träningsupplägget, antalet träningstillfälle att utveckla spelidé och givetvis finns det en motståndare på andra planhalvan som gör allt för att lagets spel inte skall fungera.I kommande helg finns en sista chans att "skruva lite" och justera på lagens spelidé och matchform inför påskhelgens seriestart för delar av kommunens dam- och herrlag.

Om jag stod inför ett genrep i helgen, vad skulle jag då vilja se av mitt lag?
- att helheten som vi ritat upp på "blädderblocket/träningsplanen" under försäsongen, även finns i praktiken på planen.
- att vi har kommunikation i och mellan lagdelarna
- att vi är konsekventa och noggranna
- att vi försöker hitta de spelytor vi söker och vill spela i
- att vi inte får bolltapp på egen planhalva eller i innerzon

Vi får se på måndag i tidningsreferaten vad lagens tränare alternativt spelare ville se och fick för svar i sina genrep.

Spelprogram
Lördag 8/4
11.00 Ruda IF (5) - Ankarsrums IS (5)
12.00 Västerviks FF (4) - Kisa BK (4)
16.00 IFK Västervik - Fårbo FF (5)

Söndag 9/4
14.00 Frödinge/Brantestad SK (3) - Västerviks Fotboll Dam (3)
16.00 Ankarsrums IS Dam (3) - Ringarums IF (4)
18.00 Tjust IF FF Dam (3) - Krokstorps IF (3)

Övriga kommunlag har ytterliggare en vecka på sig att förbereda sig inför seriestart.

Lycka till - Sparka Bollen!

Framtidens fotboll - Spel på mindre planer och med sarg

Västervik

Man har alltid pratat om att man skall spela smålagsspel så mycket som möjligt på träning för att varje spelare oavsett ålder skall få så många bollberöringar som möjligt per träning och övning. Nu är man på väg att ta detta ytterliggare ett steg då man hoppas att nya spelformer skall börja gälla för matcher inom barn- och ungdomsfotbollen från och med 2019.

För några veckor sedan hade Svensk Fotboll en konferens i Göteborg, "Framtidens fotboll". Där man presenterade ett förslag som ligger som grund för nya spelformer för barn- och ungdomar. Grundtanken är att komma bort från 11-mannaspel, att optimera speltid, delaktighet och antal tillslag på bollen.

Syftet är att få fler barn att spela fotboll och att spela bättre fotboll. En av ledstjärnorna är att utgå ifrån barnens utvecklingsnivå. Spela match är det roligaste som finns och det är det barnen vill göra. Men ur ett barns perspektiv är det tråkigt och meningslöst för en sju-åttaåring att springa omkring på en stor plan.

Det finns en video från England som visar hur små barn upplever att spela på en 11-mannaplan med stora mål. I exemplet har man räknat om och kommit fram till att om herr- och damlagen i kommunen skulle under liknande förhållanden aå akulle planen vara 140 meter lång, betydligt bredare och med tre meter höga mål. Vad säger seniortränarna i kommunen om det, då skulle vi få ytot att spela på, eller?


Vad innebär de nya spelformerna SvFF hoppas att man skall klubba igenom på förbundets representantskapsmöte senare i år?Kortfattat
3-mot-3. spelas av 6-7 åringar. ingen målvakt, alla är utespelare, inga speciella positioner. Alla skall spela lika mycket. Inga tabeller får förekomma. 15x10 meter stor plan, med sarg.


5-mot-5. spelas av 8-9 åringar.
8-åringar med sarg, 9 åringar utan. Inga tabeller. Bollstorlek 3. Matchtid 3x15 minuter. Planstorlek 30x20 meter. Bollen skall spelas ingång vid inkast. Försvarande lag måste backa till "retreat line" (mittlinjen) när anfallande lag sätter igång spelet. 


7-mot-7. Spelas av 10-12 åringar.
Matchtid 3x20 minuter. 12-åringar tillämpar trezoners-offside - där en spelare bara kan vara offside på planens sista tredjedel. Extraspelare får sättas in om matchen är ojämn. Planstorlek 50x30 meter.


9-mot-9. Spelas av 13-14 åringar.
(liten 9-9 för 13-åringar, stor 9-9 för 14-åringar) Matchtid 3x25 minuter. Vid varning visas spelaren ut i 5 minuter. Alla skall få spela minst en halvlek. Trezons-offside och "retreat line" (mitt emellan straff- och mittlinje på varje planhalva).


11-mot-11.
För 15-19 åringar gäller korttidsutvisning och spelgaranti.Vad finns det för fördelar med detta?
Roligare att spela - mindre planer - fler bollberöringar
På sikt utvecklar det bättre fotbollsspelare - bättre spelförståelse och teknik hos spelarna.

Vad finns det för nackdelar med detta?
Tror att motsättningarna främst från klubbarna och dess ledare istället för från spelarna.
Klubbarna: Ekonomi, kostnaden att köpa in sarg och nya storleksanpassade mål, men tror att man säkerligen kommer att kunna söka pengar via exempelvis idrottslyftet om detta skulle bli bestämt. Men samtidigt är sargen en bra reklamplats, tror att de lokala företagen skulle se ett större mervärde i att ha sitt företagsnamn på sargen för barn- och ungdomsfotboll en på en skylt som exempelvis sitter på staketet vid Bökensveds A-plan.

Ledarna:
Fotboll har ju alltid spelats som tidigare, men nu kommer annorlunda regler, såsom retreat-line och trezons-offside. Kommer att ta tid att ställa upp och montera ner efter matcher och träningar, men det verkar inte vara något problem för kommunernas innebandylag. Behöver man plocka in sargerna efter varje match och träning? Kanske inte efter varje, men iallafall efter sista match/träning per dag, då planerna också skall skötas och klippas. Detta är väl ganska små problem om flickorna och pojkarna får spela och utvecklas. Det är ju för deras skull en förändring är på väg att ske. Jag tror att problemen kan komma från och med 13-14 år, då man i mindre klubbar har börjat prova på seniorspel.

Men det verkar som att man tittat på Futsal och sett hur den utvecklar spelarnas teknik och spelförståelse. Futsal spelar idag med de föreslagna reglerna beträffande antalet spelare, planstorlek och även sarg för de minsta, förutom trezons-offside och retreat line.

Hur ställer sig de barn- och ungdomsansvariga i kommunens fotbollsklubbar? Det skulle vara intressant att veta. Varför inte prova spel med de nya spelformerna innan frågan om synpunkter från Smålands FF kommer, så man har underlag för svar och synpunkter.

Gör det som en fotbollens dag för barn- och ungdomsfotboll i kommunen. Bökensved är en ypperlig plats, tre planer och allt på plats. Innebandyklubbarna Westerviks IBK och IBF Antvarden ställer säkert upp och lånar ut sarg.


Sparka bollen!Nu är tävlingssäsongen igång....

Västervik I helgen startade Hyundai Cup (Smålandscupen) för en del kommunlag. Hyundai Cup, en tävling på allvar eller som träning?

Det finns lag som spelar spelar för att gå så långt som möjligt, andra lag ser det som en möjlighet att få träningsmatcher och det finns lag som inte är med överhuvudtaget. Kan vara förståligt att balansera rätt antal matcher till rätt antal träningar, men synd att inte bjuda på kvalitativa matcher på hemmaplan för publik och ungdomsspelare för att skapa intresse samt få bra och kvalitativ matchtid för truppspelare och möjlighet till spel mot lag från högre divisioner.

Hur gick det i första omgången av gruppspelet i Hyundai Cup
Södra Vi IF - B.O.IF 2-0
Ankarsrums IS - IFK Västervik 1-2
Översums IK - Edsbruk IF 2-5
Gunnebo IF - Hjorted/Totebo 4-1
Frödinge/Brantestad SK Dam - Västervik dan 4-4

För en vecka sen fick jag följande uppmaning på twitter
"-Kongstad, blogga om hur Nordicbet kan ha oss under 20 och AIS under 80!!". Vet inte var de har hittat de siffrorna, men de här oddsen för att bli seriesegrare har jag hittat.

Seriesegrare div 5 - Småland Nordöstra 2017
HornHycklinge IF        2,85
IFK Västervik              7,00
Ankarsrums IS           11,50
Överums IK               11,50

Kan tyvärr inte svara på vilka parametrar Nordicbet har satt sina odds på. men sagt och gjort så besökte jag Bökensved och tittade på Ankarsrums IS-IFK Västervik och Överums IK-Edsbruk IF i lördags.

Vad fick jag se och var oddsen rätt satta?
AIS-IFK 1-2

En jämn match, utan derbykaraktär med brukligt närkampsspel, med ett IFK som var lite spetsigare och där bägge lagen använde cupmatchen för att träna på sin spelidé. Båda lagens kaptener var hyfsat nöjda med sina lags insatser. Ett typiskt konstgrässpel, där lagen fått instruktionen att vara noggranna i passningsspelet och försöka etablera anfallsspel via spel genom lagdelarna.Överums IK-Edsbruk IF 2-5
Var matchen AIS-IFK en match utan närkamper, så var det desto mer av den varan i denna match. Ett Edsbruk som ville vara spelförande med offensiv balans men oftast gick direkt i djupled och på kraft, mot ett Överum som fick försvara sig och använde ett omställningsspel med försök till tidiga inlägg som anfallsvapen. Edsbruk var det bättre laget, var kraftfulla och starka på fasta situationer. Viljan att vara ett passningsorienterat lag fanns, även om det blev mest rakt och kraftfullt.


Beträffande oddsen, så efter att ha sett matcherna så skulle nog mina odds på lagen sett annorlunda ut. MEN jag tycker det är helt andra saker som är mer viktiga att diskutera än oddsen som seriesegrare på Nordicbet:

Alltid ordinarie lag
Uttaget lag är alltid ordinarie lag för dagen. Vi måste lägga fokus på de spelarna som är uttagna till match och inte på de som inte kan vara med. Vad tycker de spelarna som ersätter när de läser/hör detta? Hände vid flera av helgens matcher och det hände i stort sett varje helg förra säsongen både inför och efter matcherna.

Respekt mot mannen i svart
I matchen mellan AIS-IFK var det 1 domare, 2 assisterande domare utrustade med headset, som kunde kommunicera och hjälpa varandra med olika händelser i matchen.

I den andra matchen, så var det bara uttagen 1 domare av någon anledning. Då måste spelare, ledare acceptera och respektera detta, och framförallt hjälpa domaren. Det började gnällas om och efter frisparkar med mera redan efter 15 minuters spel. Det är inte domarens fel att man vid flera tillfällen kommer ett halvsteg försent in i situationer. Fundera istället varför man kommer försent in i duellerna eller varför inte passningarna går från A till B. Det är omöjligt att kunna se allt ensam som händer på planen. Lägg fokus/energi på spelet istället.


Vad fick jag med mig hem från matcherna på Bökensved, en hel del frågeställningar som att

det skall bli intressant att se hur AIS löser
att få ett mer offensivt inriktat passningsspel
att få med fler spelare i anfallsspelet och in i boxen
att inte bli så baktunga i uppspelsfasen

det skall bli intressant att se hur IFK löser
att höja bolltempot och fortfarande ha bollinnehav
att fortsätta att inte släppa till så många målchanser
att klara av det fysiska spelet

det skall bli intressant att se hur Edsbruk löser
att variera det fysiska spelet med ett mer "bolltrillande" spel
att utnyttja det offensiva blocket
att dra nytta av en bred jämn trupp i div 6 för att vinna matcher

det skall bli intressant att se hur Överum löser
att bli mer kompakta i sitt försvarsspel
att få med fler spelare i anfallsspelet vid tidiga inlägg
att involvera de framstående spelarna mer i spelet

Får väl skaffa mig ett twitter-konto, så att jag kan se om jag får några fler frågor eller synpunkter, eller så kan ni maila till thomas.kongstad@telia.com

Sparka bollen!Fotbollsinstruktör, senast i Västerviks FF. Nu 2017 byter jag fokus och skall blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar