Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Del 3 Damfotbollen i kommunen - vill vi, kan vi....

Västervik Vad behöver vi förbättra/förstärka för att utveckla damfotbollen på kommunnivå? Är det dags för riktningsförändring eller är man redan på rätt väg?

Jag tror att damfotbollen är på rätt väg. I dag finns det 3 lag som trivs som grupper och har kul tillsammans, men jag tror också att man måste öka kravbilden, erbjuda fler träningstillfällen, ge motiverade spelare förursättningar att utvecklas och göra en gemensam satsning över klubbgränserna. Det nödvändiga samarbetet mellan IFK Västervik och Västerviks FF har ju varit lyckat, kanske inte resultatmässigt ännu men truppmässigt. Så varför inte?

Hur tycker man från Svensk fotboll att man skall förbereda spelare för seniorspel?

Johan Runnander, Spelarutbildare SmFF tillika tränare för Älmhults IF Damer i div 2, säger så här om att utveckla spelarna:
"-Att man jobbar utefter att bygga en stor plattform i inledningen när tjejerna börjar spela fotboll, så att när tjejerna kommer till åldern 14-17 år har de med sig en bred utbildning för att spela fotboll. Här tycker jag att SvFF har en bra grund i sin Spelarutbildningsplan för föreningen att jobba utefter - det föreningarna behöver göra är att sätta sin prägel på innehållet."

Spelarutbildningsplanen, vad är det?
SvFF spelarutbildningsplan ger förslag på vilka färdigheter och metoder som är lämpliga att träna under olika utvecklingsnivåer. Planen är indelad i de fyra utvecklingsnivåer - fokus ligger på att utbilda spelare i rätt utvecklingsfönster. De fyra nivåerna är: fotbollsglädje 6-9 år, Lära att träna 9-12 år, Träna för att lära 12-16 år och Träna för att prestera 16-19 år.Hur ser det ut hos klubbarna?
Har respektive förening en gemensam spelarutbildning eller använder man sig av SvFFs utbildningsplan som de tränar efter?
Både IFK Västervik och Tjust IF FF har nyligen genomfört SvFFs Tränarutbildning C-diplom (2 dagar), Västerviks FF har genomfört 1 dag och avslutar kursen i juni månad.


Vad behöver utvecklas i kommunen?

Daniel Wessman "-jag skulle säga spelförståelsen, rörelsen utan boll och första touchen. Ett stort problem är att tjejerna inte spelar så mycket spontanfotboll när dom är yngre/små som killar. Sedan ser dom på för lite fotboll live eller på tv.

Ska vi kunna lyfta damfotbollen i kommunen måste det börjas i tidig ålder. Jag tror att alla föreningar skulle behöva sätta sig ner och diskutera hur vi ska få fler tjejer att spela fotboll och hur vi ska locka dom. Är tuff konkurrens av mycket annat. Måste glömma detta med vi och dom tänket i föreningarna och jobba ihop med detta. Finns nog många personer som har bra ideér. Sedan utvecklas alla spelare olika fort och därför är det även viktigt att vi behåller dom kvar i fotbollen länge och hittar på olika saker för kommunens spelare som gör att dom väljer att fortsätta spela fotboll."

Åsa Kongstad "-det spelaren behöver förbättra är spelförståelse, 1:a touch med bollen, farten med bollen, tempoväxlingar - att allt inte går i samma tempo hela tiden. för att vi i kommunen ska få upp ett lag i högre divisioner räcker det inte med att vi har spelare som är nöjda och vill spela med sina kompisar. det kanske räcker en eller två säsonger, utan det måste vara kontinuitet i truppen, dels över tid och dels under säsongen att spelarna prioritera träning och match. Då kan man jobba långsiktigt, matchlikt och positionsanpassat på träning.

Men balansen är hårfin - ställa krav på unga spelare eller låta dem hålla på sina egna villkor... Dock tror jag att man kan skapa olika miljöer. man ska inte vara så rädd för att ställa krav, ha ständiga diskissioner med spelaren om vad vi tillsammans vill - om målsättningen är att gå upp, så måste man få spelarna att förstå vad som krävs."

Daniel Ringdahl "-Jag tror på en varierad träning, såsom vi genomfört första delen av säsongen i Tjust. Omfattande varierad fysisk träning ex Tabata, hinderbana mm kombinerat av bollträning iform av passningsspel i olika former, ytspel på varierade storleksytor blandat med teori i taktik, spelupplägg mm."


Vad tycker då Johan Runnander, SmFF, som jobbar närmare dameliten, att man behöver jobba med för att lyfta damfotbollens nivå.

Spelförståelse
"-De spelare som kommit långt fram i åldern 14-17 år och som också tar steget till elitfotbollen är mycket skickliga på att ta in information. För att utveckla sin spelförståelse har de fått spela mycket matchspel på träningarna och vanliga matcher där deras tränare har ställt frågor till tjejerna som har gjort att tjejerna själva har börjat fundera kring spelet och de beslut de tar när de spelar. De har blivit uppmuntrade i att ta egna beslut utefter vad de ser i spelet."

Teknik är en annan sak enligt Johan
"-jag tycker mig se att många spelare idag är duktiga när det kommer till att genomföra de olika tekniska sakerna när de får göra det isolerat - när det inte finns några motståndare eller fler än en medspelare att ta hänsyn till. Man klarar att spela passningen på 15 meter med precision och hårdhet, och man klarar att skjuta skottet med precision och klarar av att ta emot passningen och få kontroll. Men man får stora problem och klarar inte av det när det kommer in en motståndare eller när det är fler än en motståndare."

Det som var utvecklingspunkterna för ett antal år sedan är samma idag. Vi är samtliga överens om vad som behöver utvecklas, spelförsåelse, teknik framförallt i matchsituation men också isolerat samt antalet träningstillfällen.

Träna spelförståelse, inte bara spela matchsituationer utan även titta på matcher. Hur många utav föreningarna tar med sig sina flick- och damspelare till Myresjö Arena, Växjö, 13 juni för att se Sverige-Skottland? Genrep inför Dam-EM som spelas i Holland i Juli/augusti. eller åker till Linköping för att se Sveriges bästa damlag spela i damallsvenskan. Exempelvis nu på lördag (20/5) spelar LFC mot FC Rosengård på Arena Linköping, kl 15.00På frågan om antalet träningstillfällen svarar Johan så här:
"-Jag tror vi får jobba med samma saker på planen, men framför allt skapa förutsättningar för alla spelare, att ge möjlighet till träning för de spelare som vill träna 2 gånger i veckan och förutsättningar till att träna för de spelare som vill träna fler gånger i veckan. Här krävs det stort samarbete inom föreningarna för att hitta lösningar.

På div 2 nivå har jag uppfattningen om att man ligger på 3 gånger i veckan, men det finns flera lag som tränar 2 ggr i veckan. Tittar jag på våra elitföreningar* så tränar man 4-5 fotbollspass och utöver det har man fyspass. Sen har vi spelare som ännu går i skolan (gymnasiet) som går fotbollsinriktningar som ligger på 7-8 pass i veckan."

*Elitföreningar i Småland är idag Växjö DFF och IFK Kalmar, där bägge lagen spelar i Elitettan. Efter 5 omgångar leder Växjö DFF serien och IFK Kalmar är på tredje plats.

För att sammanfatta allt så kan jag säga att kommunlagen i Västervik totalt sett har kvalitén på spelarna, engagerande och kunniga tränare, men för att lyckas nå förbundsserierna så måste man gemensamt satsa mot detta samtliga föreningar och som jag skrev i ett tidigare inlägg i början av mars "Träna över gränserna i framtiden" för att hitta lösningar för de som vill träna mer eller mindre.

De största frågorna att lösa är inte hur man tränar teknik eller spelförståelse utan:
Vill föreningarna satsa och kan de ge tjejerna rätt förutsättningar?
Vill spelarna spela i div 2 eller div 1, med allt vad det innebär?
Är svaret JA på dessa två frågor, då kan vi ha ett damlag i div 1-2 inom några år.

Med den samsyn som finns bland tränarna, är min fråga till Daniel, Daniel och Åsa: När skall ni ses för att diskutera gemensam satsning över gränserna?Ovanstående kan man givetvis applicera till pojk- och herrfotbollen också. Kommande helg arrangerar Smålands FF utbildningsläger 3 för pojkar 14 år i Storebro. då skall jag vara med som instruktör på söndagen, det skall bli kul och intressant att träffa och se dessa spelare, kommunens framtid, i aktion. 28 spelare av lägrets deltagare kommer från kommunklubbarna Hjorted GoIF, IFK Västervik, Tjust IF FF, Västerviks FF och Överums IK.
Nästa vecka tittar vi på termen spelförståelse i fotboll

Sparka Bollen!Topplag i sina serier 2017 - hur blir det 2018?

Västervik Nystartade Edsbruk IF vinner div 6 lekande lätt. Både Ankarsrums IS och Västerviks FF spelade kval för avancemang, men båda lagen faller på mållinjen. Hur kommer det att gå 2018? Nu är frimånaden alldeles straxt slut och lagen har varit olika aktiva under månaden utav olika anledningar.
Jag är övertygad om att dessa tre lag kommer att vara topplag även under kommande säsong i sina respektive serier.Kan ni upprepa succén 2018 - Robin Lundahl?
Hur tänker ni inför 2018? Hur skall ni göra för att ta nästa steg, så att ni blir lika bra eller bättre?
-Det viktigaste för oss var att få behålla de spelare från årets säsong till nästa säsong och det har vi fått. Vi ser det som ett betyg på att vi trivs tillsammans som grupp. Till nästa år så kommer vi att utöka med ett lag på seniorsidan. Vi vill erbjuda alla ordentligt med speltid. Dessutom så tillkommer några nya namn i truppen som bidrar med både fotbollsmässigt och socialt. Vi anser som sagt att det är viktigt att trivas tillsammans.

Har ni satt någon målsättning ännu? Hur mycket skall ni träna försäsong/tävlingssäsong?
-Sören har inte släppt någon info om det än, mer än att vi kommer att ha två pass på konstgräset i veckan.

Vad skall ni göra för att ta nästa steg 2018,
Ankarsrums IS - Johan Karlsson-Thörndahl?

Nära avancemang 2017 via kval. Vad skall ni göra för att ta nästa steg 2018? Vad krävs tycker du? Vad behöver ni göra?
-Nästa år på träningspassen måsta vi öka våran närvaro fysiskt antal och ett par steg hur man som spelare tar sig an en övning/spelmoment. Större noggrannhet och kravbild på varandra samtidigt som våran styrka i år varit ett kollektiv som gör det ihop. Så jag eftersträvar en kontinuitet med bra pass och närvarande spelare som ger 100 procent på träningarna. Jobba mer med enhetsträning mv, b, mf och fw, där måste det bli bättre för att skaffa trygghet och tillit till varandra och att alla är införstådda ordentligt hur vi skall agera. Få spelarna att själva att vara delaktiga och hitta bra lösningar på situationer de ställs inför.

På matcherna ska vi jobba med vårt system och det vi tror på. Att hitta enklare lösningar på problem när vi dalar i matcher, istället för att gå på baklängesmål. Vi har ett par matcher i år som vi tappa alldeles för lätta poäng i såna dalar. Att utveckla vårat offensiva och defensiva spel individuellt och som enhet.

På spelarsidan behålla befintlig trupp men få in lite mer rutin i en ganska ung trupp och som självfallet bidrar med kvalité också. Jag hoppas och tror att AIS har något bra på gång och även nästa år vara med och slåss i toppen.Var är ambitionerna, VFF?
Denna fråga ställde VTs Jonathan Åhman för ett tag sedan i en krönika. Den finns där, självklart siktar Fält & Co på serieseger 2018. Iallafall ledare och sportgruppen, förhoppningsvis även spelarna men kanske inte alla.
"-Det är rätt lagom nivå att spela på - i div 4."


Visst kommer laget med kommunens bästa spelare att tillhöra seriefavoriterna i div 4 nästa år, men då är det ännu viktigare att nyckelspelarna väljer matcherna i första hand på matchdagarna. Med tanke på hur svag div 4 var på hösten 2017, så bör VFF vara med i toppen hela vägen, så länge de har en hög kravbild både på spelare och ledare i varje match. För jag tror inte att div 4 kommer att vara bättre 2018, även om de övriga lagen rustar för 2018 som exempelvis Hossmo BK som idag har gjort klart med 2 nyförvärv från div 2-laget IFK Berga

Sen är det inte så konstigt att man får nej från spelare när man tidigare gått ut och sagt "-det finns inga spelare som är tillräckligt bra i de övriga kommunklubbarna". Det är synd eftersom VFF då inte har koll på närområdet samtidigt som man har en övertro på eget spelarmaterial och inte gjort sin hemläxa med vad man behöver för spelare för att gå hela vägen. Kan man hålla centrallinjen intakt och skadefri i 22 omgångar kan det gå vägen trots tunn trupp. Jag tror trots allt på VFF 2018.

Det gäller att lagen, spelarna och ledarna alltid är där, alltid är redo och alltid ger 100% - då blir alla tre lagen topplag även 2018.

Sparka Bollen!

Fria byten i fotboll, kombinationslag och spelarutveckling

Västervik
För några veckor sedan skrev tidningarna om att fotbollen var på väg att göra en stor förändring. Hallands FF hade skickat in en motion om att man skulle få ha fria byten på herrsidan även för division 2 och 3 och på damsidan upp till division 1, precis som i distriktserierna. Kortfattat innebär det att så kallade fria byten är tillåtna. En spelare som redan bytts ut kan bytas in igen och att samtliga sju avbytare får användas.

I fredags, 1 december, klubbades detta förslag igenom på Svenska Fotbollsförbundets representantskapsmöte med klar majoritet.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. 
"-Kalle Anka-beslut, korpidrott, fysdelen försvinner.
Du behöver knappt vara tränad! Så fort du är det minsta trött kan du byta. 
Tänk om det blir en hörna och ena laget vill byta in två långa nickstarka spelare, eller en duktig frisparkskille vid en frispark. Det kommer att ta en jäkla tid".


Varför skall det alltid dras till ytterligheterna?
Ja, det kommer säkert att hända även i div 3 och 2 herrar och i div 1 damer.
Ja, jag har sett det. Så sent som i somras i matchen mellan VFF och Gullringen, när Gullringen bytte in Rasmus Bexel på alla offensiva fasta situationer. Om det var taktiskt eller pga skada vet nog ingen förutom Gullringen själva. Jag förutsätter skada.

Jag personligen tror inte vi kommer att få se några större förändringar i matchandet/coachandet av spelare/lag på grund av denna regeländring. Kanske hade det varit bättre som jag läste i ett annat blogg.
"-Om en ändring var tvungen att ske tror jag personligen att det räckt med att öka antalet byten till fem istället för dagens tre. Det hade gett flera (unga) spelare chansen till speltid och även kunnat förbättra spelet i form av bättre kvalité och högre tempo under den sista tredjedelen av matchen utan att risken blir att matcherna "rycks" sönder."
Men egentligen vad är skillnaden? förutom att man inte får bytas in igen.

Jag tror att lagen kommer att ha större möjligheter att förändra matchbilden tidigare med flera spelare, utan att behöva tänka på hur mycket speltid det är kvar. Detta ser man kanske inte så ofta i distriktslagsserierna, men där beror det mer på att det är större kvalitetsskillnader på matchstruppen i div 5-6 än i div 2-3 eller div 3 och div 1 damer.

Hm.... Undrar om man kan byta ut målvakten mot en forward, nu när man får göra hur många byten som helst. Eller göra som i handboll spela anfall mot försvar....

Är detta ett bättre sätt...
Vimmerby IF lämnade in en motion till Smålands FF beträffande kombinationslag i distriktslagsserierna, som i veckan avslogs. Motionen hade inneburit att man skulle kunna ha ett samarbete med ett så kallat kombinationslag.

Motiveringen var att exempelvis en klubb i division fyra skulle kunna ha en division sex-klubb som ett kombinationslag. Då skulle man kunna flytta fyra spelare som satt på bänken i den senaste division fyra-matchen till en division sex-klubbs A-lag. Dels för att de spelarna ska kunna få bättre matchmiljö än i en reservlagsserie och dels för att division sex-laget inte ska behöva jaga spelare för att få ihop lag. 

Representantskapsmötet sade alltså nej till Vimmerby IF:s motion.
-Det var som väntat. Så länge klubbarna i femman och sexan inte ser fördelarna med det här så kommer det att slås ned. Som det är nu ser klubbarna i de här serierna bara att det kommer in ett lag i serien med spelare från division tre och då trorde att det blir svårare att vinna matcher. Våra killar i Vimmerbys äldsta ungdomsgrupp tränade nästan 200 gånger under 2017 års säsong. Om de skulle spela i någon annan förening i femman eller sexan skulle träningstillfällena mer än halveras. jag tycker att man skulle förbise det och se fördelarna istället, säger Vimmerby IF.

Jag tycker att förslaget verkar bra, men samtidigt inser jag att det skulle inte varit genomförbart i vår kommun. Varför?

1) För att de är stor rivaliteten mellan kommunklubbarna som lever kvar sedan "gammalt". Ingen vill kliva över gränserna och samarbeta för att ge någon annan framgångar. de som skulle tjäna mest på det vore Västerviks FF.
De skulle säkerligen få behålla sina spelare, som inte har så mycket speltid i
A-laget på ett enklare sätt, utan att behöva "svettas" så mycket under nuvarande frimånad. Och några av division sex-klubbarna som har svårt att få fram spelare skulle kunna få lite tillskott varje match.

2) För att antalet träningstillfällen hos klubbarna är likvärdiga,
i snitt 2 träningar/vecka, vilket innebär att det inte finns något utrymme för att träna med det "andra" laget. Båda lagen vill ha sina spelare i träning så mycket som möjligt och oftast har alla lag samma träningsdagar i veckan.

Det som skulle kunnat minskat är alla dessa spelare som tror att det är "grönare på andra sidan" så fort de inte får en startplats i representationslaget.

Ovanstående förslag hade hjälp Magnus Fält och hans VFF i deras önskan att få unga spelare som vill något med sin fotboll i sin träning och samtidigt ge dem bättre matchträning i division fem eller sex. Men finns dessa spelare i Västerviks kommun?

Ja, det finns talanger i kommunklubbarna. Men de måste få möjlighet att utvecklas genom att ge dem tid, lära dem tålamod, få bra instruktioner och fler träningstillfällen. Vid sommarens Västerviks-läger var det 16 spelare uttagna från kommunklubbarna för flickor/pojkar födda -03.

Till nästkommande läger var det bara 2 spelare kvar från Västerviks kommun. Är vi sämre än övriga Småland? Tufft att säga sämre, mer riktigt borde vara att säga att vi har spelare som är mindre utvecklade fotbollsmässigt. Träning ger färdighet, vilket innebär att vi nog tränar för litet gentemot övriga. Det räcker inte för att kunna "lysa" vid enstaka tillfällen som dessa uttagningsläger och orka vara bra i 4 träningspass plus match under en helg. Både pojkar och flickor utvecklas i olika takt, det viktigaste är att ge spelarna tid och tillfällen att utvecklas.

Vi har massor av talangfulla spelare i våra klubbar,
både pojkar och flickor, som kommer att utvecklas i olika takt. det viktigaste är att ge spelarna tid och tillfällen att utvecklas. Alla lag har tränare som säkerligen lägger ned så mycket tid som de klarar och vill, men jag tror att om vi vill få fram konkurrenskraftiga spelare så måste vi öka antalet träningstillfällen. Nu säger jag inte att man måste träna 4-5 gånger/vecka, men vi måste öka om vi vill förädla våra spelare. det kan vi bara göra genom att samarbeta över klubbgränserna. erbjud individuell träning, målvaksträning med mera utan att ha klubbkonkurrens.Jag brukar alltid säga att man skall titta på vilken träningsmiljö man har och vill utvecklas i, om man har målet att bli bättre. Alltså att mer träning i bättre miljö är mer utvecklande än att få speltid i seniorlaget. Här hade VIF:s förslag varit bra för unga spelare i seniorfotbollen och lägre rankade klubbar.

Sparka Bollen!

I svallvågorna efter Tjust Open.....

Västervik Som väntat var det Västerviks FF som till slut tog hem segern i den prestigefyllda turneringen Tjust Open. En turnering som visade upp blandad kvalitet spelmässigt under kvällen, men med en spelmässigt rättvis segrare, Västerviks FF, sett över alla matcher.

Grattis Västerviks FF!


Fick frågan på läktaren om jag hade hittat några intressanta spelare. Visst hittade jag flera positiva saker under kvällen, trots att jag inte var där för att titta efter spelare utan för att se på inomhusfotboll/futsal. Här kommer några:

Tjust IF FF
Ett lag som alla sa skulle bli "kvällens slagpåsar", vilket visade sig vara helt fel. Spelade jämt med samtliga lag, och kryddade kvällen med seger över Edsbruks IF. Ergest Fasko styrde och instruerade laget under kvällen på ett jättebra sätt. Tjust IF:s insats visar också att fotboll och futsal är två olika sporter. Bra jobbat Ergest och Tjust IF!

Aiman Hadrous - Gunnebo IF
Visade stora futsalkvaliteter i den position som i futsaltermer kallas för Pivot
(läs tidigare inlägg betr definition)/Targetspelare, längst fram i anfallsriktning med uppgift att ta emot bollen och hålla den i anfallsposition tills man lyft upp laget. Aiman var stark, svår att ta bollen ifrån och kunde hålla ifrån sig sin markering i ryggen. Visade tekniska kvaliteter på små ytor och gjorde även klassmål i friläge från sin Pivot-position i matchen mot AIS.

Tim Håvenstam - IFK Västervik
Började kvällen som avbytare, men fick efterhand under kvällen speltid. Stor talang, visade bra teknik och snabba fötter när han fick spela. Hoppas att Fredrik Walfridsson ger honom stort tålamod och förtroende att utvecklas som spelare i IFK:s jakt på div 4-spel under 2018.

Futsal - I Västervik
Att det finns spelare i kommunen som skulle passa väldigt bra i sporten Futsal. Eftersom Futsal har en egen licens så skulle något lag i kommunen kunna starta ett futsallag och spela regionalt seriespel i Futsal nästa säsong (18/19), med spelare från olika klubbar i kommunen. 

Bonusstraffar
Nu är snart alla lag i kommunen på samma serienivå, vilket gör att straffarna inte längre fyller sin funktion. Till och med arrangerande klubb, IFK Västervik, valde att inte utnyttja sin bonusstraff i sista gruppspelsmatchen mot Västerviks FF. Om det nu var glömska eller taktik vet jag inte, men det visar väl ändå att det är dags att enbart låta spelarnas färdigheter avgöra matchresultatet nästa år.

Grattis Johan och Emma - Vinnare av årets Guldboll och DiamantbollÅterigen har Centralhotellets jury gjort ett bra jobb med att utse två värdiga vinnare av Diamant- och Guldbollen 2017.

Emma Wessman - Diamantbollen 2017
Juryns motivering:
"Bland rutinerade rävar och kaxiga uppstickare finns det en spelare som, i sina bästa stunder, spelar i en egen liga. Med stor arbetskapacitet och oöverträffad skicklighet råder det inget tvivel om att årets damspelare - trots lagets lite knackiga säsong - är Emma Wessman"
Grattis Emma! Välförtjänt

Johan Lundin - Guldbollen 2017
Juryns motivering:
"Med sin pondus, erfarenhet och sitt uppoffrande spel utgjorde han grundbulten i det lag som var snubblande nära sitt efterlängtade division tre-avancemang. Hans korta frånvaro var kännbar vilket understryker hur viktig han är för sitt lag. Västerviks FF var under hösten genomsolida defensivt och mycket kan tillskrivas årets vinnare av Guldbollen - Johan Lundin."
Grattis Johan! Välförtjänt

Det är positivt att man på sociala medier kan läsa om hyllningar till andra spelare i kommunen, med all rätt är de säkert deras egentliga vinnare av olika anledningar. Men de hyllar även samtidigt årets bägge vinnare - Bra där!
Jag såg flertalet presumtiva vinnare både på läktaren och på spelplanen i fredags, till er vill jag säga: -Fortsätt med ert fina spel och engagemang på och utanför planen, fortsätt att vara förebilder för de unga spelarna i kommunen och i era föreningar. Centralhotellets jury sammanträder även nästa år. 

Nu kan vi snart göra bokslut för 2017 och börja planera och titta in i 2018. Vi skall bara ta frimånadsperioden i mål först.

Vad skall Johan Karlsson-Thörndal och AIS utveckla nästa år?
Hur tänker Robin Lundahl och Edsbruk inför 2018?
Kommer kommunen att få ett nytt Växjö DFF eller IFK Kalmar?
Unga utvecklingsbara spelare, Magnus Fälts önskelista - finns det sådana?

Nu börjar vi kika på det?

För egen del väntar jag bland annat på om Hallands FFs motion, som även Smålands FF har ställts sig bakom, om "Fria byten i damettan och herrarnas division 2 och 3" skall bli verklighet. Precis som det är i distriktslagsserierna. Det skulle ju skapa andra förutsättningar och möjligheter i nästa års seriespel.Sparka Bollen!
Kosse, Granen och 2 x ?

Västervik I måndags på den TV-sända fotbollsgalan delades Diamant- och Guldbollen ut till Sveriges bästa kvinnliga och manliga fotbollsspelare 2017.Kosovare Asllani
tilldelades Sydsvenskans Diamantboll 2017 med motiveringen:
"En spelare som utvecklats mycket defensivt och vuxit till en nyckelspelare och ledare i landslaget. Hon besitter fantastiska kvalitéer i form av spelförståelse, målfarlighet och passningsskicklighet och främst en vinnarattityd"Andreas Granqvist
tilldelades Aftonbladets Guldboll 2017 med motiveringen:
"Andreas Granqvist får Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget Krasnodor. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM"

Bägge två spelarna är oerhört välförtjänta av utmärkelserna. Båda är också stolta och tacksamma för utmärkelserna. Även om jag, precis som många andra, tyckte att Emil Forsberg skulle ha fått Guldbollen, men ibland kanske ögat luras och prestationerna man ser på TV inte säger allt.

Kritik mot juryns beslut: Ett skämt!
Bara några minuter efter tillkännagivandet av priserna i måndags publicerades en massa åsikter på olika twitter- och instagramkonton beträffande juryns beslut. 
"Emil Forsberg gjorde 22 assist i Bundesliga den gångna säsongen mer än någon annan spelare i Europas fem största ligor", kan knappast tolkas på annat sätt än en tydlig pik till juryn.
"Enligt mig fullkomligt oförklarligt", skrev Per Nilsson, numera assisterande sportchef i Emil Forsbergs klubb RB Leipzig.
"Saft och bulleverksamhet", skrev Bojan Djordjic.

Nu är det dags för vår kommunala motsvarighet av Diamant-/Guldbollen 2017
På fredag, 24/11, i samband med Tjust Open i futsal som spelas i Sporthallen, Västervik, så delas kommunens Diamant-/Guldbollen ut. Precis som i måndags när Diamant-/Guldbollen delades ut, så kommer det säkerligen att publiceras en massa åsikter på sociala medier på fredag kväll. Precis som det gjordes 2016.

Låt oss slippa dessa åsikter på fredag kväll - kan vi inte bara hylla vinnarna för deras prestationer under säsongen 2017?!

Självklart finns det fler spelare inom dam- och herrfotbollen i kommunen som har specifika spetsegenskaper och utmärkt sig vid olika tillfällen. Centralhotellet, som instiftat och delar ut priserna, har en jury som under alla år gjort ett bra jobb med att utse värdiga vinnare, om än ibland lite överraskande. Men helt solklara och värdiga vinnare utefter uppsatta kriterier för att vinna Diamant-/Guldbollen.

Ni kan ju själva fundera, om era kandidater är självklara vinnare och uppfyller de kriterier som krävs för att bli en vinnare av dessa prestigefyllda priser.

Kriterierna för att vinna Diamant-/Guldbollen är:
-Duktig aktiv fotbollsspelare
-Ett gott föredöme för andra ungdomar både på och utanför fotbollsplanen.
-En god lagkamrat
-En träningsvillig och juste spelare
-Spelare i ett tjustlag

Det finns massor av spelare som jag kan tycka är aktuella för priserna, utan att veta om de uppfyller en vinnares alla kriterier, så här är mitt förslag på presumtiva vinnare. De uppfyller i alla fall vad jag vet två av kriterierna:

-Duktig aktiv fotbollspelare
-Spelare i ett tjustlag

Mina kandidater:
Diamantbollen 2017
Ankarsrums IS: Felicia Arvidsson, Malin Blidfors, Emma Wessman
Tjust IF FF: Nora Massi, Josefine Gustavsson
Västerviks Damfotboll: Cecilia Björk, Nora Zühlke

Guldbollen 2017
Västerviks FF: Kliton Bakiu, Johan Lundin, Christopher Sjöblad
Ankarsrums IS: Jesper Carlsson, Adam Edström
IFK Västervik: Jens Karlsson
Tjust IF FF: Ergest Fasko
Edsbruks IF: Johannes Berg, Oscar Ericsson, Robin Lundahl
Hjorted/Totebo: Robert Hagelin

På fredag, 24/11, kl 19.45 får vi svaret. 

Oavsett vad vi tycker och anser, så kan vi väl hylla vinnarna på fredag kväll. Låt vinnarna vara glada och stolta över sitt pris och framförallt över sin prestation under 2017.

GRATTIS! NI ÄR VÄLFÖRTJÄNTA VINNARE AV DIAMANT- OCH GULDBOLLEN 2017.

Sparka Bollen!

Sulspel, Joker, Tjust Open och Frimånad

Västervik I helgen som gick spelade Sverige dubbellandskamp mot Ungern i futsal. Ett Ungern som är placerad på 13:e plats på UEFA:s ranking,
medan Sverige är placerat på 23:3 - 14 platsers skillnad.
Inför landskamperna sa assisterande förbundskapten Lars Ternström följande:
"-Ungern är ett lag på en väldigt hög nivå. De pressar högt och vi behöver utveckla vårt sätt att spela oss ur hög press. Sedan behöver vi också visa mod att våga jobba med vårt höga aggressiva försvarsspel själva."

Landskamperna spelades i Norrköping och Eskilstuna. Matcherna sändes i TV4 Sport och Cmore.Satte mig i söndags framför tv:n för att se den andra landskampen som spelades i Eskilstuna. Sverige hade på lördagen förlorat den första landskampen med 1-3 och ville ha revansch. Sverige spelade aggressivt och det höga presspelet stressade fram misstag från Ungern. Man skapade chanser tidigt i matchen och tog välförtjänt ledningen i matchen. Sverige fortsatte genom hela matchen att ta störst initiativ anfallsmässigt och skapade målchanser. Även om Ungern inte var ofarliga i sina kontringar och det blev spänning i slutminuterna av matchen när Ungern med en joker jagade kvittering. Sverige höll undan och vann rättvist med 5-4.

Sverige spelade bra både offensivt och defensivt i matchen, men det som var mest iögonfallande för mig var sulspelet, Ungerns slutforcering och jakt på kvittering med timeout och jokerspel.

Sulspelet
I fotboll vill jag alltid att vi skall ta emot bollen med insidan av foten, för att få så bra medtag/mottag som möjligt eftersom bollen uppför sig oregelbundet med högre studs och eventuella ojämna underlag utomhus. I futsal innebär det stora nackdelar i form av tidsnöd och visas i form av dåliga mottagningar och för sena pass. I futsal är det karakteristiska sulspelet viktigt, det såg man direkt i TV-matchen. I futsal studsar bollen mindre och underlaget är jämnt. Det gör att du inte behöver ha ögonen på bollen medan bollen kommer till dig, utan kan börja planera nästa drag och inte behöver koncentrera dig på att ta emot bollen. Du tjänar viktig tid och det är en av nycklarna i futsal att behärska den mindre ytan och fatta snabbare beslut. 

Joker
4 minuter kvar av matchen och Sverige leder med 4-2 och ser ut att gå mot en klar och rättvis seger, då tar Ungern timeout, lägger upp en strategi, avslutar med joker och spel 5 mot 4. 2,48 kvar av matchen kommer reducering till 4-3, Ungern fortsätter att spela 5 mot 4. Men via ett bolltapp (19.39) gör Sverige 5-3 via 2 mot målvakt. 19.56 gör Ungern 5-4 återigen via spel 5 mot 4. En forcering som resulterar i två likvärdiga mål, inspel och mål vid bortre stolpen.

En joker är en utespelare som tar på sig en målvaktströja och som tillfälligt byter med målvakten för att få ett övertag på motståndarlaget på offensiv planhalva. Då målvakten har begränsningar kring antalet bollkontakter så kan man kringgå detta med hjälp av en joker. Detta är ett effektivt sätt att skapa ett numerärt överläge.

Jokerns grundposition är oftast vid sidlinjen, nära mittlinjen och sin avbytarbänk. Men Ungerns joker var placerad vid offensiv höger hörnflagga (nr 5 här nedan). Han var assistspelaren till bägge målen som gjordes vid den bortre vänstra stolpen (i anfallsriktning).Idé vid forcering: Två spelare tog position brett (som vinge) och två spelare placerade vid varsin hörnflagga. Med maximal spelbredd kan inte de fyra försvarsspelarna få tag på bollen om passningarna är noggranna. När bollen passades ut till den ena kanten kom spelaren på samma kant vid hörnflaggan ner i planen för att möta. Detta samtidigt som spelaren vid den andra hörnflaggan närmade sig den bortre stolpe. Målet var att de två spelarna vid hörnflaggorna skulle spela varandra på one-touch bakom motståndarnas försvarslinje eller passa snett inåt bakåt där en skytt kom.

Tips: ha en extra målvaktströja redo på bänken för eventuellt jokerspel, det finns inte tid att byta tröja med målvakt.

Vem vinner Tjust Open?
Mitt grundtips säger Västerviks FF, men kommer att utmanas av regerande mästarna Edsbruks IF och Ankarsrums IS. Detta grundar jag på de spelartrupper som lagen förfogar över, där VFF totalt sett har det bästa och mest lämpade spelarmaterialet för futsal på pappret. Men även AIS har ett antal tekniska och bollskickliga spelare som passar för futsalspel. Avgörande är ju sedan vilket lag man kan ställa upp med och hur man formerar laget. En annan parameter är bonusstraffarnas vara eller icke vara.

Vi får väl se vad Magnus Fält (VFF), Sören Karlsson (Edsbruks IF), Johan Karlsson-Thörndal (AIS) eller någon av de andra coacherna använder sig av för taktiska direktiv i matcherna. Vågar någon av herrarna spela med ett aggressivt, högt pressande försvarsspel? Får vi se något av lagen i en slutforcering i slutminuterna med timeout och spel med joker i målvaktströja på jakt efter mål? Har arrangören och kvällens domarteam koll på  reglerna, så att det inte blir kaos? Tjust Open är ju en sanktionerad futsal-turnering.Futsal är ju en sport där teknik premieras. 2 touch är idealiskt för futsal. Ta emot med sulan, spela vidare med den andra foten och mycket rörelse. Detta gör spelet till en spännande och rolig publiksport med mycket dribblingar, skott och snygga mål.


Frimånad - är gräset grönare på andra sidan?
Nu är frimånaden igång, klubbarnas mardrömsmånad. Nu ställs alla löften som gavs efter serieslut på sin spets, när andra föreningar säger:

"-vi skall satsa nästa år, kom till oss"
"-Kom och spela med oss. Det räcker att du tränar en gång i veckan."
"-Du får spela forward"För några kan det givetvis bli ett jättelyft, för andra är inte gräset grönare på den nya arenan, utan kanske dags för självrannsakan. Hur bra är jag? Är jag som spelare tillräckligt ambitiös eller tränar jag för dåligt. Det är kanske inte spelaren som skall fundera utan även klubbarna. Är klubben tillräckligt målinriktad? Har vi en tillräckligt bra verksamhet och kravbild som förening?

Tyvärr är ju de flesta lagen på samma nivå. Klubbarna tar spelare från varann och spelare byter sinsemellan och det gynnar nästan bara spelarna för det blir och är deras marknad.

Grattis Växjö DFF och IFK Kalmar
Småland har fått två nya lag i Damallsvenskan 2018. Växjö vann Elitettan överlägset med 14 poängs marginal före IFK Kalmar som säkrade den allsvenska platsen i söndags efter hemmavinst mot Assi IF, från Boden, med 6-3.Samtidigt som IFK Kalmar säkrade sin allsvenska plats, var Smålands distriktslag flickor och pojkar födda 2001 i Kallinge och spelade gruppspel för distrikslag. Smålands Flickor -01 leds av VFFs tidigare damlagstränare Åsa Kongstad, tillsammans med Ola Adauktusson (Älmhult) och Andreas Karadza (Ljungby). Facit blev 2-2 mot Blekinge och förlust med 0-2 mot Skåne. Detta innebar att SmFF är utslagna ur Cup Kommunal. I truppen ingick inga spelare från kommunen, närmast var Hanna Nilsson, Frödinge-Brantestad SK. Även Smålands pojkar -01 blev utslagna i sin motsvarighet, PostNord Cup, inte heller där några kommunspelare. I senaste distriktstrupperna både för flickor och pojkar födda 2002 och 2003, fanns det heller inga spelare från kommunen uttagna, endast några enstaka från. Varför är det så?

Magnus Fält i VFF har en önskelista om yngre spelare som vill något med sin fotboll - finns de i kommunen?

Det tittar vi på nästa gång

Sparka Bollen

Fotbollsinstruktör, senast i Västerviks FF. Nu 2017 byter jag fokus och skall blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar